27 Μαρ 2014

Dimore Studio


Ο Britt Moran κι ο Emiliano Salci του Dimore Studio δεν πιστεύουν στο vintage στυλ, αλλά στη διαχρονική αισθητική. Έχουν διαμορφώσει ορισμένους από τους πιο bespoke χώρους στον κόσμο ερμηνεύοντας το κλασικό με το δικό τους τρόπο.

Ανακηρύχθηκαν σχεδιαστές της χρονιάς στη φετινή έκθεση Maison & Objet στο Παρίσι για τη συνέπεια στη δουλειά τους, την οποία χαρακτηρίζει η αρμονική συνύπαρξη design, αρχιτεκτονικής και τέχνης και ο σοφιστικέ διακοσμητικός χαρακτήρας. Ο Emiliano Salci και ο Βritt Moran –δηλαδή το Dimore Studio, με έδρα το Μιλάνο– υπογράφουν μία σειρά από εντυπωσιακά projects στην πόλη, όπως το εστιατόριο Ceresio των DSquared2, το Grand Hotel και το εστιατόριο Caruso Fuori. Παράλληλα, η φήμη τους εξαπλώνεται διεθνώς με έργα όπως το Caffè Burlot στο Παρίσι και μια αξιόλογη συνεργασία με το ξενοδοχείο Public του Ian Schrager στο Σικάγο.

--Σας εμπνέει το Μιλάνο;
Το Μιλάνο είναι μία πόλη με διακριτικότητα. Για να βρεις το στυλ πρέπει να ψάξεις στις λεπτομέρειες και να βρεις τα μικρά χαρακτηριστικά που προσδίδουν ενδιαφέρον στην ίδια την πόλη και στο κάθε project. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις εσωτερικές αυλές, που σαν μυστικοί κήποι αποκαλύπτουν ένα άλλο, διαφορετικό Μιλάνο. Φυσικά, για να ανακαλύψεις τέτοιες λεπτομέρειες πρέπει να κινείσαι με τα πόδια.

Τραπεζαρία σε ιδιωτική κατοικία στο Μιλάνο.

--Ποιο είναι το ύφος του γραφείου σας;
Εισάγουμε νέα στοιχεία σε κάθε project. Γενικά χρησιμοποιούμε υλικά που θυμίζουν ένα πιο παλιό –αλλά όχι vintage– στυλ, με σύγχρονο twist. Το πιστεύουμε, επειδή μέσα στο παλιό οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τις εμπειρίες τους και ταυτίζονται με το χώρο. Ένας ζεστός, καθησυχαστικός χώρος, όπως το σπίτι της γιαγιάς, γεμάτος αναμνήσεις. Έτσι χτίζουμε το δικό μας στυλ, παρακολουθώντας τις τάσεις, χωρίς όμως να αντιγράφουμε τις μόδες. 

--Έχετε αντιπροσωπευτικές τεχνικές, χρώματα και υλικά;
Χρησιμοποιούμε πολύ το χαλκό, καθώς και τις μπλε και πράσινες αποχρώσεις οι οποίες παλαιώνουν όμορφα και έχουν τόσο δυνατό αντίκτυπο στο χώρο σαν να τον «επιπλώνουν» και μόνο παρέχοντας το φόντο. Εν μέρει, μας αρέσει το παλιό στυλ αλλά όχι και οι τεχνικές παλαίωσης, επομένως ή επιλέγουμε εξ αρχής παλαιά αντικείμενα ή αφήνουμε τα νέα να παλαιώνουν φυσικά. 

--Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Αντλούμε στοιχεία από την ιστορία και το σύγχρονο design, που στο Μιλάνο μεσουρανεί. Μας εμπνέει η δουλειά του Giò Ponti, της Eileen Gray και του Carlos Scarpa. 



--Η πόλη που δουλεύετε κάθε φορά σας επηρεάζει;
Για την πόλη δεν ξέρω, πάντως σίγουρα μας επηρεάζει ο ίδιος ο χώρος και το ζητούμενο των πελατών μας. Για παράδειγμα, το Thierry Costes Caffè Burlot στο Παρίσι δεν είναι ένα γαλλικό μπιστρό, αλλά μια νέα οπτική στην παραδοσιακή ιταλική τρατορία. Το έχει ο chef του Armani caffè και η κουζίνα του είναι κυρίως ιταλική, πράγμα που επιδιώξαμε να αναδείξουμε μέσω της διακόσμησης με τα πλούσια χρώματα και τα μοτίβα που παραπέμπουν στα ηλιόλουστα τοπία της Ιταλίας. Στο Public Hotel, στο Σικάγο, αναλάβαμε τη φωτιστική εγκατάσταση στην τραπεζαρία. Κυρίαρχη στο χώρο, όπως το φεγγάρι στο διάστημα, εκτείνεται από την οροφή σχεδόν μέχρι το δάπεδο δημιουργώντας χωρίσματα με φωτεινές ζώνες.

--Αντιμετωπίσατε το εστιατόριο Ceresio των DSquared2 ως ένα διεθνές project;
Βρίσκεται σε μια περιοχή που, χάρη στην έντονη οικοδομική δραστηριότητα ενόψει της Expo Milan 2015, αναπτύσσει μία κορυφογραμμή που δεν είναι καθαρά ιταλική. Από τη μία πλευρά έχει θέα στις Άλπεις και τις στέγες από τερακότα και από την άλλη κυριαρχεί το διεθνές στοιχείο. Έμπνευση αποτέλεσε το ίδιο το κτίριο και η δυνατή, σχεδόν αρρενωπή αρχιτεκτονική του από το 1930, η οποία επηρέασε τη διαμόρφωση, τα χρώματα, τα έπιπλα, τα φινιρίσματα. 

--Το Grand Hotel et de Milan είναι ένα διαφορετικό ξενοδοχείο.
Ήταν ένα δύσκολο project, καθώς είναι το παλιότερο ξενοδοχείο του Μιλάνου και μάλλον το μόνο που διοικείται ακόμα από μία οικογένεια. Φυσικά, δεν μπορούσαμε να είμαστε τόσο τολμηροί στα χρώματα, τα υλικά και τα υφάσματα. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν αυθεντικά κομμάτια του κτιρίου, που ενσωματώθηκαν στην ανακαίνιση. Η τέχνη είναι ίσως το μέσο για την πιο σύγχρονη προσέγγιση. Ορισμένα κομμάτια τα προμηθευτήκαμε, ενώ κάποιοι πίνακες δημιουργήθηκαν από εμάς. 

--Ποια είναι η σχέση design και αρχιτεκτονικής, αλλά και design και μόδας;
Το design εξαρτάται από την αρχιτεκτονική. Η μόδα αλλάζει ταχύτατα και –παρόλο που προσέχουμε τα trends, τα χρώματα και τις αναφορές σε διαφορετικές περιόδους– κάνουμε προσεκτικές επιλογές ώστε το σημερινό σύγχρονο να εξελιχθεί σε διαχρονικά κομψό. Γενικά οι άνθρωποι θέλουν να επενδύουν τα χρήματά τους στην ποιότητα και τη διάρκεια στο χρόνο κι αυτό είναι για μας η νέα τάση. 

--Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Προς το παρόν δουλεύουμε ξενοδοχεία στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, κατοικίες στο Παρίσι και την Κοπεγχάγη όπου έχουμε αναλάβει και commercial projects και μία γκαλερί στο Μιλάνο.

www.dimorestudio.eu

http://www.deconow.gr/