20 Φεβ 2014

Γιατί άλλοι θυμούνται τα όνειρα και άλλοι όχι...

Γιατί άλλοι θυμούνται τα όνειρα και άλλοι όχι...Είστε από αυτούς που το πρωί μπορείτε να περιγράψετε το όνειρο που είδατε τη νύχτα με κάθε λεπτομέρεια ή δεν θυμάστε καν αν είδατε κάποιο...

Σύμφωνα με ερευνητές από το Κέντρο Νευροεπιστημονικών Μελετών της Λυών, το «κλειδί» για το αν θυμόμαστε ή όχι τα όνειρά μας, βρίσκεται στις διαφορές της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας. Στο πλαίσιο της μελέτης, η επιστημονική ομάδα μελέτησε την εγκεφαλική δραστηριότητα αυτών που θυμούνται και εκείνων που δεν θυμούνται τα όνειρά τους το πρωί, προκειμένου να κατανοήσουν τις διαφορές τους.
Όπως δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό «Neuropsychopharmacology», μία συγκεκριμένη περιοχή επεξεργασίας πληροφοριών του εγκεφάλου, η κροταφοβρεγματική σύνδεση, είναι σε μεγαλύτερη δραστηριότητα σε όσους ανακαλούν πιο συχνά τα όνειρά τους. Η αυξημένη δραστηριότητα σ’ αυτή την περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να διευκολύνει την συγκέντρωση της προσοχής προς εξωτερικά ερεθίσματα και να προάγει τις αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την απομνημόνευση των ονείρων.
«Ο εγκέφαλος που κοιμάται δεν είναι σε θέση να απομνημονεύσει νέες πληροφορίες. Είναι απαραίτητο να αφυπνιστεί προκειμένου να το επιτύχει», εξηγεί η δρ. Ruby. Ωστόσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν εκείνοι που θυμούνται περισσότερα όνειρα, «παράγουν» και περισσότερα!


www.newsbomb.gr