31 Μαρ 2014

5 καλοί λόγοι για να μην παντρευτείτε


Είμαστε βέβαιοι πως όταν προσπαθούσατε να πείσετε τον τωρινό σας σύζυγο για να παντρευτείτε (ή όταν, τουλάχιστον, ανοίγατε έτσι γενικά και αόριστα τέτοιες συζητήσεις), «κατεβάζατε» λίστες ολόκληρες με λόγους για να το κάνετε: Για να κάνετε παιδιά στο πλαίσιο ενός γάμου, να μοιράζεστε τα έξοδα ενός σπιτιού, να κλείσετε τα στόματα των μαμάδων σας, γιατί -τέλος πάντων- έχετε φανταστεί τον εαυτό σας νυφούλα! Με τα πολλά, τα καταφέρατε...
...και το πιθανότερο είναι ότι είστε ευτυχισμένη με την απόφασή σας. Ή μήπως όχι; Μήπως, τελικά συνειδητοποιήσατε ότι τελικά δεν ήταν ένας γάμος αυτό που χρειαζόσασταν, μα άλλα πράγματα (που, μάλιστα, δεν κοστίζουν τόσο!). Μήπως καταλάβετε πως όσους λόγους είχατε για να παντρευτείτε, άλλους τόσους ανακαλύψατε στην πορεία για να μην το κάνετε;
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που κάποια στιγμή αποφασίζουν πως ο γάμος δεν τους αφορά. Και έχουν μερικά αρκετά καλά επιχειρήματα για να στηρίξουν την απόφασή τους:

Άγαμος δε σημαίνει μόνος

Καταρχήν, το ότι κάποιος αποφασίζει να μην παντρευτεί δε σημαίνει ότι δεν θα έχει καθόλου ερωτικό σύντροφο (ή συντρόφους), ο οποίος μάλιστα μπορεί να μείνει στο πλευρό του και για πάντα (ή πιο «για πάντα» από όσο μένουν μαζί τα παντρεμένα ζευγάρια). Κάποιοι πιστεύουν πως το να είναι παντρεμένοι σημαίνει ότι πάντα θα έχουν κάποιον δίπλα τους, στις χαρές και στις λύπες. Όμως, και άγαμος να είναι κανείς, πάλι μπορεί να έχει στο πλευρό του ανθρώπους που θα τον στηρίζουν και θα μοιράζονται τη ζωή τους μαζί του: Φίλους, συγγενείς, γείτονες, συναδέλφους κ.λ.π. Απλά δεν θα ζουν στο ίδιο σπίτι και δεν θα είναι σύζυγοι. Μάλιστα, με τον κάθε έναν από αυτούς μπορεί να κάνει άλλα πράγματα, να έχει διαφορετικές εμπειρίες, στις οποίες να συμμετέχει χωρίς να νιώθει ότι παραμελεί κανέναν. Δεν χρειάζεται να παντρευτεί κανείς για να εισπράξει όλα αυτά που υπόσχεται ο γάμος: Μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες με οικεία πρόσωπα.

Ο έρωτας και η αγάπη δεν αποτελούν συμβάσεις

...ο γάμος, όμως, είναι ξεκάθαρα μία σύμβαση. Είναι ένα συμβόλαιο με συγκεκριμένους νομικούς και οικονομικούς όρους. Για την αγάπη και τον έρωτα, όμως, δεν υπάρχουν καν σωστές λέξεις για να προσδιορίσουν τι σημαίνουν!

Η πραγματική ασφάλεια έρχεται από αυτούς που σε ξέρουν καλά

...και που σε αγαπούν γι'αυτό που είσαι, είτε είναι οι φίλοι σου, είτε είναι ο σύντροφός σου, είτε τα παιδιά σου (αν τυχόν έχεις αποκτήσει). Κάποιοι στο πλαίσιο του γάμου νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά, νιώθουν ότι κάποιος θα είναι πάντα εκεί για να τους φροντίζει. Όσοι επιλέγουν να μην παντρευτούν, όμως, αφενός νιώθουν αρκετά ασφαλείς και αυτάρκεις από μόνοι τους, αφετέρου εισπράττουν τα συναισθήματα αυτά από άλλα άτομα του περίγυρού τους, τα οποία τους αγαπούν γι'αυτό που είναι –και όχι επειδή τους «δένει» κάποια κοινωνική σύμβαση.

Όταν δεν καλύπτονται τα standards

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να βάζει κάποια standards αναφορικά με τη ζωή του και τους ανθρώπους που θα την περιβάλλουν. Καθώς ο γάμος είναι ένας ολόκληρος θεσμός που, πέρα από νομικά και οικονομικά «μπλεξίματα», συνήθως περιλαμβάνει και παιδιά, δεν είναι παράλογο να αναζητά κανείς έναν ή μία σύζυγο που να μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε συνθήκη και κατάσταση. Αν το άτομο αυτό δεν προκύψει στη ζωή κάποιου –αν δεν βρεθεί, δηλαδή, κάποιος που να του εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη σε κάθε έκφανση της ζωής, γιατί να παντρευτεί τον αμέσως επόμενο;

Ο χωρισμός είναι τόσο πολύ πιο εύκολος!

Σαφώς, δεν παντρεύεται κανείς με σκοπό κάποτε να χωρίσει, αλλά σχεδόν οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο και η όλη διαδικασία πέρα από ακριβή είναι χρονοβόρα και ψυχοφθόρα και αναγκάζει δύο ανθρώπους που κάποτε έδωσαν όρκους αιώνιας αγάπης να τσακώνονται για το ποιος δικαιούται την... plasma tv.
Αντίθετα, όταν ένα άγαμο ζευγάρι έχει προβλήματα «αναγκάζεται» να τα βάλει κάτω και να τα λύσει επειδή πραγματικά θέλει να τα καταφέρει, όχι επειδή έτσι «πρέπει» να κάνουν οι παντρεμένοι. Κι αν δεν τα καταφέρει, απλά αποφασίζει να χωρίσει. Το πολύ-πολύ ο ένας από τους δύο να πάρει και μια βαλίτσα φεύγοντας.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαζύγια στις μέρες μας αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι ο θεσμός του γάμου, εμπειρικά τουλάχιστον έχει αποτύχει.

Έλενα Μπούλια 

http://www.mama365.gr/