4 Φεβ 2014

Το παραμυθένιο Σάλτσμπουργκ και τα πιο σημαντικά αξιοθέατά του

Το πνεύμα του Μότσαρτ θα σας ακολουθεί παντού στην όμορφη γενέτειρά του, μαζί με την μοναδική μουσική κουλτούρα της και τα πανέμορφα τοπία. Το Σάλτσμπουργκ είναι μια πόλη όπου όλα μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί τέλεια και όχι άδικα, το πιο τουριστικό μέρος της Αυστρίας μετά τη Βιέννη.

Η πόλη του Μότσαρτ και του… αλατιού (η οικονομική δύναμη της περιοχής κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, στηρίχθηκε στο ορυκτό αλάτι, τον «λευκό χρυσό»), με την καλοδιατηρημένη μπαρόκ παλαιά συνοικία της και την εύκολη πρόσβαση που προσφέρει προς τις Άλπεις, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αυστριακούς, τουριστικούς προορισμούς, γεμάτος ιστορία, πανέμορφα μέρη και φινέτσα.
Το Σάλτσμπουργκ, στα δυτικά της χώρας και σε υψόμετρο 425 μ., είναι το… παραμύθι της Αυστρίας. Δίπλα στον ποταμό Salzach, το βλέμμα σας θα «κολλήσει» στο μωσαϊκό του Altstadt, της παλιάς πόλης με τους χαριτωμένους τρούλους και τα καμπαναριά, το εντυπωσιακό κάστρο στην κορυφή του λόφου και τα χιονισμένα βουνά.

Σημαντική εμπορική και τουριστική σημασία, έχει για την πόλη και το γεγονός ότι εδώ γεννήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Η πόλη διαθέτει μια πλούσια εμπορική αγορά, που απευθύνεται σε κάθε τσέπη. Στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα που απλώνονται στον κεντρικό δρόμο Greidegasse, αλλά και στους γύρω δρόμους, θα βρείτε από πολυτελή κοσμήματα, ρούχα και χειροποίητα παπούτσια, μέχρι οικονομικά τουριστικά σουβενίρ και διακοσμητικά (τα περισσότερα φυσικά με το πρόσωπο του Μότσαρτ).
Όσο δελεαστικό κι αν μοιάζει να περάσετε ατέλειωτες ώρες στην γραφική παλιά πόλη του, το Σάλτσμπουργκ έχει να προσφέρει πολλές ακόμη ομορφιές σε εκείνους που έχουν αποφασίσει να εξερευνήσουν κάθε μέρος του. Είναι μια πόλη με μια εκπληκτική καλλιτεχνική σκηνή, υπέροχο φαγητό, περιποιημένα πάρκα και αίθουσες συναυλιών που στηρίζουν τη μουσική παράδοση της πόλης 365 ημέρες το χρόνο.


Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του…

Παλιά πόλη (Altstadt) και πλατεία Residenzplatz
Η εντυπωσιακά διατηρημένη παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ, εκτείνεται στην αριστερή όχθη του ποταμού και προσφέρεται για περιπάτους στα στενά δρομάκια, ανάμεσα στα γραφικά κτήρια και στις ζεστές γωνιές που μπορεί κανείς να απολαύσει μία ζεστή σοκολάτα ή έναν καφέ.
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, ακριβώς δίπλα από τον Καθεδρικό ναό και πολύ κοντά στην πλατεία του Μότσαρτ, θα συναντήσετε την πλατεία Residenzplatz, με το το σιντριβάνι που κατασκευάστηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη Tomasso di Garona μεταξύ 1656 και 1661. 


Κάστρο Hohensalzburg
Το κάστρο Hohensalzburg, βρίσκεται στην κορυφή του μικρού βουνού Festungsberg, προσφέροντας εκπληκτική θέα των Άλπεων, του ποταμού και ολόκληρης τη πόλης. Κατασκευάστηκε το 1077 με εντολή του πρίγκιπα-Αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα στην Ευρώπη και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα.
Το κάστρο ανακαινίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έγινε ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο με το τελεφερίκ Festungsbahn, το οποίο άνοιξε το 1892 και οδηγεί από την πόλη στο Hasengrabenbastei.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και για Ναζί τη δεκαετία του 1930.


Σπίτια-μουσεία του Μότσαρτ
Η οικογένεια Μότσαρτ έζησε στον τρίτο όροφο του σπιτιού στην οδό Getreidegasse 9 για 26 χρόνια, από το 1747 έως το 1773. Ο διάσημος συνθέτης, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, γεννήθηκε εδώ στις 27 Γενάρη του 1756.
Το ίδρυμα International Mozarteum Foundation, δημιούργησε για πρώτη φορά ένα μουσείο στη γενέτειρα του Μότσαρτ στις 15 Ιουνίου του 1880, το οποίο συστηματικά ανακαινιζόταν και επεκτεινόταν και πλέον έχει γίνει ένας πολιτιστικός χώρος που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα δωμάτια Μότσαρτ και να δουν ιστορικά μουσικά όργανα, έγγραφα, αναμνηστικά και τα περισσότερα από τα πορτρέτα του που ζωγραφίστηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της ημιτελούς ελαιογραφίας «Ο Μότσαρτ στο πιάνο», που ζωγράφισε ο κουνιάδος του Μότσαρτ, Joseph Lange, το 1789.
Αρκετά κοντά, στην οδό 8 Makartplatz, βρίσκεται και μια ακόμη κατοικία του Μότσαρτ, όπου ο μεγάλος συνθέτης και η οικογένειά του έζησαν τα χρόνια 1773-1787. Το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου καταστράφηκε από βόμβα το 1944 και στη συνέχεια από το Ίδρυμα Mozarteum. Το αναπαλαιωμένο κτήριο εγκαινιάστηκε επίσημα στις 26 Ιανουαρίου 1996 και σήμερα στεγάζει μια ενδιαφέρουσα έκθεση.

Καθεδρικός ναός
Ο καθεδρικός ναός του Σάλτσμπουργκ είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της πόλης και εκκλησιαστικό κέντρο της. Με υπέροχη πρόσοψη και ωραίο τρούλο, αποτελεί το πιο εντυπωσιακό, πρώιμου μπαρόκ, οικοδόμημα βόρεια των Άλπεων.
Ιδρύθηκε από τον Άγιο Rupert το 774, στα ερείπια μιας ρωμαϊκής πόλης και ξαναχτίστηκε το 1181 μετά από μια φωτιά.
Εκεί θα δείτε και την κολυμβήθρα όπου βαφτίστηκε ο συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.


Παλάτι και κήποι Mirabell
Το παλάτι Mirabell με τους κήπους του, αποτελεί μέρος του Ιστορικού Κέντρου της πόλης του Σάλτσμπουργκ που ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Χτίστηκε περίπου το 1606, έξω από τα μεσαιωνικά τείχη του Σάλτσμπουργκ, σύμφωνα με ιταλικά και γαλλικά πρότυπα, με εντολή του πρίγκιπα-Αρχιεπισκόπου Wolf Dietrich Raitenau, ως κατοικία για την ερωμένη του Salome Alt.
Η σημερινή νεοκλασική του εμφάνιση χρονολογείται περίπου από το 1818, όταν το κτήριο αποκαταστάθηκε μετά από πυρκαγιά.
Στους εκπληκτικά διαμορφωμένους κήπους του θα δείτε αγάλματα που αναπαριστούν μυθολογικά θέματα και χρονολογούνται από το 1730 και για τέσσερις ομάδες γλυπτών από τον Ιταλό γλύπτη Ottavio Mosto, από το 1690.

Μουσείο του Σάλτσμπουργκ
Το νεότερο μουσείο του Σάλτσμπουργκ, στην πλατεία Μότσαρτ, που άνοιξε το 2007, είναι αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης και σε μερικές από τις πιο διάσημες προσωπικότητές του, από τραγουδιστές της όπερας, μέχρι αλχημιστές, συνθέτες και τραπεζίτες. Εκεί θα δείτε επίσης πορτρέτα πριγκίπων που κάποτε κυβερνούσαν την περιοχή, παρουσιάσεις πολυμέσων, κεραμικά κύπελλα και πολλά ακόμη. Το Μουσείο του Σάλτσμπουργκ είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι ένα σύγχρονο μουσείο μπορεί να πληροφορεί και ταυτόχρονα να ψυχαγωγεί τους επισκέπτες του.

Παλάτι Hellbrunn
Το παλάτι Hellbrunn είναι μια βίλα πρώιμου μπαρόκ, κοντά στο Morzg, μια νότια συνοικία της πόλης του Σάλτσμπουργκ. Χτίστηκε μεταξύ 1613 και 1619 από τον πρίγκιπα-αρχιεπίσκοπο του Σάλτσμπουργκ Markus Sittikus von Hohenems και προοριζόταν μόνο για κατοικία τις ημέρες του καλοκαιριού, καθώς ο αρχιεπίσκοπος συνήθως επέστρεφε στο Σάλτσμπουργκ το βράδυ.
Θα θαυμάσετε τα ίχνη του πρώην ιταλικού πλούσιου διακόσμου του και κυρίως τους κήπους με τα ιδιαίτερα σιντριβάνια, όπου ο αρχιεπίσκοπος υποδεχόταν τους καλεσμένους του. 


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Τεχνολογίας
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Τεχνολογίας, είναι στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο συγκρότημα μουσείων, που περιλαμβάνει ένα από τα πιο όμορφα ενυδρεία στην Κεντρική Ευρώπη, ένα επιστημονικό κέντρο, έναν ζωολογικό κήπο με ερπετά, ένα τμήμα που είναι αφιερωμένο στο ανθρώπινο σώμα, μια αίθουσα δεινοσαύρων και έναν κόσμο από κρύσταλλο.
Το ενυδρείο έχει 36 δεξαμενές με περισσότερα από 10.000 λίτρα νερού που φιλοξενούν τροπικά ψάρια, ψάρια της Μεσογείου και του Αμαζονίου κ.ά.. Το μουσείο είναι μια πλήρης και σύνθετη εμπειρία που θα συναρπάσει τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγάλους.

 
Το tip μας: Μια συμφέρουσα επιλογή, αν θέλετε να επισκεφτείτε αρκετά αξιοθέατα της πόλης, σε καλύτερη τιμή, είναι η κάρτα Salzburg Card. Παρέχει δωρεάν είσοδο σε μουσεία της πόλης, δωρεάν χρήση του τελεφερίκ, δρομολόγια για με τα πλοιάρια και δημόσια συγκοινωνία. Οι κάτοχοι της κάρτας μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μια σειρά εκπτώσεων σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκδρομές σε διάφορους προορισμούς στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ.

Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr

  

http://www.clickatlife.gr/