31 Δεκ 2013

Τα 10 καλύτερα θέρετρα σε όλο τον κόσμο, για... πρώιμο σκι

Για τους ανυπόμονους σκιέρ και τους λάτρεις του χιονιού, ακολουθούν τα δέκα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα ανά τον κόσμο, που ανοίγουν τις πίστες και μας υποδέχονται στις απότομες πλαγιές τους, από τις αρχές ακόμα του Νοέμβρη.



Val d' Isere, Γαλλία
Ο χειμώνας ήρθε και μαζί με αυτόν έφτασαν και τα πρώτα χιόνια και στη χώρα μας. Σε άλλες περιοχές του κόσμου όμως, έχει χιονίσει εδώ και καιρό. Σε μεγάλα υψόμετρα, το χιόνι έχει ήδη στρωθεί και περιμένει τα χιονοπέδιλα των skiers να το γεμίσουν ίχνη. Και ενώ τα περισσότερα θέρετρα ανοίγουν και γεμίζουν με τον περισσότερο κόσμο την περίοδο των Χριστουγέννων, κάποιοι λάτρεις του χιονιού δεν περιμένουν μέχρι τότε για να διασχίσουν τα χιονισμένα βουνά.
Γι’ αυτούς, ακολουθούν τα δέκα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα ανά τον κόσμο (όπως αναφέρονται στο MSN Travel), που ανοίγουν τις πίστες και τις απότομες πλαγιές τους, από τις αρχές ακόμα του Νοέμβρη. 
Tignes και Val d'Isère, Γαλλία


Tignes, Γαλλία
Ένα από τα λίγα μέρη που μπορείτε να κάνετε σκι στις Άλπεις ακόμα και το καλοκαίρι –θεωρητικά- είναι το Tignes, το οποίο εξαιτίας του πολύ μεγάλου υψόμετρου, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι χιονισμένο. Έχει ήδη ανοίξει για φέτος, αρχές Δεκέμβρη, ο αναβατήρας της μεγάλης πίστας ενώ το χιόνι σιγά σιγά θα επιτρέψει να ανοίξουν και οι υπόλοιπες πίστες.

Το Val d'Isère, που άνοιξε τις πύλες του στις 30 Νοεμβρίου, έχει καλό ιστορικό στη χιονόπτωση, δεδομένου ότι στα χωριά της περιοχής, το 2012 το χιόνι έφτασε τα 8 μέτρα και γι’ αυτό άλλωστε φιλοξενεί τους πρώτους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Κατάβασης, κάθε Δεκέμβριο. 
Obertauern, Αυστρία

Σε υψόμετρο 1.740 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στο πέρασμα του Radstädter Taurern θα δείτε το περισσότερο χιόνι στην ευρύτερη περιοχή του Salzburg. Το θέρετρο είναι ανοιχτό από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Μαΐου κάθε χρόνο και έχει στο ενεργητικό του το video clip για το τραγούδι Help! των Beatles, καθώς ήταν το μοναδικό μέρος που είχε χιόνι όταν γυρίστηκε το φιλμάκι.

Το θέρετρο είναι ιδανικό για skiers και snowboarders μεσαίου επιπέδου, ενώ προσφέρει μετακίνηση στις πίστες με 28 αναβατήρες, απότομη κατάβαση 711 μέτρων, 63 πίστες και 25 χιλιόμετρα διαδρομών σκι.
Jackson Hole, Γουαϊόμινγκ, ΗΠΑ

Το Jackson Hole όχι μόνο έχει μέσο όρο χιονόπτωσης 10 μέτρα ανά έτος, αλλά θεωρείται και ένα από τα καλύτερα βουνά για σκι της Βορείου Αμερικής, ενώ το περιοδικό Forbes το ψήφισε ως νούμερο «1» σκι θέρετρο για το 2013. Ανοίγει τις πίστες του κάθε χρόνο στις 28 Νοεμβρίου και αν και έχουν ήδη ανοίξει άλλα θέρετρα πριν από αυτό, οι πίστες-πρόκληση του Jackson Hole ελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες. Οι καταβάσεις των 1.300 μέτρων, τα 116 μονοπάτια και οι αχανείς χιονισμένες εκτάσεις και πίστες, είναι ικανές να ικανοποιήσουν και τους πιο προχωρημένους και απαιτητικούς skiers. Saas-Fee, Ελβετία

Σε υψόμετρο 3.600 μέτρων, με το χωριό του Saas-Fee στα 1.800 μέτρα, βουνοκορφές που φτάνουν τα 4.000 μέτρα και πάγους που διατηρούνται ακόμα και το καλοκαίρι, το ελβετικό θέρετρο είναι δικαιολογημένα ένα από τα δημοφιλέστερα στους κύκλους των πιο ενθουσιωδών skier οι οποίοι επιστρέφουν εκεί κάθε χρόνο.

Στο Saas-Fee θα βρείτε την χαρακτηριστική ελβετική ηρεμία, σε μια περιοχή που δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και το τοπίο είναι πάντα μαγευτικό. Το θέρετρο ανοίγει την 1η Νοεμβρίου και μένει ανοιχτό μέχρι τις 25 Απριλίου.
Arapahoe Basin, Κολοράντο, ΗΠΑ

Οι πίστες του Arapahoe Basin φέτος άνοιξαν στις 13 Οκτωβρίου, τέσσερις μέρες νωρίτερα απ’ ότι πέρυσι, εξαιτίας της πλούσιας χιονόπτωσης και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που ευνόησαν το θέρετρο και τους τακτικούς θαμώνες του. Οι περισσότεροι που το επισκέπτονται είναι προχωρημένου επιπέδου αλλά υπάρχουν και πίστες για αρχάριους, που το κάνει κατάλληλο για όλη την οικογένεια, σε μια ατμόσφαιρα πολύ φιλική για όσους δεν θα πήγαιναν ποτέ στο Aspen των διασημοτήτων. Niseko, Ιαπωνία

Κάτι διαφορετικό από τα ευρωπαϊκά και βορειοαμερικανικά τοπία, προσφέρει η Ιαπωνία και το Niseko. Η περιοχή διαθέτει πολλά θέρετρα όπως το Mount Yotei στο οποίο συνήθως υπάρχει χιόνι από τα τέλη κιόλας του Νοεμβρίου, εξαιτίας των… πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί. Κατά μέσο όρο η περιοχή φτάνει τα 15 μέτρα χιόνι, που την κάνει τη δεύτερη πιο χιονισμένη περιοχή του κόσμου, μετά το Mount Baker της Ουάσιγκτον.

Χαρακτηρίζεται από ένα συνονθύλευμα του παλιού και του νέου στυλ της πόλης μέσα από παραδοσιακά μπαρ, εστιατόρια και μοντέρνα ξενοδοχεία προσφέροντας στον επισκέπτη μια καλή άποψη της κουλτούρας των ντόπιων.
Cervinia, Ιταλία

Στην ιταλική πλευρά του Μάττερχορν βρίσκεται η Cervinia σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, που έχει αναβατήρες οι οποίοι οδηγούν στα ελβετικά σύνορα σε ύψος 3.899 μέτρων και εγγυάται χιόνι από τις πρώτες κιόλας μέρες του χειμώνα. Η σεζόν στη Cervinia ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου  και δεν λήγει πριν τις 4 Μαΐου. Το μειονέκτημα με την περιοχή, είναι ότι οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν πάντα την πρόσβαση στα μεγαλύτερα υψόμετρα και οδηγούν στην απενεργοποίηση πολλών από τους αναβατήρες. Το θέρετρο προτείνεται κυρίως για αρχάριους skiers, ενώ οι πιο προχωρημένοι το πιθανότερο είναι να φύγουν απογοητευμένοι από την ευκολία του επιπέδου. Whistler-Blackcomb, Καναδάς

DAN CARR
Το θέρετρο Whistler-Blackcomb του Καναδά, συχνά ψηφίζεται ως το καλύτερο του κόσμου, ενώ η σεζόν του διαρκεί από τα μέσα του Οκτωβρίου, μέχρι τα μέσα Μαΐου (αν και όχι σε όλη του την έκταση). Είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο της Βόρειας Αμερικής και προσφέρει στους επισκέπτες 200 χιονοδρομικά μονοπάτια και 37 αναβατήρες  που εκτείνονται στα δυο βουνά καλύπτοντας όλα τα επίπεδα δεξιότητας σε σκι και snowboard. Τέλος, το Καναδικό θέρετρο είναι επίσης δημοφιλές και αγαπητό και για τις εκτός-σκι περιόδους του. Sölden, Αυστρία

Οι αλπικές πλαγιές και οι δυο παγετώνες, κάνουν το Sölden σίγουρο προορισμό για όσους επιθυμούν να χιονοδρομήσουν όσο το δυνατό  νωρίτερα. Το θέρετρο καλύπτει μια σεζόν που εκτείνεται από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάιο και αυτό κυρίως χάρη στο τεχνητό σύστημα παραγωγής χιονιού που καλύπτει το 67% των πλαγιών και γι’ αυτό κάθε χρόνο καταφέρνει να φιλοξενεί το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο  της σεζόν. Από το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 θα φιλοξενήσει το Electric Mountain Festival με συμμετοχή πολλών DJs και συγκροτημάτων. Val Thorens, Γαλλία

Το Γαλλικό θέρετρο είναι το χιονοδρομικό χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη, στα 2.300 μέτρα και εξαιτίας αυτού ακριβώς του υψόμετρου, οι θιασώτες του σκι, είναι βέβαιοι ότι εκεί θα βρουν χιόνι να πατήσουν από το Νοέμβριο ακόμα.
Το Val Thorens ουσιαστικά είναι κομμάτι ενός ευρύτερου χιονοδρομικού κέντρου, με την επωνυμία Three Valleys και μέσα από ένα περίπλοκο αλλά ταχύτατο σύστημα αναβατήρων, συνδέεται με επτά άλλα θέρετρα καταλήγοντας σε ένα σύνολο 600χλμ. χιονοδρομικής πίστας, 200 αναβατήρων και 1.500 κανονιών χιονιού.

Στο θέρετρο βρίσκονται 2 εστιατόρια στα οποία έχουν απονεμηθεί αστέρια Michelin για τις υπηρεσίες τους, αναβαθμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο το μέρος ως έναν από τους πιο πολυτελείς και ποιοτικούς προορισμούς των Άλπεων. 


http://www.clickatlife.gr