4 Φεβ 2014

Ο ήλιος ρίχνει την πίεση

Η υπεριώδης ακτινοβολία φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων


Ο ήλιος ρίχνει την πίεση

Η έκθεση στον ήλιο με μέτρο φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη




Λονδίνο 
Ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την υπέρταση το οποίο διατίθεται δωρεάν και σε αφθονία, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι οι ακτίνες του ήλιου. Ομάδα βρετανών ερευνητών ανακάλυψε ότι η έκθεση στο ηλιακό φως συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγουμε τον ήλιο για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, ένας βαθμός έκθεσης ίσως είναι απαραίτητος για μια καλή καρδιαγγειακή υγεία.

«Κλειδί» το οξείδιο του αζώτου
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Ειδιμβούργου ανακάλυψαν ότι η έκθεση στον ήλιο μεταβάλλει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) στο δέρμα και στο αίμα, επιφέροντας με τον τρόπο αυτό μείωση της αρτηριακής πίεσης. «Το μονοξείδιο του αζώτου και τα προϊόντα της διάσπασής του, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε αφθονία στο δέρμα, εμπλέκεται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης» εξήγησε σε δελτίο Τύπου ο Μάρτιν Φίλις, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και εκ των επικεφαλής της μελέτης.
«Με την έκθεση στον ήλιο» πρόσθεσε ο καθηγητής «μικρές ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου μεταφέρονται από το δέρμα στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον μυϊκό τόνο των αιμοφόρων αγγείων». Η μείωση του μυϊκού τόνου κάνει τα αγγεία πιο ελαστικά με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να μειώνεται.

Εκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Investigative Dermatology», το δέρμα 24 υγιών ατόμων εκτέθηκε σε υπεριώδη ακτινοβολία από λάμπες μαυρίσματος σε δυο διαφορετικές συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών. Στην πρώτη συνεδρία οι εθελοντές εκτέθηκαν τόσο στην υπεριώδη ακτινοβολία όσο και στη θερμότητα που εξέπεμπαν οι λάμπες. Στη δεύτερη οι ερευνητές είχαν μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία έτσι ώστε το δέρμα των εθελοντών να εκτίθεται μόνο στη θερμότητα από τις λάμπες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκάλεσε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τα επίπεδα των μεταβολιτών του μονοξειδίου του αζώτου στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς να επιφέρει μεταβολές στα επίπεδα της βιταμίνης D. Περαιτέρω πειράματα που έκαναν οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των μεταβολών έχουν τα αποθέματα μονοξειδίου του αζώτου που υπάρχουν ήδη στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Τα αποτελέσματα των μελετών συμβαδίζουν με τις εποχικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στις περιοχές με εύκρατο κλίμα.
«Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τα ενδεχόμενα οφέλη για την υγεία από το ηλιακό φως και τον ρόλο της βιταμίνης D σε αυτή τη διαδικασία. Ισως ήρθε η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε το ζήτημα και να δούμε με μια νέα ματιά την υπάρχουσα σύσταση για τη δημόσια υγεία» τόνισε ο δρ Φίλις. «Το να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, όμως το να μην εκτιθέμεθα καθόλου στον ήλιο από φόβο ή εξαιτίας ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων»

http://www.tovima.gr/