13 Απρ 2014

Η διατροφή μας… σκοτώνει το περιβάλλον;

environment

Η προστασία του περιβάλλοντος σχετίζεται όχι μόνο με την σωστή ταξινόμηση των σκουπιδιών και τη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος, αλλά ακόμη και με τη διατροφή μας. Ερευνητές συγκέντρωσαν τα τρόφιμα με τις χειρότερες συνέπειες για τον πλανήτη και δημιούργησε την «απαγορευμένη» λίστα φαγητών, για όσους σέβονται και αγαπούν το περιβάλλον.

H Sierra Club, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση στις ΗΠΑ, παρουσίασε στο TreeHugger τη λίστα με τις πέντε χειρότερες τροφές για το περιβάλλον. Κάποιες από αυτές δεν αποτελούν έκπληξη, ενώ σχεδόν όλες αποτελούν τμήμα του καθημερινού μας μενού, ωστόσο είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι καλύτερο να αποφεύγονται εντελώς, άσχετα με το πόσο νόστιμα είναι.

Συμβατικός καφές
Από περιβαλλοντική άποψη , είναι κρίσιμο να αγοράζουμε οργανικό καφέ, καλλιεργημένο υπό σκιά. Ωστόσο, πλέον, πολλοί αγρότες καλλιεργούν τους κόκκους καφέ στο πλήρες φως του ήλιου, χρησιμοποιώντας πολλά φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, και λιπάσματα. Συχνά, μάλιστα, καταστρέφουν τα τροπικά δάση, για να ανοίξουν χώρο για τις καλλιέργειες. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση προτιμήστε τους βιολογικούς καφέδες.


Μπιφτέκια από μονάδες παραγωγής
«Τα φθηνά μπέργκερ είναι περιβαλλοντικοί δολοφόνοι» τονίζει ο Λόγκαν Στρέντσοκ, υπεύθυνος βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης. Τα δάση καταστρέφονται για να δημιουργηθεί το καλαμπόκι και η σόγια που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των αγελάδων . Οι καλλιέργειες αυτές έχουν φοβερή απορροή φυτοφαρμάκων που μολύνουν τα δάση, για να μην αναφέρουμε τα απόβλητα που δημιουργούνται από τη διατήρηση μεγάλου αριθμού αγελάδων. Εκτός αυτού, τα νωπά κρέατα πρέπει να διατηρούνται δροσερά μέχρι να χρησιμοποιηθούν και αυτό απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.


Φοινικέλαιο
Χρησιμοποιείται σε πολλά από τα συσκευασμένα τρόφιμα που πωλούνται στις ΗΠΑ, ιδίως μπισκότα, κράκερ, και σούπες. Το φοινικέλαιο είναι η μεγαλύτερη αιτία της καταστροφής των τροπικών δασών, με αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις της Ινδονησίας και της Μαλαισίας να ισοπεδώνονται για να γίνουν καλλιέργειες φοινικέλαιου


Τόνος
Είναι μια δημοφιλής επιλογή σε κλασάτα εστιατόρια σούσι, αλλά οι αριθμοί του είδους στους ωκεανούς μειώνονται ραγδαία.Το συγκεκριμένο είδος ψαριού βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης, λόγω της υπεραλίευσης και της συχνής χρήσης του σε εστιατόρια και καθημερινά γεύματα.


Γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι
Σύμφωνα με τον Νταγκλας Φοξ, καθηγητή της αειφόρου γεωργίας στο Unity College, το συγκεκριμένο καλαμπόκι «ευθύνεται για την καταστροφή οικοτόπων, εξαντλεί τα εδάφη, ρυπαίνει τον αέρα και το νερό, μολύνει τις τοπικές ποικιλίες αραβοσίτου, σκοτώνει τις μέλισσες , μειώνει τη βιοποικιλότητα και απαιτεί υπερβολική επεξεργασία για να μετατραπεί σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης , ένα άλλο συστατικό που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και θα πρέπει να αποφεύγεται ούτως ή άλλως».


Πηγή: iefimerida.gr

http://omorfamystika.gr