Η αντιμετώπιση της κρίση χρέους στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη, θα είναι το κυρίαρχο θέμα στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Η ατζέντα της Συνόδου και οι συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. θεωρούνται κρίσιμες για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Κι αυτό όχι μόνο γιατί στο επίκεντρο θα βρίσκεται το ζήτημα της ανάπτυξης, το οποίο αφορά ολοένα και περισσότερες χώρες εν μέσω ύφεσης, αλλά και λόγω της γενικότερης συγκυρίας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα παραπεμφθούν στη Σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.
Στο επίκεντρο, λόγω και των πρόσφατων εκλογών, αναμένεται να βρεθεί και πάλι η Ελλάδα , για το γνωστό ζήτημα της παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη, εν μέσω «απειλών» από παντού για το τι θα σημαίνει μη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της.
Η συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο "27", όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την επιθυμία τους να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα με την τήρηση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει.
Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά και της έκθεσης του ΟΟΣΑ, που καλεί την Ευρώπη να αναλάβει δράση για την τόνωση της ανάπτυξης, προειδοποιώντας πως η κρίση στην ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί και αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Στο πνεύμα αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε «τις ευρωπαϊκές χώρες να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τις ενέργειές τους», αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα επηρεάζουν τις ΗΠΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη, μάλιστα, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, επισήμανε ότι «η ξεκάθαρη προτίμηση του Οργανισμού προς όφελος της σταθερότητας είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα από όποιες πολιτικές δυνάμεις κι αν προκύψουν».
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο ότι «θα επιδιώξει μία νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη με κύριο σκοπό την ανάπτυξη».
Η Γερμανία, πάντως, διέψευσε ότι Ολάντ και Μέρκελ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, επισημαίνοντας ότι η Σύνοδος είναι προπαρασκευαστική της Συνόδου του Ιουνίου και δεν θα ληφθεί καμία απόφαση. Διαμήνυσε, μάλιστα, σε ότι αφορά την έκδοση ευρωομολόγων πως είναι λανθασμένη ιδέα και η θέση της αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Λιτότητα και ανάπτυξη δεν είναι αντιφατικές έννοιες διαμήνυσε η καγκελάριος Μέρκελ.
Όπως διαβεβαίωσαν, εμμέσως πλην σαφώς, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, στην άτυπη σύνοδο, θα τεθούν απλώς οι βάσεις, για το τι πρέπει να πράξουν η Επιτροπή και το Συμβούλιο στο άμεσο μέλλον, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Αυτό που προκαθορίσθηκε είναι ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από τη θέση τους ότι, δεν γίνεται να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στις 30 Μαΐου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις αναλυτικές συστάσεις της προς τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες θα καθορίζεται το πώς, η κάθε χώρα, θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα υπαγορεύονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Στην «επίσημη» Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου, θα ανακοινωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, για το πώς θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ευρώπη και για το πώς θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στη Σύνοδο ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζάννιας. Ο πρωθυπουργός πριν τη συνάντηση θα συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.