Οι πιο…ασυνήθιστοι συμβουλάτορες, σας περιμένουν παρακάτω για ένα έκτακτο session
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα τους πεις «περίμενε με στ’
αμάξι» κι εκείνοι, από αντίδραση και μόνο, θα τρέξουν πίσω σου – με
αποτέλεσμα να μπλεχτούν σε κάποια επικίνδυνη περιπέτεια που θα βάλει σε
κίνδυνο τις ζωές και των δυο σας (τουλάχιστον έτσι γίνεται συνήθως στο
CSI). Δεν είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Εγώ όντως θα κάτσω στο
αμάξι, αλλάζοντας σταθμούς στο ραδιόφωνο. Γενικά, είμαι καλή στο να
ακολουθώ συμβουλές – όταν είμαι πεπεισμένη για την ορθότητα τους. Και
κάπου εδώ έγκειται το πρόβλημα: πως ξέρετε ότι μια συμβουλή είναι καλή
για σας; Οι ειδικοί, έχουν πείρα και αντικειμενικότητα, αλλά δεν μπορούν
να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της δικής σας περίπτωσης. Η μαμά σας
και οι κολλητές σας, σας αγαπάνε, αλλά δεν μπορούν πάντα να δουν καθαρά.
Τελικά, ποιος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας συμβουλέψει; Η
απάντηση θα σας εκπλήξει: αφενός, ο κατάλληλος μπορεί να μην είναι καν
άνθρωπος. Αφετέρου, μερικές φορές οι πιο σωστές λύσεις στα καθημερινά
στιλιστικά, συναισθηματικά και οικονομικά μας προβλήματα, μπορεί να
παραμονεύουν εκεί που δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να κοιτάξουμε. Λοιπόν,
ρίξτε μια ματιά παρακάτω. Α ναι, και περιμένετε στο αμάξι.Πρόβλημα #1: «Τι να φορέσω πάλι, σήμερα;»
Μάχη με το Τέρας της Ντουλάπας, Νο125. Τα σημερινά θερμά επεισόδια θα διεξαχθούν στους εξής τομείς: παντελόνι VS φουστάνι. Φλατ VS ψηλοτάκουνα. Καριερίστα VS fashionista. Να ζει κανείς VS να μη ζει…
Η γιαγιά σας θα σας έλεγε: «Μα παντελόνι, κοπέλα πράγμα;»
Το αφεντικό σας θα σας έλεγε: «Φορέστε κάτι άνετο. Θα κάτσετε υπερωρία».
Το PC σας θα σας έλεγε: «wearthistoday.com» (το αγαπημένο μας tumblr με outfits για κάθε μέρα)
Ο σκύλος σας θα σας έλεγε: «Ακολούθησε το ένστικτο σου».
Ετυμηγορία: Το Τέρας της Ντουλάπας, ειλικρινά τώρα, δεν είναι και τόσο τρομακτικό (πιο πολύ φέρνει στον Μπαμπούλα από την ομώνυμη ταινία). Δεν υπάρχει λόγος να παίρνετε το κάθε σας outfit τόσο στα σοβαρά. Σας υποσχόμαστε, αν ο Sartorialist κάνει ένα ταξίδι-αστραπή στην Ελλάδα για να ανακαλύψει τα επόμενα fashion icons του…δρόμου, θα σας φωνάξουμε. Μέχρι τότε, απλώς βάλτε κάτι πάνω σας για να πάτε στη δουλειά σας. Άνετο, αφού ο καιρός στο γραφείο προβλέπεται νεφελώδης με πολλά μποφόρ. Θηλυκό, αφού μπορεί να μην έχουμε πια 1930, αλλά ισχύει ακόμα το «όσο πιο όμορφη δείχνετε, τόσο πιο όμορφα νιώθετε» (απλά πλέον ισχύει και το ανάποδο). Και σε τελική ανάλυση, η μόδα είναι προσωπική έκφραση. Οπότε ξεχάστε τα όλα και ακούστε το σκύλο σας. Και το ένστικτο σας.
Πρόβλημα #2: «Εκείνη την αύξηση, θα την πάρω ποτέ;»
Η χώρα μας. Ο ζέφυρος εδώ φυσάει πιο γλυκά απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ο ήλιος βασιλεύει πιο ρομαντικά απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τα χρέη στοιβάζονται πιο εντυπωσιακά απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Σε αυτό το μαγικό μέρος, τα πάντα είναι δυνατά – ακόμα και να ζητήσετε αύξηση εν μέσω οικονομικής κρίσης. Παντού υπάρχει ένας μύθος, live your myth in Greece κλπ. Άλλωστε, σοβαρά τώρα, δεν φταίτε εσείς για την κρίση. Και την αύξηση την αξίζετε.
Η γιαγιά σας θα σας έλεγε: «Αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι».
Το αφεντικό σας θα σας έλεγε: «Οι καιροί είναι δύσκολοι».
Το PC σας θα σας έλεγε: «Παρακαλώ, περιμένετε. Το αίτημα σας επεξεργάζεται. Please wait…»
Ο σκύλος σας θα σας έλεγε: «Αν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή, γάβγισε».
Ετυμηγορία: Γαβγίστε, γιατί όντως αν δεν τραβήξετε την προσοχή δεν πρόκειται να προσφερθεί το λογιστήριο να σας ανταμείψει αυθορμήτως για τον κόπο σας. Μετά περιμένετε, γιατί όντως οι καιροί είναι δύσκολοι. Αν δεν γίνει τίποτα, γαβγίστε άλλη μια φορά. Περιμένετε κι άλλο λίγο ακόμη. Αν ξανά δεν γίνει τίποτα, γαβγίστε μια τελευταία φορά και περιμένετε ξανά. Ε, αν δεν γίνει τίποτα και τώρα… ΔΑΓΚΩΣΤΕ.
Η γιαγιά σας θα σας έλεγε: «Ε, αφού φιληθήκατε πάει, είστε αρραβωνιασμένοι».
Το αφεντικό σας θα σας έλεγε: «Οι ακριβείς αρμοδιότητες ενός πόστου πρέπει να ξεκαθαρίζονται από την αρχή – για να δείτε αν μπορείτε να τις αναλάβετε».
Το PC σας θα σας έλεγε: «Google him».
Ο σκύλος σας θα σας έλεγε: «Τι σημασία έχει; Κανείς δεν θα σε αγαπήσει όπως εγώ».
Ετυμηγορία: Οκ, συγγνώμη γιαγιά, αλλά αρραβωνιασμένοι σίγουρα δεν είστε. Και συγγνώμη αφεντικό, αλλά δεν γίνεται από τον κάθε τύπο που βγαίνετε, να ζητάτε να συμπληρώσει συνοπτικό ερωτηματολόγιο («σας πειράζει να δουλέψετε υπερωρίες για αυτή τη σχέση;», «σας πειράζει η συγκατοίκηση;», «ποιο είναι το πλάνο απόκτησης παιδιών σας;», «είστε αλλεργικός στις γάτες;»). Σε κάποια προβλήματα, πραγματικά κανείς δεν μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα από τον ίδιο το Χρόνο. Αν εκείνος ο τύπος σας πάρει τηλέφωνο για να ξαναβγείτε, έχει καλώς. Διαφορετικά, συγγνώμη αλλά έχει δίκιο ο σκύλος σας. Κανείς δεν πρόκειται να σας αγαπήσει όπως εκείνος.
Πρόβλημα #4: «Μα γιατί δεν αδυνατίζω;»Το καλοκαίρι πέρασε, ζήτω το καλοκαίρι. Με τα καλαμαράκια του, τα παγωτά χωνάκι, τα daiquiri καρπούζι... Με το που επιστρέψατε στην πόλη, ορκιστήκατε σε μια σεμνή τελετή (που ίσως και να περιλάμβανε κάψιμο μερικών φωτογραφιών σας με μπικίνι. Ή έστω, untag από το facebook) πως θα εργαστείτε σκληρά με σύμμαχο το κρύο και τα πλεκτά ρούχα, ώστε την επόμενη άνοιξη να είστε ετοιμοπόλεμη. Τώρα όμως ήρθε το κρύο. Και οι ζεστές σοκολάτες. Και τα Simple Burgers. Και σε λίγο έρχονται και Χριστούγεννα. Τόσες δικαιολογίες, τόσος λίγος χρόνος...
Η γιαγιά σας θα σας έλεγε: «Δεν πειράζει, η γυναίκα πρέπει να έχει πιασίματα».
Το αφεντικό σας θα σας έλεγε: «Γιατί δεν δουλεύετε αρκετά γι’ αυτό».
Το PC σας θα σας έλεγε: «www.thisiswhyyourefat.com» (μια ιστοσελίδα με…φωτογραφικά ντοκουμέντα – βλ. προφιτερόλ με γέμιση παγωτό nutella και σιρόπι σοκολάτας).
Ο σκύλος σας θα σας έλεγε: «Γιατί δεν με βγάζεις αρκετά έξω για βόλτα».
Ετυμηγορία: Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πιο απλή κι από εξίσωση πρώτου βαθμού, όπου χ= (α+β)-γ. Και για τις μαθήτριες θεωρητικής κατεύθυνσης, εξηγούμε: αν «δουλέψετε» αρκετά πάνω στο θέμα(α), αν αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα(β) κι αν πάψετε να υποκύπτετε σε θερμιδοφόρους πειρασμούς(γ), η ζυγαριά σας θα αναθεωρήσει. Από την άλλη βέβαια, οι καμπύλες και τα ρούχα της δεκαετίας του 40 που τις τονίζουν, ΕΙΝΑΙ στη μόδα. Άρα συγχαρητήρια στη γιαγιά, η δική της απάντηση ήταν τελικά η πιο σωστή. Τα ξαναλέμε το επόμενο εξάμηνο…
Πρόβλημα #5: «Εγώ πότε θα βρω την ευτυχία;»Και κάπως έτσι, φτάσαμε στα μεγάλα και βαθυστόχαστα ερωτήματα. Τι είναι η ζωή; Τι είναι ο άνθρωπος; Τι να γράψουμε στις Σχέσεις του επόμενου μήνα; Οκ, σοβαρευόμαστε. Είναι λογικό κάποιες στιγμές να νιώθετε εγκλωβισμένη σε μια εικόνα που ενδεχομένως απέχει παρασάγγας από αυτή που είχατε ονειρευτεί. Είναι λογικό, όταν ζείτε σε ένα καθημερινό καθεστώς πίεσης (γιατί δεν έχετε τι να φορέσετε, γιατί εκείνος δεν τηλεφώνησε, γιατί ζείτε στην Ελλάδα – και γιατί έρχονται και Χριστούγεννα και φοβάστε πως μόνο η Τρόικα θα έχει όρεξη να τα γιορτάσει φέτος, κρεμώντας εσάς στο δέντρο), κάποιες στιγμές να σας φαίνονται όλα μαύρα. Ο Douglas Adams θα σας απαντούσε «Don’t Panic» και «42». Για να δούμε τι θα σας απαντούσαν οι συμβουλάτορες σας…
Η γιαγιά σας θα σας έλεγε: «Ο Θεός είναι μεγάλος».
Το αφεντικό σας θα σας έλεγε: «Τη μεγαλύτερη ικανοποίηση την αντλεί κανείς από τη δουλειά του. Όσο την έχει ακόμα» (αφεντικό είναι, τι θα σας έλεγε δηλαδή; Να τα παρατήσετε όλα και να χαζεύετε τα κυματάκια που σκάνε στα βότσαλα;)
Το PC σας θα σας έλεγε: «Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα για www.eutyxia.com. Συμβουλές αναζήτησης:βεβαιωθείτε ότι η ορθογραφία των λέξεων είναι σωστή. Δοκιμάστε να συντάξετε διαφορετικά τις λέξεις-κλειδιά ή να χρησιμοποιήσετε συνώνυμα. Δοκιμάστε λιγότερο συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Κάντε τα ερωτήματά σας όσο το δυνατό πιο συνοπτικά».
Ο σκύλος σας θα σας έλεγε: «Γουφ! Εδώ είμαι!»
Ετυμηγορία: Ο Αζόρ, με τον αφελή διαχυτικό του τρόπο και την υγρή του μύτη, προσπαθεί να σας μεταδώσει τη μεγαλύτερη αλήθεια απ’ όλες: η ευτυχία είναι εδώ και τώρα, παρούσα σε κάθε στιγμή σας - αρκεί μόνο να κοιτάξετε στο σωστό σημείο. Και η εικόνα στην οποία ζείτε και νιώθετε εγκλωβισμένη, hello, εσείς τη φτιάξατε και προφανώς μόνο εσείς μπορείτε να την αλλάξετε. Σε ένα βαθύτερο φιλοσοφικό επίπεδο τώρα, θα συνταχθούμε με το PC σας. «Δοκιμάστε λιγότερο συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Κάντε τα ερωτήματά σας όσο το δυνατό πιο συνοπτικά». 42.
Από τη Δανάη Χριστοπούλου
http://www.glamourmagazine.gr/