13 Φεβ 2014

Ένα ονειρικό διαμέρισμα στο Παρίσι

 
Σ ένα pied-à-terre 120 τ.μ. στο Μαρέ, οι αρχιτέκτονες Humbert και Poyet,δημιούργησαν ένα περιβάλλον χωρίς ηλικία, με έργα τέχνης, συλλεκτικάέπιπλα της δεκαετίας του '50 και διακοσμητικά στοιχεία του 17ου αιώνα.


Η θέση σε ένα Townhouse του 17ου αιώνα, στην περιοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες art galleries του Παρισιού, έμοιαζε ιδανική: Ο ιδιοκτήτης, συλλέκτης και πολίτης του κόσμου, ταξιδεύει συχνά για δουλειά και ευχαρίστηση και αναζητούσε ένα παρισινό «pied-à-terre» για να εκθέσει μέρος της συλλογής του.



Απευθύνθηκε στο γραφείο Humbert & Poyet Agency των Emil Humbert και Christophe Poyet, καθώς του άρεσε ιδιαίτερα το διαχρονικό «intemporal» στυλ των χώρων που χαρακτηρίζει το έργο των δύο αρχιτεκτόνων.


Η ανάθεση τoυ project ήταν σημαντική και για τις δύο πλευρές. «Έπρεπε την ίδια στιγμή να συλλάβουμε τη δομή και τη διακόσμηση του διαμερίσματος και να δώσουμε ένα διακριτικό μοντέρνο twist με σύγχρονη τέχνη και vintage έπιπλα», εξηγούν οι αρχιτέκτονες, που η βαθιά γνώση τους του design της δεκαετίας του '50 ενθουσίασε τον ιδιοκτήτη.


Οι Humbert και Poyet βρέθηκαν στο χώρο από την πρώτη στιγμή, όταν ακόμη δεν είχε τη μορφή διαμερίσματος, αλλά μιας εγκαταλειμμένης βιοτεχνίας. Η αντίθεση αυτής της παλιάς κατασκευής από καθαρή πέτρα σε σχέση με τα κτίρια της περιοχής είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προς πώληση ήταν όλος ο πρώτος όροφος σε σχήμα L γύρω από μία όμορφη σκάλα από τερακότα και ξύλο.


Η πιο μεγάλη πρόκληση ήταν να αναδημιουργηθούν και να αναδειχθούν ταπαλιά διακοσμητικά στοιχεία. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα ήταν η οργάνωσηκαι η έκθεση των επίπλων και των έργων τέχνης, τα οποία είχαν επιλεχτείειδικά για το διαμέρισμα.



Έτσι δημιουργήθηκε με προσοχή μία διακριτικήκαι κομψή εσωτερική διακόσμηση που δεν θα ερχόταν σε αντίθεση με τησυλλογή, αλλά θα την αναδείκνυε. «Η ιδέα ήταν το διαμέρισμα να δίνει τηναίσθηση ότι “δεν έχει ηλικία”», λένε οι αρχιτέκτονες, ενώ στόχος ήταννα επιτευχθεί η αρμονία παρά να γίνει ένα statement.




«Δουλέψαμε πάνω σεένα διαχρονικό, καθαρό και εκλεπτυσμένο στυλ. Υπογράψαμε έναδιαμέρισμα-γκαλερί πολύ γαλλικό, πολύ παριζιάνικο, ανοιχτό και φωτεινόχάρη στα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στον κήπο και τα πολύ ψηλάταβάνια.»


Για το χώρο επιλέχθηκαν σπάνια, πολύτιμα και ευγενήυλικά, όπως το μασίφ ξύλο σε φυσική, ακατέργαστη μορφή στο πάτωμα, πουενοποιεί τους χώρους προσδίδοντας μοντέρνα αίσθηση.


Παράλληλα, η χρήσητων γείσων συμβολίζει την επιστροφή στο ιστορικό décor του κτιρίου. Τολευκό και το γκρι κυριαρχούν ώστε τα πολύ υψηλής ποιότητας vintageέπιπλα κυρίως της δεκαετίας του '50 να αναδεικνύονται ως το αληθινόdécor.


Στο υπνοδωμάτιο, το γραφείο του Jean Prouvé τοποθετήθηκε μπροστάσε ένα μεγάλο παράθυρο, το μοναδικό του δωματίου, αντικρίζοντας τον κήποκαι την ίδια στιγμή τον ουρανό, τα δέντρα και τα απέναντι κτίρια.«Είναι το αγαπημένο μας σημείο», λένε οι αρχιτέκτονες. «Αυτός ο πολύήσυχος χώρος συγκεντρώνει κατά κάποιον τρόπο το πνεύμα του Παρισιού.».



Οι designers Emil Humbert και Christophe Poyet

http://www.missbloom.gr/