4 Απρ 2014

5 «hot» μουσεία στον κόσμο για το 2014

Σας αρέσουν τα ταξίδια… πολιτισμού; Σχεδιάζετε να επισκεφθείτε κάποιο σημαντικό μουσείο αυτή τη χρονιά; Σας προτείνουμε τα παρακάτω πέντε.

Μουσείο Astrup Fearnley, Όσλο
Εκτός από τα μεγάλα κέντρα πολιτισμού που ήδη γνωρίζετε, τα παρακάτω καινούργια μουσεία, εντυπωσιάζουν, τόσο για την αρχιτεκτονική τους, όσο και για τα ιδιαίτερα εκθέματά τους. Επιπλέον, αναβαθμίζουν τις γειτονιές όπου βρίσκονται, προσελκύοντας νέα, μοντέρνα καταλύματα, εστιατόρια και γκαλερί.
Διαβάστε παρακάτω για να δείτε πώς η τέχνη και η αρχιτεκτονική πάνε χέρι-χέρι, ποιο είναι το… Ellis Island της Αμβέρσας και τι περιλαμβάνει μια συγκλονιστική συλλογή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Μουσείο Red Star Line, Αμβέρσα, Βέλγιο

Η Νέα Υόρκη έχει το Ellis Island, το νησί που υπήρξε ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική, από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου. Η  Αμβέρσα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει το νέο μουσείο Red Star Line. Ο βελγικός φορέας προσελκύει τα πλήθη, καθώς «αφηγείται» τις ιστορίες των μεταναστών που ταξίδεψαν μέσω της Red Star Line από την Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική.
Το μουσείο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Scheldt στην παλιά ναυτιλιακή εταιρεία Red Star Line, της οποίας οι εγκαταστάσεις αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία αναχώρησης για 2 εκατομμύρια μετανάστες από όλη την Ευρώπη, από το 1873, μέχρι το 1934.

Πριν φύγουν για το Ellis Island, οι ταξιδιώτες έπρεπε να πείσουν τους τοπικούς αξιωματούχους ότι θα τα καταφέρουν στη Βόρεια Αμερική και πολλοί γονείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους για να συμμετάσχουν στη μεγάλη ευρωπαϊκή μετανάστευση.


Μουσείο «Πόλη του Ωκεανού», Μπιαρίτζ, Γαλλία

Το μουσείο αυτό άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι και μοιάζει με περιγράμματα κυμάτων που καταλήγουν σε μια κοίλη οροφή. Κι ενώ το εξωτερικό του μουσείου θυμίζει την επιφάνεια του κοντινού Βισκαϊκού Κόλπου, τα εκθέματά του αφορούν τα βάθη των ωκεανών και εξηγούν το πώς σχηματίζονται τα κύματα.
Μια άλλη έκθεση του μουσείου, «ακολουθεί» τους εξερευνητές και τις ανακαλύψεις τους στους πόλους.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο για οικογένειες, με εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. 


Μουσείο της Αθωότητας, Κωνσταντινούπολη

Τι συμβαίνει όταν ένας συγγραφέας γράφει ένα μυθιστόρημα για έναν εραστή που συλλέγει διάφορα πράγματα για να γεμίσει το κενό της χαμένης του αγάπης; Δημιουργεί το δικό του μουσείο από… αντικείμενα αγάπης!
Ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ, δημιούργησε το Masumiyet Muzesi, το Μουσείο της Αθωότητας, μετά το μυθιστόρημά του με το ίδιο όνομα.
Πριν το επισκεφτείτε, μάθετε την ιστορία του πρωταγωνιστή του βιβλίου, Κεμάλ, ο οποίος μαζεύει τουρκικά αντικείμενα για να θυμάται τη χαμένη του αγάπη.

Οργανωμένο σύμφωνα με τα κεφάλαια του βιβλίου, το μουσείο εστιάζει στη ζωή στην Κωνσταντινούπολη του 1970.
Η συλλογή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι σαν ένα ερωτικό γράμμα προς την Τουρκία που γεφυρώνει την Ανατολή με τη Δύση.
Αφού επισκεφτείτε το μουσείο, κάντε μια βόλτα στη γύρω περιοχή, μεταξύ μετρό και πλατείας Ταξίμ, ώστε να «ζήσετε» από μόνοι σας την Κωνσταντινούπολη και τη φωνή του Παμούκ. 


Astrup Fearnley Museet, Όσλο, Νορβηγία

Το Όσλο απέκτησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια αρχιτεκτονικής στην προκυμαία του. Το μουσείο Astrup Fearnley, το οποίο άνοιξε εκ νέου στα τέλη του 2012 σε ένα υπέροχο δημιούργημα του Renzo Piano, αποτελεί πλέον σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης. Η συλλογή του μουσείου ωθεί τα όρια της σύγχρονης τέχνης, όπως και η γύρω περιοχή Tjuvholmen.
Το νέο κτήριο διαθέτει εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές γραμμές και προσελκύει ένα καλλιτεχνικό πλήθος, ενώ περιβάλλεται από ένα πάρκο με γλυπτά. Δίπλα, θα βρείτε ένα γυάλινο ασανσέρ που ονομάζεται Sneak Peak και προσφέρει εντυπωσιακή θέα στο λιμάνι, ενώ οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι με γκαλερί τέχνης, εστιατόρια και καταστήματα.


Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Σεούλ, Κορέα

Το Λονδίνο έχει την γκαλερί Tate, η Νέα Υόρκη έχει το MoMA και η Σεούλ διαθέτει πλέον το MMCA. Το νέο 230.000.000 δολαρίων Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Νότιας Κορέας, άνοιξε το Νοέμβριο του 2013, απέναντι από το βασιλικό παλάτι της Σεούλ σε μια δημοφιλή γειτονιά.
Εκτός από ένα ιδιωτικό μουσείο τέχνης που ανήκει στη Samsung, αυτό είναι το μοναδικό μουσείο σύγχρονης τέχνης στη χώρα. Η έκθεση Αριστουργήματα Μοντέρνας Ζωγραφικής της Κορέας, προσελκύει ντόπιους και ξένους επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν έργα από το 1920 έως το 1970, μια εποχή μεγάλων αλλαγών, κακουχιών και προκλήσεων  για την ιστορία της χώρας. 


http://www.clickatlife.gr/