29 Δεκ 2013

Χοιρινές κοτολέτες με μήλα σοτέ και πουρέ καρότου

Χοιρινές κοτολέτες με μήλα σοτέ και πουρέ καρότου
Φίνο χειμωνιάτικο πιάτο για καλές περιστάσεις.

Υλικά
(Μερίδες 4)
  •    4 χοιρινές κοτολέτες (λεπτές μπριζόλες από τα πλευρά) περίπου 150 γρ.η κάθε μία (ζητάμε από τον κρεοπώλη να ξεγυμνώσει το κόκαλο εντελώς από ψαχνό και λίπος και να χτυπήσει ελαφρώς το ψαχνό να απλώσει)
  •     2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •     1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon au miel
  •     1 κουτ. σούπας σόγιας σος
  •     αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •     ψιλοκομμένο θυμάρι

Μήλα σοτέ

  •     2 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα, σε μικρά κομμάτια
  •     1 γεμάτη κουτ. σούπας βούτυρο
  •     1 κουτ. σούπας σταφίδες
  •     100 ml ζωμός λαχανικών ή νερό

Πουρές καρότου

  •     6 μεγάλα καρότα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  •     1 κουτ. σούπας βούτυρο
  •     1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Maille Dijon originale
  •     50 ml φρέσκο γάλα ζεστό
  •     αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία 


Πουρές: Μαγειρεύουμε τα καρότα στον ατμό (σε ατμομάγειρα ή καλάθι ατμού ή σουρωτό που στερεώνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει - τη σκεπάζουμε για να μαγειρευτούν πιο γρήγορα). 

Μόλις μαλακώσουν τα αδειάζουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε καλά. Αν ο πουρές βγει υδαρής, τον «στεγνώνουμε» στην κατσαρόλα ανακατεύοντας τον σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά. Αν βγει σφιχτός προσθέτουμε λίγο γάλα επιπλέον. 

Μπριζόλες και μήλα: Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τη σόγια, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και με αυτό το μείγμα αλείφουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. Μόλις το τηγάνι κάψει καλά, βάζουμε τις μπριζόλες και τις ροδίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν. 

Βγάζουμε τις μπριζόλες και τις διατηρούμε ζεστές. Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μήλα και τις σταφίδες. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα από τα υγρά και να μαλακώσουν ελαφρώς τα μήλα, ανακατεύοντας πότε-πότε με προσοχή για να μη διαλυθούν. 

Σερβίρουμε τις μπριζόλες με τα μήλα και τον πουρέ καρότου. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο θυμάρι και πιπέρι.
www.ofono.gr