20 Νοε 2011

Θύματα της κρίσης οι γυναίκες

GUNAIKA Θύματα της κρίσης οι γυναίκεςΗ καλπάζουσα οικονομική κρίση αναμένεται να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις γυναίκες, οι οποίες είναι περισσότερο ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ενώ κινδυνεύουν και οι πολιτικές ισότητας, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τους ομιλητές της ημερίδας που οργάνωσε ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και η Υποεπιτροπή Οικονομικών του ΕΜΓΔ με θέμα «Διεθνής Οικονομική κρίση και Ευρωπαϊκές Στρατηγικές/Πολιτικές Ισότητας των Φύλων».
Οι γυναίκες έχουν μικρότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ενώ δεδομένου ότι οι θέσεις εργασίας των γυναικών επικεντρώνονται στο δημόσιο τομέα, αναμένεται πως οι γυναίκες θα πληγούν δυσανάλογα με απώλειες θέσεων εργασίας λόγων δημοσιονομικών περικοπών, ανέφερε η Συντονίστρια της Υποεπιτροπής Οικονομικών, ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου μιλώντας στην ημερίδα.
Πρόσθεσε ότι από προηγούμενες κρίσεις φαίνεται πως η απασχόληση των ανδρών ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι των γυναικών, ενώ για άτομα που καθίστανται άνεργοι, ο κίνδυνος μη επαναπασχόλησης είναι ψηλότερος στις γυναίκες.
Η κ. Παπαδοπούλου είπε επίσης ότι οι γυναίκες έχουν μειονεκτικότερη θέση στην αγορά εργασίας, λόγω προσωρινών συμβάσεων, χαμηλότερων μισθών, μερικής απασχόλησης και χάσματος στις αμοιβές, με την Κύπρο να έχει ακόμη μια θλιβερή πρωτιά με χάσμα μισθών 22% σε σύγκριση με 17,6% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Κάτι τέτοιο, είπε, έχει επιπτώσεις στις συντάξεις, την κοινωνική προστασία και τις ετήσιες απολαβές.
«Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια, αφού το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ανήλθε σε 17% σε σύγκριση με 15% στους άνδρες το 2007, με τη διαφορά αυτή να είναι ακόμη ψηλότερη στις ηλικιωμένες γυναίκες με 22%, μετά τη συνταξιοδότηση, σε σχέση με τους ηλικιωμένους άντρες με 17% και ιδιαίτερα ψηλή στις γυναίκες μονογονιούς με 34%», ανέφερε.
Η ευρωβουλευτής είπε ότι παρά την προτεραιότητα που δίνεται διαχρονικά από την ΕΕ σε πολιτικές ισότητας φύλων, η τρέχουσα οικονομική κρίση προκαλεί ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία τους, αφού το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης για «κοινή δέσμευση για την απασχόληση» δεν τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από τα κράτη-μέλη. Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης των πολιτικών ισότητας ή μείωσης των προϋπολογισμών που διατίθενται σε αυτές. Σημείωσε, δε ότι ορισμένα μέτρα ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν και πιθανές μελλοντικές περικοπές στους προϋπολογισμούς, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την απασχόληση των γυναικών και την προώθηση της ισότητας.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων της Ελλάδας Μαρία Στρατηγάκη, στη δική της ομιλίας, σημείωσε δύο άλλες επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στις γυναίκες. Οπως είπε, οι γυναίκες λόγων κοινωνικοποίησης και του ρόλου τους στην οικογένεια, είναι αυτές που πιέζονται περισσότερο να βρουν λύσεις τη στιγμή της κρίση. Υπέδειξε επίσης ότι η οικονομική κρίση και η ανεργία προκαλεί συνθήκες για περισσότερη βία στην οικογένεια κατά των γυναικών, ενώ παράλληλα σε συνθήκες κρίσης μειώνονται τα ποσοστά των γυναικών που καταγγέλλουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Παρουσιάζοντας το ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φυλων 2010-2013, η κ. Στρατηγάκη ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην θεωρηθεί η ισότητα μέρους του προβλήματος της οικονομικής κρίσης αλλά μέρος της λύσης. Είπε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κονδύλια τα οποία αντλούνται μέσω ΕΕ για σκοπούς ισότητας και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη για να συνεχίσει να τα αντλεί.
Στην ομιλία του ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου αναφέρθηκε εκτενέστερα στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση της ισότητας.
Είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι η ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών αποτελεί έναν από τους στόχους της ΕΕ και συνεπώς μια από τις βασικές αρχές σε οποιαδήποτε πολιτική απάντηση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και στη μετάβαση στη μετά την κρίση εποχή.
Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της στρατηγικής Ευρώπης 2020, οι οποίες θα βοηθήσουν πολύ σε σχέση με την απασχόληση των γυναικών.
«Είναι πλέον πασιφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι ενόψει της δυνητικής συμβολής της ισότητας των φύλων στη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή, η διάσταση της ισότητας των φύλων θα πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς των ευρωπαϊκών στρατηγικών μετά της Λισαβόνα και κυρίως της στρατηγικής Ευρώπη 2020», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή υποβολή υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές μόνο τέσσερις γυναίκες διεκδικούν τη θέση του δημάρχου, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι το 52% του εκλογικού σώματος. Είπε επίσης ότι το Γραφείο του, μαζί με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Φύλου διοργανώνει εκδήλωση στις 24 Νοεμβρίου για ίση εκπροσώπηση των γυναικών.
Στην ομιλία του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Λούης Χριστοφίδης ανέλυσε με επιστημονικά δεδομένα τους ιστορικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και βιολογικούς λόγους που προκαλούν τις ανισότητες στην εκπροσώπηση αντρών και γυναικών στην αγορά εργασίας.

 http://www.onlycy.com