17 Φεβ 2014

Όλη η Ελλάδα σε ρυθμό Καρναβαλιού

Διονυσιακό, μεσαιωνικό, έξω καρδιά, όπως κι αν το ζήσεις το Καρναβάλι υπόσχεται να ξορκίσει έστω και για λίγο την κατήφεια των καιρών. Από την Πάτρα και την Ξάνθη ως τα ατμοσφαιρικά νησιώτικα καρναβάλια κι από τους Γεννίτσαρους και της Μπούλες της Νάουσας ως το Τυρναβίτικο Μπουρανί κάνουμε μια βόλτα στα σημαντικότερα καρναβάλια της Ελλάδας. Από τη Χρυσούλα Κουτσογιάννη

Πάτρα και ξερό ψωμί!

Με το κλασικό σλόγκαν «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα!» ο νούμερο ένα καρναβαλικός προορισμός μας καλεί και φέτος να αποδράσουμε στον μαγικό κόσμο του καρναβαλιού, με πολύ κέφι, χορό, τραγούδι και μεγάλα άρματα με επίκαιρο και περιπαιχτικό θέμα. Από τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν, όπως πάντα, τα Μπουρμπούλια: χοροί όπου οι άνδρες είναι αμεταμφίεστοι και διαλέγουν την ντάμα τους χωρίς να τη ξέρουν αφού οι γυναίκες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Πήραν το όνομά τους στο μεσοπόλεμο από τον θεατρώνη Ανδρέα Λοβέρδο που τα παρομοίασε με το «μπουρμπούλι» (μεζές από κρέας που βράζει ), γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ξεχωριστή καρναβαλική θέση κατέχουν το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και φυσικά το Καρναβάλι των Παιδιών (23/2 ). Όλα αυτά βέβαια μέχρι να έρθει η στιγμή για τη Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση του Σαββάτου της Αποκριάς (1/3 ) και την κορύφωση του καρναβαλιού με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής(2/3 ), που καταλήγει στο κάψιμο του Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι. (www.carnivalpatras.gr  )

Τι να δείτε στην Πάτρα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Ένας αιώνας Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι!

Μετά την μεγάλη επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι που γιορτάζει φέτος τα εκατό χρόνια ιστορίας του, υπόσχεται και φέτος μπόλικη τσικουδιά, πολλά αποκριάτικα parties, χορούς μεταμφιεσμένων και κυνήγι θησαυρού κατά την διάρκεια της αποκριάς, αλλά και κρητικές καντάδες (28/2 ) όπου Ριζίτες, λυράρηδες και βρακοφόροι από παραδοσιακά φωνητικά σύνολα θα ξεκινήσουν στις από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για ένα τουρ σατυρικής μαντινάδας στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στην παραλιακή Ελευθερίου Βενιζέλου. Μην χάσετε την Νυχτερινή Παρέλαση Ομάδων Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (1/3 ) καθώς και την Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων την Κυριακή 2/3. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια κοντινή εκδρομή στην Μονή Αρκαδίου την Καθαρά Δευτέρα (3/3 ). Άλλωστε στα χωριά πέριξ του Ρεθύμνου αναβιώνουν Καθαροδευτεριάτικα έθιμα , που οι ντόπιοι τα λένε απλά «παιχνίδια» και κατά περίπτωση μπορεί να τα συνδέσουν και με σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας , όπως το «μπεγιράκι ή ψηλή γαϊδούρα» στην Ελεύθερνα και στο Μελιδόνι, όπου θα δείτε και το «αυγομάζωμα» και τον «Καντή» ,ενώ στην πλατεία του Μέρωνα με κεράσματα και συνοδεία μουσικών οργάνων αναβιώνουν οι «καταχανάδες»-κάτι σαν βρικόλακες, η «αρκούδα», ο «Χότζας», ο «τσαγκάρης», το «προξενιό» και η «παρέλαση της καμήλας ». Στους Αποστόλους πάλι εκτός από τους «καταχανάδες» που περιλαμβάνουν αλευρομουντζουρώματα , μπορείτε να δείτε και τον «στρούμπο» που περιλαμβάνει κυνηγητό μετά… ξύλου!

Τι να δείτε στο Ρέθυμνο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ
Διαβάστε την περσινή εμπειρία μας από το καρναβάλι
εδώ

Δρώμενα με ιστορία στη Βόρεια Ελλάδα

Με ένα μοναδικό δρώμενο που η αναβίωσή του χρονολογείται από το 18ο αιώνα, τους Γενίτσαρους και Μπούλες γιορτάζει το καρναβάλι η Νάουσα. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι, τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια ), σε ένα καρναβάλι όπου τα μουσικά όργανα, οι χοροί, το δρομολόγιο, είναι προκαθορισμένα από το τελετουργικό, που ακολουθείται αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων. Το φύλο των τελεστών είναι μόνο νέοι άνδρες, ενώ τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα ) την υποδύεται πάντα άνδρας Τις δύο Κυριακές (23/2 και 2/3 ) θα δοθεί έμφαση αποκλειστικά στην παράδοση (δηλ. στο δρώμενο και τη συμμετοχή χορευτικών λαογραφικών συγκροτημάτων από όλο το Δήμο Νάουσας ), ενώ την Τσικνοπέμπτη (20/2 ) και την Καθαρά Δευτέρα (3/3 ) στο σατιρικό-καρναβαλικό στοιχείο της Αποκριάς. Επίσης παρακολουθείστε το καθιερωμένου αποκριάτικο γλέντι "Μια πόλη, μια γιορτή" που γίνεται στο κέντρο της πόλης το Σάββατο του τριημέρου (1/3 ). Συνοδέψτε τα τοπικά εδέσματα με κρασί ξινόμαυρο.

Τι να δείτε στη Νάουσα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Ένα από τα μεγαλύτερα Καρναβάλια της Ελλάδας, αυτό της Ξάνθης έχει φέτος επίκαιρο χρώμα αφού το θέμα του είναι το «Mundial Καρναβαλιού»! Το Ξανθιώτικο καρναβάλι, με τις Θρακικές Λαογραφικές γιορτές σας περιμένει με μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Το Mundialito, η παιδική καρναβαλική παρέλαση γίνεται για πρώτη φορά στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι και περιμένει τους μικρούς μας φίλους να ξεφαντώσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης , με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ ,εικαστικές δράσεις με κούκλες – πουλιά και φυσικά πολύ χορό( Κυριακή 23/2 στις 11.30 π. μ ) . Τα αποκριάτικα πληρώματα θα πάρουν μέρος και στη βραδινή καρναβαλική παρέλαση που θα καταλήξει σε ένα ξέφρενο πάρτι στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, με λάτιν και σύγχρονη μουσική, το Σάββατο 1/3 στις 7.30μμ . Ο θεσμός κλείνει με την θεαματική καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του Τζάρου ,την Κυριακή 2/3, 6.30 μ.μ. στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. http://www.carnivalx.gr/ Το ταξιδιωτικό γραφείο Manessis διοργανώνει εκδρομή στην Αδριανούπολη της Τουρκίας και ένα μοναδικό οδοιπορικό στις ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας με ξεφάντωμα στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι .Με πούλμαν από 229 € ενώ με ΙΧ από 139 € .Οδικώς: Αναχώρηση 27 & 28/2 , 4 ή 5 μέρες. (210 32 90 100, www.manessistravel.gr ).

Τι να δείτε στην Ξάνθη και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

 © Nicole Diafa
© Nicole Diafa
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς η Καστοριά παραδίνεται στις φλόγες χάρη στο προχριστιανικό έθιμο Μπουμπούνες, που θέλει να ανάβουν μεγάλες φωτιές στις πλατείες της πόλης και στα γύρω χωριά. Με πιο γνωστά σημεία συνάντησης το Ντολτσό, τη συνοικία Απόζαρι και την Πλατεία Ομονοίας, κάτοικοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν ντόπια εδέσματα, κρασί και ζωντανή μουσική μέχρι να σβήσει η φωτιά, ξορκίζοντας έτσι τα κακά πνεύματα. Φωτιές ανάβουν όμως από την Τσικνοπέμπτη και στην Κοζάνη. Κάθε γειτονιά έχει το δικό της «φανό», γύρω από τον οποίο όλοι χορεύουν και τραγουδούν, ενώ τα πικάντικα πειράγματα στην κοζανίτικη διάλεκτο δίνουν και παίρνουν. Κορυφαία και… εκκωφαντική στιγμή είναι βέβαια η Μεγάλη Παρέλαση στην οποία, εκτός από τα πολύχρωμα άρματα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και τα περίφημα χάλκινα πνευστά.

Τι να δείτε στην Καστοριά και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Τι να δείτε στην Κοζάνη και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Θεσσαλιώτικο Καρναβάλι στον Τύρναβο

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αρχίζει ένα μήνα περίπου πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα (3/3 ) με το «Μπουρανί». Ετοιμάζοντας το Μπουρανί, ένα είδος σπανακόρυζου, με συνοδεία τσίπουρου και κρασιού, οι συμμετέχοντες στο δρώμενο αρχίζουν τα πειράγματα και τα σατυρικά τραγούδια ενώ δεν λείπουν και τα φαλλικά ομοιώματα. Το δρώμενο αυτό είναι μοναδικό στην Ελλάδα και συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση. Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού θα ανοίξει την μεγάλη βραδινή παρέλαση των αρμάτων στις 2/3 και σας προκαλεί όλους να γιορτάσετε και φέτος, με τον ιδιαίτερο Τυρναβίτικο τρόπο. Το ταξιδιωτικό γραφείο Manessis διοργανώνει διπλή καρναβαλική εκδρομή, σε Κοζάνη και Τύρναβο. Αναχώρηση 1/3, με πούλμαν από 157 € (με Ι.Χ από 90 € ). Με διαμονή (ημιδιατροφή ) στο πολυτελές Grecotel Larissa Imperial 5* στη Λάρισα, συμμετοχή στο Αποκριάτικο γλέντι με DJ , ελεύθερη χρήση της εσωτερικής θερμαινόμενης πισίνας, χαμάμ, σάουνας και γυμναστηρίο. (210 32 90 100, www.manessistravel.gr ).

Τι να δείτε στη Λάρισα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

«Νύχτα των στοιχειών» στην Άμφισσα

Το τελευταίο Σαββατόβραδο της Αποκριάς ( 1/3 ) τα στοιχειά κατηφορίζουν παλεύοντας, από τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα και καταλήγουν στην πάνω πλατεία της πόλης ( Κεχαγιά ), για να υπερισχύσει το δυνατότερο, αυτό της Χάρμαινας. Νεράιδες , μάγισσες, ξωτικά αλλά και ο απόηχος των κουδουνιών των υπόλοιπων δερματοφορεμένων στοιχειών συμπληρώνουν το ατμοσφαιρικό σκηνικό. Ο θρύλος λέει πώς στην βρύση της Χάρμαινας, της παλιάς γραφικής συνοικίας των ταμπάκικων ( βυρσοδεψείων ), στοίχειωσε ο Κωνσταντής, ένας νέος ταμπάκης, λόγω του χαμού της αγαπημένης του Λενιώς, κι από τότε σκορπίζει τον φόβο σε ξένους ενώ προστατεύει τους ντόπιους .Κάθε αποκριά παλεύει με τα στοιχειά των άλλων βρυσών. Πρόκειται για ένα cult πλέον αποκριάτικο έθιμο των Σαλώνων, με μεγάλη συμμετοχή κοινού και εθελοντών. Μετά την «πάλη» γίνεται λαϊκό γλέντι με φωτιές και παραδοσιακά τραγούδια ενώ σε όλους τους επισκέπτες μοιράζεται ζεστός πατσάς, χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, ελιές Αμφίσσης, σπιτικά μεζεδάκια, ντόπιο τσίπουρο και κόκκινο κρασί. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια βόλτα στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα, στα Αλευρομουτζουρώματα, με κέφι, χορό, κεράσματα και «πόλεμο» με φούμο ή αλεύρι.

Μες στου Αιγαίου τα νερά!

Στις Σποράδες η Σκύρος, εκτός από τις όμορφες παραλίες, προσφέρει και χειμωνιάτικη διασκέδαση με το περίφημο σκυριανό καρναβάλι. Οι μεταμφιεσμένοι Κουδουνάτοι πλημμυρίζουν το νησί με ήχους κουδουνιών, προκαλώντας το γέλιο. Ο Γέρος κυκλοφορεί ζωσμένος με σειρές από κουδούνια, η γυναίκα του η Κορέλα, του ανοίγει το δρόμο τραγουδώντας, και συχνά στην παρέα τους έχουν τον Φράγκο. Στο σατιρικό έθιμο της Τράτας, της πομπής των ψαράδων, που γίνεται την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα μασκαρεμένοι ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιοί, με φούμο στο πρόσωπο, στήνουν αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, σατιρίζοντας όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε στο νησί. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται στην κεντρική πλατεία με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ, υπαίθρια γλέντια και άφθονο ντόπιο κρασί.

Τι να δείτε στη Σκύρο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Στις Κυκλάδες πάλι το καρναβαλικό κέφι χτυπάει στη Νάξο με τη σχεδόν διονυσιακή Λαμπαδηφορία, που ξεκινά από το Κάστρο και καταλήγει στο λιμάνι και φυσικά την μεγάλη κυριακάτικη παρέλαση. Δεν παραλείπουμε βέβαια κι ένα πέρασμα από χωριά όπως η Απείρανθος, οι Μέλανες και ο Κινίδαρος, όπου αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων η Σύρος, γιορτάζει κι αυτή την αποκριά με  ένα τριήμερο εκδηλώσεων, 1 ως 3 Μαρτίου, για μικρούς και μεγάλους με το ιδιαίτερο πάντρεμα παραδοσιακού και μοντέρνου. Από τα Ζεϊμπέκια και τους παραδοσιακούς χορούς στα γραφικά στενά της Άνω Σύρου, και την μεγάλη παρέλαση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης μέχρι τα παραδοσιακά κούλουμα στις εξοχές του νησιού.   

Τι να δείτε στη Νάξο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ και για τη Σύρο εδώ

Αποκριά στα Ιόνια

Το Καρναβάλι της Κέρκυρας, πάλι, έχει αέρα βενετσιάνικο: από τα αθυρόστομα Πετεγολέτσα (που θυμίζοντας comedia dell’arte αναβιώνουν κάθε χρόνο στην κεντρική αγορά της Παλιάς Πόλης ) μέχρι τους ξυλοπόδαρους, τους κλόουν και τα μουζέτα (τις μάσκες δηλαδή ) που καλύπτουν τα πρόσωπα των καρναβαλιστών. Χαρακτηριστικές φιγούρες οι ντοτόροι (γιατροί ) και οι νοδάροι (συμβολαιογράφοι ), που διαβάζουν στον βασιλιά Καρνάβαλο τη διαθήκη του λίγο προτού τον ρίξουν στην πυρά και αφού έχει τελειώσει η παρέλαση των αρμάτων. 

Τι να δείτε στην Κέρκυρα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Μεσαιωνικό χρώμα έχει το Ζακυνθινό καρναβάλι που φέτος μας περιμένει με τις Ομιλίες (λαϊκό θέατρο που παίζεται στους δρόμους και σε πλατείες από μεταμφιεσμένους άνδρες ), τις Μάντσιες (ζακυνθινά πειράγματα ), τη Γκιόστρα (δρώμενο μεσαιωνικού στιλ με άλογα και ιππότες ),την καρναβαλική ποδηλατάδα (9/2 ) που φέτος στέφθηκε με επιτυχία αφού πάνω από 1.800 άτομα πήραν μέρος καθώς είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα και μαζεύτηκαν τρόφιμα 10 τόνων για τους σεισμοπαθείς Κεφαλλονίτες , το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού (14-15/2 ), την Τσικνοπέμπτη (20/2 ) είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πόλη κι επίσημη έναρξη του Καρναβαλιού, το Piccolo Καρναβάλι με την Παρέλαση μικρών καρναβαλιστών (23/2 ) και τη Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο Povero Καρναβάλι (2/3 ).

Τι να δείτε στη Ζάκυνθο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Η τραγωδία του σεισμού δεν πτοεί τους Κεφαλλονίτες που απ’ ότι όλα δείχνουν θα κάνουν κανονικά το Καρναβάλι τους, το οποίο, με την παρέλαση της φιλαρμονικής, τα άρματα και χορούς όπως την «καντρίλια», έχει αναφορές τόσο στη λατρεία του θεού Διόνυσου όσο και στα έθιμα των κατά καιρούς κατακτητών (Άγγλοι, Γάλλοι, Βενετοί ). Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια από τις δύο διοργανώσεις είναι η καλύτερη. Η γιορτή ολοκληρώνεται με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Τι να δείτε στην Κεφαλονιά και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ


http://www.athinorama.gr/