15 Ιουλ 2012

To πλοίο της αγάπης


Photo: Graham Shearer
Oδηγός επιβίωσης των ζευγαριών στις διακοπές. Από τη Μαρία Αθήνη

Διακοπές δεν είναι μόνο φιλιά στο κατάστρωμα, ακρογιαλιές και κοκτέιλ. Είναι και το συχνά μοιραίο crash test των ερωτικών μας σχέσεων. Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η σχέση σου, δες σε ποια θέση του Love Boat ταξιδεύεις φέτος, αλλά και πώς θα επιβιώσει στις διακοπές με όλα τα μποφόρ.

  • Διακεκριμένη θέση: Ζευγάρια της σεζόν
Πρόκειται για τα νέα ειδύλλια που ξεκινούν κάθε χρόνο την άνοιξη, μέσα στα τριήμερα, στις λιακάδες και στα καταπράσινα λιβάδια. Ζουν μαζί το πρώτο τους καλοκαίρι, σχεδιάζουν τις πρώτες τους διακοπές. Αλλά οι λέξεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα για όλους. Έτσι, τα φρέσκα ζευγάρια της σεζόν διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1)Τρελά και αμοιβαία ερωτευμένοι. Μοιάζει ιδανικό κινηματογραφικό σενάριο να πας διακοπές «πάνω στη φάση». Κάπως σαν να πετάς με τάντεμ πάνω από τα κύματα. Ή σαν να κέρδισες το βραβείο του καλοκαιριού. Μόνο που μέσα στη χαρά μπορεί να αφήσεις να σου διαφύγει επίτηδες μια σημαντική λεπτομέρεια: στην πραγματικότητα, γνωρίζεις ελάχιστα τον άλλον άνθρωπο, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά του, τα γούστα και τις αποστροφές του. Τώρα όμως θα μάθεις.
Τι να μην επιχειρήσεις: Nα τον πάρεις μαζί σου στην εβδομάδα με το ιστιοπλοϊκό που είχες κλείσει πριν γνωριστείτε. Το ιστιοπλοϊκό έχει καταφέρει να τσακίσει στα βράχια φιλίες πολλών χρόνων, μη βάλεις την καινούργια σου αγάπη σε τόσα μποφόρ. Θα ζαλιστεί.
Τι να προτείνεις: Ευέλικτους και ασφαλείς συνδυασμούς μικρών και μεγάλων νησιών – ζευγαριού και παρέας. Μην υπερεκτιμήσεις τον έρωτά σου αν θέλεις να σου πετύχουν οι διακοπές.
Ιδανικοί προορισμοί: Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος. Ναι, είναι νησιά-κλισέ, αλλά είναι μοναδική ευκαιρία να πας και να σου αρέσει. Συνδυάζονται με Ανάφη-Θηρασία, Παξούς-Ιθάκη και Σύμη-Καστελλόριζο.

2)Μέτρια ερωτευμένοι. Ο ένας ερωτεύτηκε και ο άλλος δεν ξέρει ακόμα τι τού γίνεται. Ή ακόμα χειρότερα, κανένας από τους δύο δεν τρελαίνεται για τον άλλον, αλλά το καλοκαίρι πιέζει να κανονίσεις κάτι και τελικά το αποφασίσατε. Η συναισθηματική σαλάτα του φρέσκου ζευγαριού (πας ξαφνικά διακοπές με τον άγνωστο χι) παραμένει πάντα στο μενού.
Τι να μην κανονίσεις: Απομονωμένα σενάρια του στυλ «μόνοι πάνω στη γη». Γιατί να περάσετε από άγονη γραμμή; Βάλε στο casting των διακοπών και την παρέα σου για να μεταφέρεις το crash test σε αυτούς που το σηκώνουν. Άλλο που δεν θέλουν δηλαδή.
Τι να αποφύγεις: Τις υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν και τα «ζευγαρονήσια».
Ιδανικοί προορισμοί: Πάρος, Αντίπαρος, Ίος, Σκιάθος, Χανιά, Μυτιλήνη. Διακοπές με έντονο vibe που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που το πλοίο της αγάπης πέσει στα ρηχά νερά.

  • Economy Class: Ζευγάρια μόνιμα και παλιά (πενταετίας τουλάχιστον)
Είναι μαζί δέκα καλοκαίρια τόσο ολόιδια μεταξύ τους, που πλέον έχουν αρχίσει να τα μπερδεύουν: πότε πήγαμε Σκόπελο, το ‘06 ή το ‘05; Το συνηθισμένο λάθος που κάνουν τα μόνιμα ζευγάρια είναι πως «κολλάνε» στο νησί όπου γνωρίστηκαν ή όπου πέρασαν καλά το πρώτο καλοκαίρι. Έτσι βαδίζουν για χρόνια πάνω στα χνάρια που άφησαν πάνω στην ίδια αμμουδιά. Από τις διακοπές τους απουσιάζει σταθερά η δράση.
Τι να προσέξεις: Το τρικ της επιτυχίας στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ο αιφνιδιασμός: ανακατεύουμε την τράπουλα, προσκαλούμε στην παρέα singles, αλλάζουμε χώρες, τρένα, παραστάσεις.
Τι να αποφύγεις: Τα ίδια αστεία, την ίδια παραλία, τα ίδια μπλουζάκια, το ίδιο ταβερνάκι. Και του χρόνου τα ίδια.
Ιδανικοί προορισμοί: Ένας φάρος στις δαλματικές ακτές, μια βίλα στην Τοσκάνη, μια κρουαζιέρα στην Αλάσκα με παγοθραυστικό, ένας πέτρινος πύργος έξω από την Κρακοβία. Όσο πιο ανατρεπτικός ο προορισμός, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες βαρεμάρας.

  • Καμπίνες Lux: Παράνομοι εραστές
Ένας από τους δύο κυκλοφορεί παράνομα στο Αιγαίο, ενώ ο άλλος απολαμβάνει την ευτυχία με το σταγονόμετρο. Συνήθως πηγαίνουν διακοπές εκτός δεκαπενταύγουστου (αυτός αφιερώνεται παραδοσιακά στην οικογένεια) σε ανύποπτο χρόνο.
Τι να μην κάνεις: Μη δεχτείς να κρυφτείς σε σπίτια φίλων/κουμπάρων του για να μη σας δει κανείς. Προσπάθησε να τον παρασύρεις σε προορισμούς περιπέτειας. Ίσως αυτό που χρειάζεται για να «πάρει την απόφαση» είναι απλά να περάσει αξέχαστες διακοπές μαζί σου.
Ιδανικοί προορισμοί: Ο γύρος του Αιγαίου ή του Ιονίου με σκάφος. Η Ικαρία, ο Αϊ-Στράτης, η Κάλυμνος, οι Φούρνοι. Πάντα δεν ήθελες να πας;

  • Καμπίνες εξωτερικές A1: Πρώτη χρονιά με το μωρό
Δυο μέχρι πρότινος ήρεμοι και χαλαροί άνθρωποι, γίνονται γονείς και καλούνται να περάσουν τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές τους με το μωρό. Ακούγεται σαν κομεντί, αλλά γυρίζει εύκολα σε θρίλερ.
Τι να αποφύγεις: Να πάρεις μαζί σου τη μαμά σου, τη μαμά του ή την νταντά. Ανεβάζουν το μέσο όρο ηλικίας στην παρέα, επηρεάζουν την επιλογή προορισμού, δεν αντέχουν τη μουσική στο beach bar και τελικά ενώ τις παίρνεις μαζί δήθεν για να βγαίνεις το βράδυ, το μωρό θέλει μόνο εσένα όταν ξυπνάει.
Πού να μην πας: Στα εξοχικά των θείων, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της μέτριας παραλίας. Σκέψου το παιδί σου, που τώρα χτίζει τις πρώτες του καλοκαιρινές εικόνες. Αυτά θα έχει να θυμάται;
Τι να προτιμήσεις: Αγροτουρισμό. Βρες ένα σπιτάκι μέσα σε ελαιώνα, σχετικά κοντά στην παραλία, βρες και παρέα φίλων με άλλα μωρά και ξεκινήστε το σαν group therapy.
Ιδανικός προορισμός: Η Ζάκυνθος. Εύκολη πρόσβαση, χλιαρή και ρηχή θάλασσα, οργανωμένες παραλίες με ντους, μπαρ, ταβέρνα. Νησί καταπράσινο και με πολιτιστική κληρονομιά. Στις Κυκλάδες φυσάει πολύ για τα βρέφη και τα Δωδεκάνησα πέφτουν μακριά.

  • Θέσεις Pullman: Χωρισμένοι, χωρίς παρέα και λοιποί ανεξάρτητοι μεμονωμένοι
Μόλις χώρισαν, μόλις ξέμειναν και μόλις ακύρωσαν όλα τα πλάνα. Ψυχραιμία, παιδιά. Γι' αυτό υπάρχουν οι τακτοποιημένοι φίλοι, για να σου προσφέρουν έναν καναπέ που γίνεται κρεβάτι στις δύσκολες ώρες του Αυγούστου. Τα έξοδα των διακοπών είναι ελάχιστα αν είσαι μόνο ένα άτομο.
Τι να μην κάνεις: Παρέα με ομοιοπαθείς. Δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν, θα αναγκαστείς να ακούς τις ιστορίες τους και να περιμένεις τη σειρά σου για να πεις τη δική σου, να μοιράζεσαι το δωμάτιο και το μπάνιο, να πίνεις πολύ, να καπνίζεις πολύ και να κοιμάσαι ελάχιστα. Tip: Αν πας μαζί τους, τουλάχιστον νοίκιασε ξεχωριστό δωμάτιο.
Τι να κάνεις: Πήγαινε να βρεις τους φίλους σου με τα μωρά. Θα απολαύσεις τη θάλασσα, θα τρως στην ώρα σου, θα κοιμάσαι το μεσημέρι και το βράδυ όλο και κάποιος θα θέλει να βγει μαζί σου μια βολτίτσα. Ό,τι καλύτερο.
Ιδανικός προορισμός: Η Ακράτα, το Τολό, ο Θεολόγος, ο Πλαταμώνας. Τι γελάς; Στα οικογενειακά θέρετρα γίνεται το καλύτερο γλέντι.

  • Upper deck - Last minute: Summer lovers
Αυτοφυές είδος ειδυλλίου που προκύπτει αιφνιδιαστικά μόνο το καλοκαίρι. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες δυο τυχαία άτομα από ξεχωριστές παρέες τα φτιάχνουν ένα βράδυ, την άλλη μέρα οι παρέες εξαφανίζονται και μένουν μόνοι στο νησί. Ξενοικιάζουν το ένα δωμάτιο και από ανεξάρτητοι μεμονωμένοι γίνονται ζευγαρωμένοι και νοικοκύρηδες. Το πρόβλημα είναι πως συχνά δεν φτάνουν μαζί ούτε μέχρι το πλοίο της επιστροφής.
Τι να περιμένεις: Τίποτα. Να απολαύσεις τον καλοκαιρινό εραστή όσο κρατήσει, χωρίς να φορτώνεσαι με προσδοκίες και χωρίς να προσπαθείς να τον μεταφέρεις στο χωροχρόνο. Συμβαίνει εκεί και τότε, ζήσε το μύθο σου.
Ιδανικός προορισμός: Το φεγγάρι. Μην αναρωτιέσαι πώς θα το βρεις, μείνε εκτός τόπου και χρόνου και θα σε βρει εκείνο.

 http://www.madamefigaro.gr