30 Μαρ 2014

Πώς θα καταλάβετε αν θα καταφέρετε να είστε μαζί για πάντα


Όσες από εσάς είστε αρκετά χρόνια με τον σύντροφό σας, έχετε παιδιά, εργάζεστε, έχετε ένα εκατομμύριο ακόμα υποχρεώσεις και ελάχιστο προσωπικό χρόνο (ή χρόνο για την σχέση σας μαζί του) είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε κατά καιρούς για το μέλλον του γάμου σας ή για το τι γίνεται όταν φεύγει ο έρωτας.
Οι σχέσεις των ζευγαριών μεταβάλλονται με τα χρόνια, τα οικογενειακά σχήματα παίρνουν άλλες μορφές, κάποιοι χωρίζουν, κάποιοι μένουν μαζί, κάποιοι είναι ευτυχισμένοι με τις αποφάσεις τους, άλλοι πάλι όχι. Η συγγραφέας (σύζυγος, μαμά και νοσηλεύτρια) Chaunie Brusie, παρατηρώντας τα ζευγάρια γύρω της, καταλήγει στα 6 «σημάδια» που υποδηλώνουν πως μία σχέση είναι αρκετά δυνατή για να κρατήσει για πάντα:

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Όπως φαίνεται το πραγματικό τεστ ανθεκτικότητας μιας σχέσης είναι πολύ απλό. Το περιοδικό Time δημοσίευσε έρευνα για τις ανάγκες της οποίας μία ομάδα επιστημόνων υπολόγισε πόσο ευτυχισμένα είναι τα ζευγάρια απλά και μόνο δείχνοντάς τους εικόνες και ζητώντας τους να τις χαρακτηρίσουν ως «ευχάριστες» ή «δυσάρεστες», αφού πρώτα έχουν κοιτάξει μία φωτογραφία του συντρόφου τους. Τα ζευγάρια που χρειάστηκαν αρκετή ώρα για να χαρακτηρίσουν μία εικόνα ως «δυσάρεστη» φάνηκε πως είχαν πιο ευτυχισμένους γάμους, από όσους αμέσως έκριναν αρνητικά μία εικόνα. Ο λόγος; Σε κάποιο ασυνείδητο επίπεδο, τα δυστυχισμένα ζευγάρια που κοίταζαν πρώτα τη φωτογραφία του συντρόφου τους είχαν ήδη μπει σε «δυσάρεστη» διάθεση και αυτό τους έκανε να αναγνωρίζουν πιο γρήγορα τις δυσάρεστες εικόνες.

Είστε καλύτερος άνθρωπος όταν είστε μαζί του, παρά όταν είστε χωρίς τον σύντροφό σας

Θυμηθείτε πώς ήσασταν κατά τον πρώτο καιρό της σχέσης σας και πώς είστε τώρα. Πώς έχει αλλάξει την ζωή σας και την κοσμοθεωρία σας ο σύντροφός σας; Σας έχει κάνει να νιώθετε καλύτερα για τον εαυτό σας; Σας μαθαίνει πράγματα; Νιώθετε να σας «ανεβάζει» επίπεδο σε κάθε τομέα; Οι απαντήσεις δικές σας.

Δεν εξαρτάστε ο ένας από τον άλλον για να νιώσετε ευτυχισμένοι

Μην μπερδευτείτε: Ο γάμος πρέπει να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αλλά όχι επειδή «ανήκουν» πλέον ο ένας στον άλλον. Μην περιμένετε από τον άνδρα σας να σας κάνει χαρούμενη ή να σας βοηθήσει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας –αυτό είναι δικό σας στοίχημα. Ο γάμος είναι μία πηγή ευτυχίας, αλλά από μόνος του δε μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους.

Δεν πιστεύετε σε «αδελφές-ψυχές»

Υπάρχει ένας έμφυτος, υποβόσκων κίνδυνος στην έννοια «αδελφές ψυχές»: Αν πράγματι υφίσταται κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στη σχέση μας. Αν είναι γραφτώ να είμαστε μαζί, θα είμαστε –σωστά; Όχι. Στον πραγματικό κόσμο επιλέγουμε έναν σύντροφο και δίνουμε αγώνα για να είμαστε μαζί του και να είμαστε καλά. Και η απόλαυση σε όλο αυτό είναι η συνειδητοποίηση ότι επιλέγουμε τον σύντροφο αυτό κάθε μέρα. Ότι είναι δική μας απόφαση να είμαστε μαζί του και δεν προέρχεται από κάποια θεϊκή παρέμβαση.

Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Το να είμαστε ρεαλιστές στη σχέση μας σημαίνει ότι αποδεχόμαστε πλήρως το γεγονός ότι δεν θα είναι κάθε μας στιγμή απόλυτα ευτυχισμένη και ότι το χαρτί τουαλέτας δεν αντικαθιστάται από μόνο του. Σημαίνει, επίσης, ότι έχουμε «χωνέψει» πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν και η ελπίδα ότι μετά τον γάμο θα καταφέρετε να φέρετε τον σύντροφό σας στα μέτρα σας αποτελεί ενδεδειγμένη συνταγή αποτυχίας.

Ονειρεύεστε το μέλλον σας μαζί

Όχι με τρόπο που να σας εμποδίζει να χαρείτε το παρόν μαζί, φυσικά, αλλά με τρόπο που να επιβεβαιώνει ότι θα έχετε κοινό μέλλον. Το να θέτετε στόχους μαζί, να κάνετε πλάνα για το πώς θέλετε να φτιάξετε τη ζωή σας και να παρατηρείτε πόσα έχετε ήδη κάνει μέχρι στιγμής σας βοηθά να παραμένετε συνδεδεμένοι με τα κοινά σας όνειρα.

Έλενα Μπούλια 

Πηγή: Yahoo

http://www.mama365.gr/