31 Ιαν 2014

Μπρουσκέτες με μοτσαρέλα, ντομάτα και πέστο ρόκας

Μπρουσκέτες με μοτσαρέλα, ντομάτα και πέστο ρόκας
Ένα μεσογειακό, ελαφρύ κλαμπ σάντουιτς!

Υλικά

Για τις μπρουσκέτες:


    ψωμί - καλό χωριάτικο, με προζύμι
    μοτσαρέλα - φρέσκια, σε φέτες
    ντομάτα - σε φέτες
    βούτυρο - 1 κ.σ. , για το τηγάνι
    ελαιόλαδο - 1κ.σ. , για το τηγάνι
    σάλτσα πέστο - ρόκας

Για το πέστο ρόκας:


    σκόρδο - 2 μεγάλες σκελίδες
    αμύγδαλο - 1/4 φλιτζανιού, καπνιστά ή καβουρδισμένα
    βασιλικός - 1 φλιτζάνι, φύλλα (ή μαϊντανός)
    ρόκα - 2 φλιτζάνια
    ελαιόλαδο - 1/3 φλιτζανιού και ακόμα 1 κ.σ
    λεμόνι - 1/8 φλιτζανιού φρεσκοστιμμένος χυμός
    αλάτι - 1/2 κ.γ. (αν τα αμύγδαλα είναι αλατισμένα, βάζουμε λιγότερο)
    πιπέρι - σε κόκκους

Εκτέλεση

Για τις μπρουσκέτες:


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς C.

Απλώνουμε τη φρέσκια μοτσαρέλα, τις ντομάτες και το πέστο ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και τηγανίζουμε το ψωμί μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και από τις δύο μεριές. Βάζουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να λειώσει το τυρί, περίπου 10 λεπτά.

Για το πέστο ρόκας:

Βάζουμε το σκόρδο, τα αμύγδαλα, το βασιλικό και τη ρόκα στο μούλτι και χτυπάμε  να γίνουν πολύ ψιλοκομμένα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, σταματώντας 1-2 φορές το χτύπημα για να κατεβάσουμε το μείγμα από τα τοιχώματα, αν χρειάζεται.

Η συμβουλή του αρκουδιού:

Η συνταγή για το πέστο αν τη δοκιμάσει κάποιος σκέτη θα του φανεί λίγο αλμυρή και λεμονάτη, .

Αυτό έχει γίνει επίτηδες,  καθώς το πέστο προορίζεται για spread σε σάντουιτς, όπως είναι ή αναμιγμένο με λίγη μαγιονέζα, για πιο πικάντικο αποτέλεσμα ή ακόμα και για σάλτσα ζυμαρικών.