12 Ιουν 2012

Τα «μαγικά» πλήκτρα που γεννώνται μέσα από μια απλή οθόνη αφής!

Αναμφισβήτητα η έλευση της τεχνολογίας αφής στα κινητά τηλέφωνα, άλλαξε για πάντα την μορφή τους, τις δυνατότητες που προσφέρουν και κυρίως την ευκολία στην χρήση, καθώς γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω αφής. Τα δάχτυλά μας, έγιναν τα πραγματικά εργαλεία με τα οποία χειριζόμαστε το κινητό τηλέφωνο, κάτι το οποίο - σε τέτοιο επίπεδο ευκολονόητου και άμεσου χειρισμού - ήταν αδιανόητο μέχρι πριν το 2007, όπου και εμφανίστηκε το πρώτο μοντέλο iPhone, που έφερε τον επαναστατικό τρόπο χειρισμού, σε συνδυασμό με την ιδιόμορφη και ταυτόχρονα εύκολη «φιλοσοφία» χειρισμού.

Ακολούθησαν οι μυριάδες συσκευές iPhone και Android κινητών τηλεφώνων, ενώ από το 2010 - το έτος εμφάνισης της πρώτης ταμπλέτας iPad της Apple - μέχρι σήμερα, οι ταμπλέτες ολοένα αυξάνονται και πληθύνονται από πάσα μεριά (Apple, Microsoft, Google, Samsung, ASUS, κλπ). Υπάρχει λοιπόν κάτι που η εξέλιξη υπό την μορφή της χρήσης μέσω αφής, έχει αφήσει ακάλυπτο; Κάτι, το οποίο πριν την χρήση αφής, το είχαμε ως δεδομένο στην χρήση όπως ήταν παλαιότερα (δηλαδή το πάτημα κουμπιών από μια διάταξη πλήκτρων) και πλέον δεν το έχουμε; Όχι ή μήπως ναι;

Η πραγματικότητα είναι ένα τρανταχτό «ναι», το οποίο όμως δεν έχει γίνει αντιληπτό, κυρίως από τις νεότερες ηλικίες, ενώ είναι περισσότερο εκφραζόμενο στα μεγαλύτερα ηλικιακά στρώματα, ακριβώς επειδή, οι νεότεροι «μπήκαν» στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων όταν η χρήση αφής ήταν ήδη διαδεδομένη ή μόλις ξεκινούσε, ενώ οι παλαιότεροι χρήστες, από την έλευση των κινητών στις αρχές των ‘90ς έως και το 2007-8, είχαν μάθει στην χρήση μέσω πατήματος κουμπιών (με ελάχιστες εξαιρέσεις κινητών, που έκαναν χρήσης ειδικής γραφίδας/στυλό). Έτσι, η φυσική αίσθηση ενός κουμπιού (σχήμα - υφή) και πόσο μάλλον η αίσθηση πίεσης που ασκούμε για να το πατήσουμε (αντίσταση του κουμπιού και βύθιση), έχουν κυριολεκτικά «πάει περίπατο» με την χρήση αφής. Έχουν πάει ή ενδέχεται μελλοντικά, η αίσθηση των κουμπιών να επανέλθει - με μια νέα μορφή πλέον, και να ενσωματωθεί στις οθόνες αφής;

Κατά την εταιρεία «Tactus Technologies», αυτό είναι πλέον εφικτό. Με την ειδική τεχνολογία «Tactile Layer» που έχει αναπτύξει και η οποία δύναται να ενσωματωθεί σε πάσα οθόνη αφής (σχήματος - μεγέθους), όταν η τελευταία προβάλλει εικονικά πλήκτρα, τότε αυτά «αναδύονται» με έναν μαγικό σχεδόν τρόπο, αποκτώντας κανονικό / πραγματικό σχήμα, πάχος και όγκο! Μάλιστα, είναι τόσο ρεαλιστική η μορφή των «μαγικών» πλήκτρων, που όταν ο χρήστης τα πατάει, αισθάνεται αληθινή αντίσταση από αυτά, ακόμα και την μικρή απόσταση που διανύει ένα κουμπί μέχρι να «βυθιστεί» εντελώς στην οθόνη όταν πιέζεται παρατεταμένα.

Ο εκπρόσωπος της Tactus Technologies, αναφέρει στην παρουσίαση της πρωτοποριακής τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η εταιρεία, ότι το όλο επίτευγμα υλοποιείται από δύο μέρη: μια ειδική μεμβράνη - στρώση με ειδικά σχεδιασμένα «κανάλια» στο εσωτερικό της και ένα ειδικό υγρό. Η στρώση διαθέτει στο εσωτερικό της ειδικά σχεδιασμένα «κανάλια» και τοποθετείται πάνω από τον αισθητήρα αφής της συσκευής (πχ. μιας ταμπλέτας), ενώ το υγρό είναι ένα ελαιώδες ιδιοσκεύασμα της εταιρείας, το οποίο «κυλά» και γεμίζει αυτά τα κανάλια, φουσκώνοντας κατάλληλα συγκεκριμένα σημεία κι έτσι, «δημιουργούνται» και «εξαφανίζονται» τα φυσικά / πραγματικά πλήκτρα.

Η Tactus Technologies δηλώνει ό,τι παρόλο που η τεχνολογία της είναι σε πρωτότυπη μορφή, αρκετές και γνωστές εταιρείες τεχνολογίας έχουν εκφράσει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει συνεργασία με την Tactus Technologies. Βέβαια, δεν αναφέρει ποιες είναι αυτές οι εταιρείες ή τι είδους καρπούς στοχεύουν να αποφέρουν οι συνεργασίες, πάντως αυτά που είναι λίαν ενθαρρυντικά είναι το ίδιο το επίτευγμα των «μαγικών» πλήκτρων, η εύκολη κατασκευαστικά υλοποίησή τους και το γεγονός ότι ελκύει το ενδιαφέρον των εταιρειών που κατασκευάζουν προϊόντα με οθόνες αφής.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, η τεχνολογία «Tactile Layer» της Tactus Technologies να γίνει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, δεδομένη δυνατότητα στις συσκευές με οθόνες χειρισμού μέσω αφής.

Πηγή: zougla.gr