Ο Lutetia είναι ένα από τα αρχέγονα σώματα του ηλιακού συστήματος
ΛονδίνοΆκρως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα από την μελέτη του αστεροειδή Lutetia που θεωρείται ο αρχαιότερος αστεροειδής και πιθανώς ένα από τα πρώτα σώματα που δημιουργήθηκαν στο ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο Lutetia είναι ένας «ανέγγιχτος θεμέλιος λίθος» του ηλιακού μας συστήματος και η μελέτη του θα αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία και εξέλιξη της διαστημικής μας γειτονιάς.
Ο ευρωπαίος εξερευνητής
Το διαστημικό σκάφος Rosseta της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος πλησίασε τον Ιούλιο του 2010 από πολύ κοντά τον Lutetia και τράβηξε πολλές φωτογραφίες τις οποίες οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν και να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία.
«Πιστεύουμε ότι οι πλανήτες δημιουργήθηκαν από σώματα όπως ο Lutetia. Έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε από κοντινή απόσταση ένα από τα δομικά υλικά της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος» αναφέρει ο Μπεν Βάις, καθηγητής πλανητικών επιστημών στο ΜΙΤ.
Μεγάλος και συμπαγής
Ο Lutetia έχει διάμετρο 121 χιλιόμετρα και είναι ένας από τους μεγαλύτερους γνωστούς αστεροειδείς. Η συντριπτική πλειοψηφία των αστεροειδών που έχουν παρατηρηθεί και μελετηθεί αποτελούν ένα μείγμα από διάφορα υλικά που κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο διάστημα, από «διαστημικά μπάζα», τα οποία κάποια στιγμή βαρυτικές δυνάμεις ένωσαν μεταξύ τους δημιουργώντας αυτούς τους κινούμενους βράχους.
«Το καινούργιο στοιχείο που προκύπτει από τις αναλύσεις είναι ότι ο Lutetia δεν είναι ένας σωρός από ενωμένα μπάζα αλλά ένας συμπαγής βράχος. Είναι ένα πραγματικό απομεινάρι από τις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος» δηλώνει ο Χόλγκερ Σιρκς, του Ινστιτούτου Ερευνών του Ηλιακού Συστήματος Μαξ Πλανκ που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε τις τελευταίες αναλύσεις του Lutetia.
Τα αρχαία μέταλλα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πυκνότητα του Lutetia είναι 3,4 τόνους ανά κυβικό μέτρο, μεγαλύτερη και από αυτή του γρανίτη. Αυτή η πυκνότητα κάνει πολύ πιθανή την παρουσία βαρέων μετάλλων στον πυρήνα του αστεροειδή, γεγονός που πιστοποιεί ότι ο Lutetia σχηματίστηκε τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του ηλιακού μας συστήματος.
Για να βρεθούν τα βαρέα μέταλλα στον πυρήνα θα έπρεπε πρώτα ο βράχος να έχει περάσει από κάποιο στάδιο τήξης και τέτοιες συνθήκες υπήρχαν στη βρεφική ηλικία του ηλιακού μας συστήματος.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Lutetia έχει ηλικία 3,7 δισεκατομμυρίων ετών ενώ το ηλιακό μας σύστημα υπολογίζεται ότι άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 4,5 δις έτη. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.
http://www.tovima.gr/