12 Νοε 2011

Κήρυξε πτώχευση ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιρλανδία

Ο Σον Κουίν αποχαιρέτησε την περιουσία του που κάποτε έφτανε τα 4,7 δισ. ευρώ
Κήρυξε πτώχευση ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιρλανδία
Από τα 4,7 δισ. ευρώ στο απόλυτο μηδέν ο άλλοτε μεγιστάνας Σον Κουίν



Δουβλίνο
O, μέχρι πριν λίγο καιρό, πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ιρλανδία κήρυξε ξαφνικά πτώχευση. Ο Σον Κουίν βρέθηκε να κάνει την αντίστροφη πορεία κι από τα σαλόνια πέρασε στα… αλώνια, αφού πριν από λίγες ώρες υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης σε βρετανικό δικαστήριο της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Μετα λύπης μου σας ανακοινώνω πως υποβάλαμε αίτηση πτώχευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπέλφαστ σήμερα το πρωί», ήταν η λιτή δήλωση του εκπροσώπου του, ο οποίος πρόσθεσε: «ο κ. Κουίν δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη του και έχει απομείνει με ελάχιστα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία».

Ο 64χρονος επιχειρηματίας, με προσωπική περιουσία, άλλοτε, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, είχε στην κατοχή του ακίνητα όπως ξενοδοχεία, παμπ μέχρι και… αιολικά πάρκα, αλλά μια λάθος κίνηση του έφερε την καταστροφή. Το 2008 η εταιρεία του επιχειρηματία, Quinn Group, αποφάσισε να επενδύσει ένα ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό στην τράπεζα Anglo Irish, η οποία όμως, λίγους μήνες μετά, βάρεσε «κανόνι» και κατέρρευσε, συμπαρασύροντας μεγάλο τμήμα της ιρλανδικής οικονομίας.

Η χρεοκοπία του ιρλανδού πρώην μεγιστάνα έκανε αίσθηση στην κοινή γνώμη της χώρας, αν και πολλοι θύμιζαν πως ο επιχειρηματίας και έκανε μεγάλα οικονομικα ανοίγματα και συμπεριφερόταν αλαζονικά, πραγματοποιώντας συνεχή ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό, εν μέσω κρίσης. Μάλιστα, όταν έγινε το μεγάλο χρηματοπιστωτικό «μπαμ» στη χώρα το 2008, είχε δηλώσει υπεροπτικά «δεν έχω πρόβλημα να χάσω κι ένα εκατομμύριο ευρω. Έτσι είναι αυτή η δουλειά: κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις».

Η εταιρεία του ιρλανδού μεγιστάνα, στο απόγειο της δραστηριότητας της, απασχολούσε πάνω από 5.500 υπαλλήλους. Ο κ. Κουίν είχε ξεκινήσει την επιχειρηματική του δράση το 1973, όταν πήρε την μεγάλη έκταση γης που του είχαν κληροδοτήσει οι γονείς του (και η οποία εκτεινόταν τοσο σε βρετανικό, οσο και σε ιρλανδικό έδαφος) και την έσκαψε, πουλώντας κατόπιν το αμμοχάλικο σε ιρλανδικές κατασκευαστικές εταιρίες. 
http://www.tovima.gr/