1 Φεβ 2013

Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού με επικάλυψη σοκολάτας



Υλικά

Για το κέικ:
177 ml ελαιόλαδο
320 γρ. μέλι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά
177 ml γιαούρτι
290 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
90 γρ. σκόνη κακάο
3 φλυτζάνια κολοκύθι, τριμμένο
180 γρ. ημίγλυκα τσιπ σοκολάτας

Για την επικάλυψη:

  • 80 γρ. μέλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. βανίλια
  • 30 γρ. σκόνη κακάο
  • 2-4 κ.σ. γιαούρτι

Εκτέλεση Συνταγής

Για το κέικ:
Βουτυρώνουμε το εσωτερικό μίας στρογγυλής φόρμας για κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Συνδυάζουμε το μέλι, το ελαιόλαδο και τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι σ' ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το κακάο, τα τσίπ σοκολάτας και το κολοκύθι. Προσθέτουμε το υγρό μίγμα στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στην ελαφράα βουτυρωμένη φόρμα κέικ και ψήνουμε για 40 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πρωτού το βγάλουμε από τη φόρμα.

Για την επικάλυψη:


Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το μέλι και το ελαιόλαδο και σε χαμιλή θερμοκρασία αφήνουμε το μέλι μέχρι να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια και τη σκόνη κακάο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά. Όταν είναι έτοιμο το μίγμα, τοποθετούμε τη κατσαρόλα στο ψυγείο για 5 λεπτά. Τη βγάζουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας συνεχώς. Η ιδανική θερμοκρασία του μίγματος είναι να μην είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο.

Σερβίρισμα:

Όταν το κέικ είναι σε θερμοκρασία δωματίου, περιχύνουμε από πάνω την επικάλυψη. Καλή απόλαυση!

www.toarkoudi.gr