3 Απρ 2014

Δύσκολο να ξεσπιτώσεις έναν πύθωνα Βιρμανίας

Καταφέρνει να βρίσκει το δρόμο προς το σπίτι ακόμα και αν εγκαταλειφθεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά
Δύσκολο να ξεσπιτώσεις έναν πύθωνα Βιρμανίας
O πύθωνας της Βιρμανίας είναι τεράστιος και βρίσκει τρόπο να επιστρέφει σπίτι του όσο μακριά από αυτό και αν βρίσκεται



Μαϊάμι, Φλόριντα 
Ο πύθωνας της Βιρμανίας, ένα από τα μεγαλύτερα φίδια του κόσμου, έχει μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να βρίσκει το δρόμο προς το σπίτι ακόμα και αν εγκαταλειφθεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, αποκαλύπτει ένα πείραμα στη Φλόριντα, μια περιοχή στην οποία το ασιατικό ερπετό έχει βρει νέο σπίτι.
Τεράστιος
Με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 8 μέτρα και βάρος που μπορεί να υπερβεί τα 100 κιλά, o πύθωνας της Βιρμανίας (Python bivittatus) είναι ένα από τα έξι μεγαλύτερα φίδια του κόσμου.
Είναι φίδι συσφιγκτήρας, δηλαδή σκοτώνει τη λεία του σφίγγοντάς τη μέχρι να πεθάνει από ασφυξία, και είναι γνωστό ότι μπορεί να καταπίνει ολόκληρους αλιγάτορες.

Αν και κατάγονται από τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία, τα τελευταία χρόνια οι πύθωνες Βιρμανίας έχουν εξαπλωθεί στους υγρότυπους του Εθνικού Πάρκου Έβεργκλεϊντς στη Φλόριντα, πιθανότατα έπειτα από την απελευθέρωση φιδιών που εκτρέφονταν ως κατοικίδια. Το ξενόφερτο είδος ενοχοποιείται για τον αποδεκατισμό ενδημικών ειδών της Φλόριντα και οι αρχές μάλιστα χρηματοδοτούν το κυνήγι του.

Το GPS
Στην τελευταία μελέτη, ερευνητές διαφόρων αμερικανικών ιδρυμάτων αιχμαλώτισαν έξι πύθωνες, τους εφοδίασαν με ραδιοπομπό και δέκτη GPS και τους μετέφεραν σε νέες τοποθεσίες σε απόσταση 21 έως 36 χιλιομέτρων. Κανείς δεν περίμενε ότι οι πύθωνες θα είχαν επιστρέψει στις περιοχές τους σε διάστημα λίγων μηνών, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Biology Letters».

Αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους, τα ερπετά άρχισαν να κινούνται προς την αρχική τους τοποθεσία με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι οι πύθωνες που βρίσκονται στην περιοχή τους. Έτειναν μάλιστα να κινούνται σε μακριές ευθείες γραμμές, μια άκρως ασυνήθιστη συμπεριφορά. «Η μελέτη αυτή προσφέρει ενδείξεις ότι οι πύθωνες Βιρμανίας διαθέτουν ικανότητες χαρτών πλοήγησης και πυξίδας» γράφουν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα της μελέτης ίσως βοηθήσουν τώρα τις αρχές να ξεφορτωθούν πιο εύκολα τους εισβολείς των Έβεργκλεϊντς.

http://www.tovima.gr