28 Ιαν 2014

4 special London tours

Ψάξαμε, βρήκαμε και ακολουθήσαμε 4 ιδιαίτερες ξεναγήσεις που σου δίνουν μια νέα οπτική της πόλης συνδυάζοντας τέχνη, γεύσεις, ιστορικά στοιχεία και ενδιαφέροντα trivia με ιστορίες παλιών και σύγχρονων κατοίκων της. Έρχεσαι;

Alternative London Walking Tour

East London, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο. Η ομάδα του Alternative London την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα με τις ξεναγήσεις που διοργανώνει: μέσα απο αυτές, οι East-Londoners ξεναγοί τους – που είναι οι ίδιοι street artists ή συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργική κοινότητα της περιοχής διαχέουν την αγάπη και την γνώση τους για την περιοχή στους συμμετέχοντες. Το Alternative London Walking Tour είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό κάνοντας ζουμ στην street art και τις κοινωνικές της προεκτάσεις, καθώς και προσβάσιμο σε όλους αφού στηρίζεται στην πρακτική του pay-what-you-want. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο κόστος αλλά καλείσαι στο τέλος να δώσεις ό,τι εσύ νομίζεις. Και καθώς η street art σκηνή ανανεώνεται διαρκώς ( καθημερινά εμφανίζονται νέα έργα ), έτσι και οι ξεναγήσεις δεν είναι ποτέ οι ίδιες. Μπορείς μάλιστα να συνδυάσεις την ξενάγηση με workshop ( με έξτρα κόστος ) αν θες να πειραματιστείς ο ίδιος στην τέχνη του street art. Ένα είναι το σίγουρο, στο τέλος θα ψάχνεις να βρεις στις ταράτσες των κτιρίων πολύχρωμα μανιτάρια, να μου το θυμηθείς!
Πότε: Τρίτη – Σάββατο, διάφορες ώρες
Διαρκεί: 2 ώρες περίπου
Κόστος: όσο νομίζεις
Περιλαμβάνει: αρκετό περπάτημα ( ως walking tour που είναι! ) σε εξωτερικό χώρο
Περιοχή: Old Spitafields Market, East London
Έχει και: bike tours, pub tours, workshops
Website: www.alternativeldn.co.uk

Chocolate Ecstasy Mayfair Tour

Kαι chocolate και ecstasy. Γίνεται καλύτερο; Η γλυκύτατη Jennifer Earle ανακάλυψε ότι το Λονδίνο διαθέτει ένα θησαυρό από πρώτης ποιότητας σοκολάτες κι αφού βάλθηκε να τις δοκιμάσει η ίδια όλες, θεώρησε σωστό να μοιραστεί τις γνώσεις που αποκόμισε από την ενασχόλησή της αυτή και με άλλους. Αυτό και κάνει από το 2006 που ίδρυσε την πρώτη εταιρεία στο είδος της, ενώ σήμερα πλέον μαζί με μια ομάδα από φανατικούς της σοκολάτας, προτείνουν 4 διαφορετικές ξεναγήσεις, πάντα με οδηγό τη σοκολάτα. Εμείς ακολουθήσαμε το Mayfair Tour, μια σοκολατο-ξενάγηση σε ορισμένα από τα πιο παραδοσιακά μαγαζιά της πόλης, διανθισμένη με πολλές πληροφορίες για την περιοχή όπου έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις μέχρι και τα αγαπημένα σοκολατάκια της Βασίλισσας!
Οι γευστικές στάσεις περιλαμβάνουν το “East India Company” ( τα latte coffee beans τυλιγμένα σε σοκολάτα γάλακτος που θα βρεις εδώ είναι, το λιγότερο, εθιστικά ), τη boutique-σοκολατερί “Paul A Young” στο Soho που ανήκει σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους νέους chocolatiers του Λονδίνου, το φουλ στο χρώμα “Prestat”, από τα παλαιότερα μαγαζιά του Λονδίνου και αγαπημένο του άγγλου συγγραφέα Roald Dahl ( δημιουργός του βιβλίου “Charlie and the Chocolate Factory” ), το παλαιότερο μαγαζί της πόλης “Charbonnel et Walker” με τα εξαιρετικά rose and violet truffles, αλλά κι ένα ελληνικό μαγαζί, το Carpo που άνοιξε τις πόρτες του στην καρδιά του Piccadilly μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο κι έφερε μαζί με τους εξαιρετικούς ξηρούς καρπούς του και μια ποικιλία από σοκολάτες.
Πότε: διάφορες ημερομηνίες
Διαρκεί: 3 ώρες περίπου
Κόστος: 48 ευρώ/άτομο
Περιλαμβάνει: ζεστή σοκολάτα, γευστικές δοκιμές από διάφορα είδη σοκολάτας και VIP εκπτώσεις για αγορές στα καταστήματα που επισκέπτεσαι. Περπάτημα σε εξωτερικό χώρο.
Περιοχή: Mayfair, Κεντρικό Λονδίνο
Έχει και: αρκετές άλλες σοκολατοξεναγήσεις
Website: www.chocolateecstasytours.com

East End Food Tour

Από τον περασμένο Ιούλιο, η Nicole Monaco σε περιμένει κάθε πρωί στην ιστορική Spitafields Market στο ανερχόμενο East London, και ο ενθουσιασμός της καθώς και το μόνιμο χαμόγελό της σε κάνει να νιώθεις πως μόλις σε «ανέλαβε» μια καλή σου φίλη για να σου δείξει όλα τα κρυμμένα μυστικά της αγαπημένης της γειτονιάς. Με καταγωγή από την Αυστραλία, η Nicole τα τελευταία 2 χρόνια είναι περήφανη κάτοικος Ανατολικού Λονδίνου. Οι γευστικές δοκιμές που η ίδια έχει επιλέξει μετά από «κοπιαστική» έρευνα, περιλαμβάνουν το πιο λαχταριστό bacon sandwich που έχεις ποτέ δοκιμάσει, αναπάντεχα νόστιμο banana bread pudding σε κλασικό, οικογενειακό αγγλικό εστιατόριο, fish & chips σ’ένα από τα πιο γνωστά και ιδιαίτερα εστιατόρια της πόλης, το φημισμένο bagel με γέμιση-έκπληξη σ’ένα μαγαζί παλαιάς κοπής ( μένει 24 ώρες ανοιχτό εξ’ου κι αγαπημένο στέκι μετά από ξενύχτια ), εξαιρετικά αγγλικά τυριά, curry στην Brick Lane, μηλίτη και μπύρα σε παραδοσιακή pub και για αποκορύφωμα, μια salted caramel σοκολατένια τάρτα συνοδεία τσαγιού. Η Nicole ξέρει προσωπικά όλους τους ιδιοκτήτες και σου εξιστορεί, όσο εσύ δοκιμάζεις, τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους. Φυσικά, σε αυτή την ξενάγηση τον πρώτο λόγο έχει η γεύση, αλλά παράλληλα μαθαίνεις και πολλά ενδιαφέροντα για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τις διαφορετικές κουλτούρες που διαμόρφωσαν στο πέρασμά τους την περιοχή. Αξίζει τα λεφτά του.
Πότε: Καθημερινά
Διαρκεί: 3.5- 4 ώρες
Κόστος: 70ευρώ/άτομο
Περιλαμβάνει: 10 γευστικές δοκιμές σε μαγαζιά και περπάτημα σε εξωτερικό χώρο
Περιοχή: East End London
Έχει και: γαστρονομικές ξεναγήσεις στη Ρώμη ( http://www.eatingitalyfoodtours.com>  )
Website: http://eatinglondontours.co.uk>>

Coffeehouse Tour

Ήξερες ότι το πρώτο καφέ στο Λονδίνο άνοιξε το 1652 από τον ελληνικής καταγωγής Pasqua Rosée πίσω από την εκκλησία του Saint Michael’s στο σημερινό City; Μάλιστα, από την τοποθεσία αυτή που είναι κρυμμένη σ’ένα δρομάκι στο οικονομικό κέντρο της πόλης, ξεκινάει μια πρωτότυπη ξενάγηση. Ο ιστορικός Dr. Matthew Green μαζί με την ομάδα του Unreal City Audio Tours φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση ανάμεσα στα πρώτα καφέ της πόλης και τη ζωή στο Λονδίνο το 17ο-18ο αιώνα. Ένα ταξίδι στο χρόνο σε μια εποχή που όταν έμπαινες στο καφέ, ξεκινούσες συζήτηση με τους υπόλοιπους θαμώνες λέγοντας απλά «Τι νέα έχεις;» , φράση που αμέσως πυροδοτούσε μια ανταλλαγή νέων, απόψεων και ιδεών.
Μέσα από αφηγήσεις που ζωντανεύουν με τη βοήθεια μουσικών και ηθοποιών, μαθαίνεις πώς το αγαπημένο ρόφημα μεταμόρφωσε το πρόσωπο της πόλης, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο μεταξύ των ανθρώπων της εποχής και εμπνέοντας ιδέες που διαμόρφωσαν τον σημερινό μας κόσμο. Θα περπατήσεις σε δρομάκια που φιλοξένησαν μερικά από τα παλαιότερα καφέ της Ευρώπης ( κάποια από αυτά μάλιστα είναι ακόμα ανοιχτά ), και θα κρυφακούσεις γεγονότα ιστορικής σημασίας. Παρόλο που τη μέρα που ακολουθήσαμε το coffeehouse tour, λόγω ανωτέρας βίας, η ξενάγηση δεν περιελάμβανε ηθοποιούς και μουσικούς, ήταν καθηλωτική. Σίγουρα θα επιστρέψουμε για την πλήρη εκδοχή της.
Πότε: Μία φορά το μήνα
Διαρκεί: 1.5 ώρα περίπου
Κόστος: 17 ευρώ/άτομο
Περιλαμβάνει: περπάτημα και παραμονή σε εξωτερικό χώρο. Υπάρχει δυνατότητα στο τέλος για speciality coffee tasting στο καφέ Taylor Street Baristas, με έκπτωση.
Περιοχή: City
Έχει και: η ξενάγηση είναι διαθέσιμη και σε μορφή mp3 που μπορείς να κατεβάσεις σε iPod, tablet ή smartphone, ιδανικό αν δε σε βολεύουν οι ημερομηνίες αλλά και για ακρόαση από το σπίτι σου.
Website: http://unrealcityaudio.co.uk/tours/the-coffeehouse-tour>>

Όλες οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν περπάτημα σε εξωτερικό χώρο, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο, οπότε ντύσου ανάλογα και πάρε το αδιάβροχό σου!

Ράνια Μάργαρη 

http://www.athinorama.gr