4 Φεβ 2014

Ποια είναι τα μυστικά για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ζευγαριών

Χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε με κάποια πράγματα που δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αυτό για αρχή...
Το Cosmo.gr σε συνεργασία με το με το Παιδικό Ραδιόφωνο iFeelKid σας αποκαλύπτουν τα μικρά μυστικά μιας πολύ καλής σχέσης με τον σύντροφό σας.

Όλες οι σχέσεις, ακόμα και οι πλέον ευτυχισμένες αντιμετωπίζουν κάποιες στιγμές προβλήματα και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το θέμα δεν είναι ότι υπάρχουν κατά καιρούς διαφωνίες ή προβλήματα, το θέμα είναι πως τα αντιμετωπίζουμε και σε αυτό χρειάζεται να αναλάβουμε την ευθύνη ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε πως θα αντιδράσουμε ή θα την αντιμετωπίσουμε.

Γνωρίζατε ότι:
1) Ο εγκέφαλός μας είναι από τη φύση του φτιαγμένος να εστιάζεται σε ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ώστε να το διορθώνει όσο γρηγορότερα γίνεται.
2) Ο εγκέφαλός μας μπορεί να εστιαστεί και να επεξεργαστεί ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ κάθε φορά. Δεν μπορεί να σκέφτεται δυο πράγματα ταυτοχρόνως.
3) Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του εγκεφάλου είναι ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ! Και αυτό συμβαίνει γιατί γύρω μας συμβαίνουν ταυτοχρόνως εκατομμύρια πράγματα, τα οποία όμως αδυνατεί να επεξεργαστεί την ίδια στιγμή, και για αυτό επιλέγει να διαγράψει όλα όσα θεωρεί λιγότερο επικίνδυνα ή λιγότερο σημαντικά.

  Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε με κάποια πράγματα που δεν πρόκειται να αλλάξουν απλά επειδή θα το θέλαμε ή επειδή παραπονιόμαστε διαρκώς. Μπορεί να εύχεστε ο σύντροφός σας να ήταν διαφορετικός σε κάποια πράγματα, αυτό δεν είναι όμως αναγκαστικά και ρεαλιστικό. Αποδεχτείτε λοιπόν αυτό το γεγονός. Θα διαπιστώσετε ότι με το που το καταλάβετε αυτό, ένα κομμάτι του άγχους σας θα μειωθεί αισθητά.

Αξίες. Σκεφτείτε κάτι που είναι σπουδαίο και μοναδικό για τη σχέση σας. Ότι είστε δηλαδή σε θέση να προσθέσετε στη σχέση σας κάποιες αξίες και ποιότητες που ο σύντροφός σας ίσως να μην διαθέτει. Το ίδιο κάνει άλλωστε και εκείνος. Συμπληρώνει την συνολική εικόνα της σχέσης με ποιότητες και αξίες που ίσως να μην έχετε εσείς.

Επιλέξτε τις "μάχες" που θέλετε να κερδίσετε (δεν μπορείτε να κερδίσετε σε όλες τις μάχες και αυτό το γνώριζαν όλοι οι μεγάλοι Στρατηγοί της Ιστορίας!). Ξεκινήστε λοιπόν τη συζήτηση για τη σχέση σας πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να είστε έτοιμοι να προτείνετε και πιθανές λύσεις (αυτά πάνε πακέτο).

  Μην κάνετε αναφορές σε όλα τα θέματα που σας ενοχλούν σε εκείνον. Timing is everything! Εάν αισθάνεστε θυμωμένοι και κουρασμένοι και σας φαίνεται πολύ δελεαστικό να στήσετε έναν "τρικούβερτο καβγά" με τον σύντροφό σας, κατανοήστε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συζήτηση. Δεν θα πρέπει να αφήσετε τον θυμό ή την κούραση να γίνουν το μήνυμα που στέλνετε απέναντι. Όταν κάποιος νιώθει ότι του κάνουν επίθεση, εκείνος είτε αντεπιτίθεται είτε περνάει σε άμυνα. Αυτό όμως δεν ονομάζεται επικοινωνία και συζήτηση. Μεγιστοποιήστε τις πιθανότητες επιτυχίας επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή όπου και οι δυο θα έχετε χρόνο και θα είστε ήρεμοι για να μιλήσετε για το πρόβλημα σας (και τις λύσεις του).

Μην γκρινιάζετε! Μιλήστε κανονικά. Σαν άνθρωποι! (Μήπως σας θυμίζει τη μαμά σας που όταν ήσασταν παιδί έλεγε αυτές τις φράσεις;) Μερικές φορές εκνευριζόμαστε με κάποια πράγματα που συμβαίνουν στη σχέση. Φτιάχνουμε στο μυαλό μας μια λίστα με παράπονα και αρχίζουμε να εκτοξεύουμε κατηγορίες. Έτσι, μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα μιλήσετε για το αληθινό πρόβλημα, θα αισθάνεστε τόσο εκνευρισμό που δεν θα καταφέρετε να εξηγήσετε το πρόβλημα στη κανονική του διάσταση. Μπορούμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα χωρίς επίθεση. Για παράδειγμα: "Θα ήθελα να έχω τη γνώμη σου σχετικά με ένα θέμα…" ή "Πιστεύεις ότι θα βοηθούσε εάν έκανα / έκανες…". Είναι σημαντικό να εστιαστείτε στην λύση και όχι στο πρόβλημα. Ο Tony Robbins, ο κορυφαίος Life Coach στον κόσμο, επιμένει "Χρειάζεται να αφιερώνουμε 10% του χρόνου μας στο πρόβλημα και 90% του χρόνου μας στη λύση!".

Συμμαχήστε. Αντί να μαλώνετε για τις λεπτομέρειες, βρείτε κοινό έδαφος. Σε κάθε διαμάχη είναι εύκολο να κολλήσετε στον καβγά σχετικά με το ποιος έκανε τι στον άλλον. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας σε αυτά τα θέματα. Αντί για αυτό, εστιαστείτε στους τρόπους που θα μπορούσε να βοηθήσει ο ένας τον άλλον.

Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεών μας. Η σχέση και ο γάμος μπορούν να σας τροφοδοτήσουν με όλη την ενέργεια που χρειαζόσαστε για να αντεπεξέλθετε καθημερινά στις δοκιμασίες της ζωής. Εάν όμως δεν είναι δομημένες με χαρά, ισορροπία, αγάπη και σεβασμό, μπορούν να σας πάρουν όλη την ενέργεια και να σας αφήσουν κενούς και απογοητευμένους. Αξίζει λοιπόν να μάθουμε τα Μυστικά Επικοινωνίας και να δούμε τη μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα της συντροφικής μας σχέσης! Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε τη Νέα Χρονιά στον εαυτό σας, στον σύντροφό σας και στα παιδιά σας!

http://cosmo.gr/