28 Φεβ 2013

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Το ρωσικό δάνειο να γίνει τραπεζικές μετοχές

Σκιαγράφηση των προθέσεων του ως υπουργός Οικονομικών έκανε την περασμένη βδομάδα ο Μιχάλης Σαρρής μιλώντας στο συνέδριο Μικρομεσαίων και Οικογενειακών Επιχειρήσεων που διοργάνωσε η ΙΜΗ και η KPMG.

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο νέος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως με σχετικά ήπια μέτρα το έλλειμμα περιορίστηκε στο 4.9% αντί 6% που αναμενόταν.

Ο πιο δύσκολος δείκτης να διορθωθεί, σημείωσε, είναι της ανεργίας χαρακτηρίζοντας την ψυχολογία καταναλωτών και επενδυτών πολύ χαμηλή.
Επισήμανε πάντως, πως παρά το μεγάλο θόρυβο κυρίως στα ξένα ΜΜΕ δεν έγινε μεγάλη ζημιά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου όμως και πάλι η επενδυτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη.


Αφού χαρακτήρισε την αξιοπιστία μας κοντά στο μηδέν και σε πολιτικούς και σε τεχνοκρατικούς κύκλους, ο Μ. Σαρρής σημείωσε πως χρειάζονται γενναίες αποφάσεις που περιέχουν ρίσκο.

«Αν και δεν υπάρχουν σίγουρες πολιτικές υπάρχουν πολιτικές χωρίς μέλλον όπως αυτές που ακολουθούσαμε για αρκετά χρόνια. Πρέπει να δράσουν άμεσα οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση», σημείωσε με νόημα.

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο

Η νέα κυβέρνηση πρέπει αμέσως να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει το μνημόνιο όπως έχει συμφωνηθεί και αυτό πρέπει να γίνει με επισκέψεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, ανάφερε μερικές μέρες πριν υπουργοποιηθεί αποκαλύπτοντας ενδεχομένως και τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει.
Παράλληλα, πρόσθεσε, πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδέες για τη βιωσιμότητα του χρέους και να έχει θετική δέσμευση για υιοθέτηση των καλύτερων διεθνών πρακτικών στο θέμα ξεπλύματος. «Πρέπει να αποδείξουμε έμπρακτα ότι εφαρμόζουμε τις νομοθεσίες που έχουμε υιοθετήσει».


Πρωτογενές πλεόνασμα 4%

Σημείωσε επίσης πως πρέπει να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες όπως ο θεσμός του τριετούς προϋπολογισμού με δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 4%.
Δηλαδή, εξήγησε, ένα πλεόνασμα 700εκ. για να μπορούμε τουλάχιστον να εξυπηρετήσουμε το χρέος αν όχι να το μειώσουμε. Τέτοια δέσμευση, επισήμανε, δεν θα πρέπει να είναι μόνο για την περίοδο μνημονίου αλλά για το επόμενα δέκα χρόνια.


Κατά τον κ. Σαρρή, πρέπει να γίνει ανάλυση για επιπρόσθετες εξοικονομήσεις 1δις ευρώ πέραν του μνημονίου για τυχόν απρόβλεπτες ανάγκες.

Τραπεζικές μετοχές το ρωσικό χρέος

Για τη διαχείριση του χρέους προτείνει εντατικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία για επιμήκυνση του δανείου ή ακόμα καλύτερα για μετατροπή του σε μετοχές σε τράπεζες. «Αυτό είναι κάτι που είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα σε παρόμοιες καταστάσεις. Αν υπάρχει η διάθεση να μας βοηθήσουν, πιστεύω μπορεί να γίνει», τόνισε.

Με Pimco αλλά σταδιακά

Για το ποσό της Pimco και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εξήγησε πως πρέπει να πείσουμε τους δανειστές για σταδιακή υλοποίηση των ευρημάτων. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με δεδομένο ότι χρειάζονται μεν μεγάλα ποσά αλλά με βάση τις υπολογιζόμενες ανάγκες τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μπορούμε να ζητήσουμε ένα μικρότερο ποσό και στην πορεία πιστεύω πως ενδεχομένως να μην χρειαστεί όλο το ποσό που υπολογίζεται λόγω ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι τράπεζες, τόνισε, όταν τελειώσει η κρίση θα είναι πολύ διαφορετικές. Η παρουσία τους σε χώρες εκτός Κύπρου είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. «Παρουσία σε Ρωσία, Ουκρανία ακόμα και Ελλάδα δεν είναι αναγκαία για να διατηρήσουμε το status του χρηματοοικονομικού κέντρου». Πιστεύω, πρόσθεσε, πως αυτήν την συρρίκνωση θα την ζητήσουν οι δανειστές μας πριν μας δώσουν τα χρήματα του ευρωπαίου πολίτη για στήριξη των τραπεζών.

Θα περνούμε εξετάσεις

Για τον δημόσιο τομέα, είπε ότι χρειάζονται ακόμα δραστικές αλλαγές. Πρέπει κατ’ αρχήν να γίνει πολύ πιο ευέλικτος. Υπενθύμισε πως πρέπει να περάσουμε τα implementation tests και χαρακτήρισε ως παράδειγμα προς μίμηση την Ιρλανδία και προς αποφυγή την Ελλάδα.

Πάντως, και η υπογραφή μνημονίου δεν είναι πανάκεια κατά τον υπουργό. «Θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος δεν μπορεί κανένας να είναι βέβαιος έστω και αν λήξει η αβεβαιότητα και επέλθει μερική σταθερότητα. Υπάρχει για παράδειγμα ο κίνδυνος της κοινωνικής αναταραχής και ελπίζω οι συντεχνίες και ο κόσμος του να συμπεριφερθούν υπεύθυνα».


Ακόμα να συνειδητοποιήσουμε

Στην Κύπρο, σημείωσε ο κ. Σαρρής, δεν καταλάβαμε ότι έσκασε μία πολύ μεγάλα φούσκα που διατήρησε τους ρυθμούς ανάπτυξης πολύ πάνω από τους δυνητικούς.
«Οι εισροές ξένων κεφαλαίων, μέχρι και 20% του ΑΕΠ, είχαν αποτέλεσμα μεγάλη κατανάλωση και έκρηξη στον κατασκευαστικό τομέα. Αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρο. Ρυθμοί ανάπτυξης του 4-5% για την Κύπρο δεν είναι διατηρήσιμοι. Με ρυθμούς 1-2% η ανεργία δεν μπορεί να διορθωθεί εκτός κι αν γίνει κι άλλα θαύματα όπως αυξημένη παρουσία της Κίνας».


Με έλλειμμα κοντά στο 20% στις τρέχουσες συναλλαγές, πρόσθεσε, δεν μπορεί καμία χώρα να τρέχει για πάντα.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Τίποτα δεν θα είναι εύκολο πάντως. Πρέπει να βρούμε τους μοχλούς που θα δημιουργήσουν την ανάπτυξη κατά τον κ. Σαρρή. «Είναι εύκολο να λέμε όταν υπάρξει χρήμα και ανάπτυξη».

Κάτι που πρέπει να γίνει το συντομότερο, είναι η σημαντική μείωση του ιδιωτικού χρέους. «Η Κύπρος σε επίπεδο νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει παγκόσμιο ρεκόρ. Από την άλλη, και οι τράπεζες ακολουθούσαν ρυθμούς αύξησης του δανειστικού τους χαρτοφυλακίου άνευ προηγουμένου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί»

Μετοχοποίηση ημικρατικών

Σε σχέση με τους ημικρατικούς ανέφερε πως μπορεί να γίνει μετοχοποίηση με σοβαρή ανάλυση και πολιτική στήριξη. «Μπορούν να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων και να κάνουμε αυτό που έγινε σε όλες σχεδόν τις χώρες».

Νέα πραγματικότητα

Το μνημόνιο θα σταματήσει την ελεύθερη πτώση της οικονομίας σύμφωνα με τον Μιχάλη Σαρρή αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πόσο γρήγορα θα επανέλθει η αναπτυξιακή πορεία του τόπου αν και αισιοδοξούμε από παλαιότερες παρόμοιες καταστάσεις.

«Αν συνδυαστεί και με λίγη καλή τύχη και αποφασίσουμε όλοι μαζί για τη διόρθωση που πρέπει να γίνει τότε μπορεί να επανέλθουμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης».
Ο νέο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως πλέον δεν υπάρχει υποτιμητικό επάγγελμα και υποτιμητικός μισθός. «Δυστυχώς στην τρέχουσα παγκόσμια οικονομική συγκυρία δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».


sigmalive.com