1 Νοε 2011

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει το δημοψήφισμα

Σε τροχιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων εισέρχεται η χώρα μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση Παπανδρέου, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα σχετικό με τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης- την Παρασκευή- στη Βουλή. Για "μεγάλο ρίσκο" κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος, ενώ φωνές της ευρωζώνης μιλούν για χρεοκοπία.

Ο
Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- αναφερόμενος στη σύμβαση- τόνισε: "Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε", συμπληρώνοντας ότι "έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες".

Παράλληλα διέλυσε τα σενάρια για
πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της".  Και πρόσθεσε: "Λέμε όχι στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών,
Ευ. Βενιζέλος, είπε: "Να αποφασίσει ο λαός αν θέλει να μείνουμε στην Ευρώπη ή να γυρίσουμε στη δραχμή". Ο ίδιος χαρακτήρισε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος "δημοκρατικά εκτονωτική και λυτρωτική", επισημαίνοντας ότι "η χώρα δεν αντέχει να βιώνει το δράμα. Πρέπει να επέλθει η κάθαρση, να ξαναγνωριστούμε ως έθνος για να οργανώσουμε τα φυγή προς τα εμπρός".

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε για το διάστημα μετά τον Ιανουάριο
το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).

"Κινδυνολογία" χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών,
Χ. Καστανίδης, το σενάριο ο λαός να μην ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Διαβάστε:
Το δημοψήφισμα αιφνιδιάζει και εξοργίζει Βερολίνο-Παρίσι
Διαβάστε: Την Παρασκευή κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης
Διαβάστε:
Με μεγάλη πτώση έκλεισε η Wall Str- Υποχώρησε το ευρώ
Διαβάστε: Τα δημοψηφίσματα από συστάσεως του ελληνικού κράτους


ΕΕ: Ουδέν σχόλιο


"Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές", ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της ΕΕ, σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


Αμηχανία προκάλεσε στη
Γερμανία η απόφαση για δημοψήφισμα. Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για "εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, για την οποία δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να την σχολιάσουμε".

Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης


Ο πρόεδρος της
ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν θα παραστεί στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
Γ. Μιχελάκης, χαρακτήρισε την πρόταση Παπανδρέου "δημοκρατική και συνταγματική εκτροπή", σημειώνοντας ότι παίζει "σε μία ζαριά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα, την Ελλάδα στην Ευρώπη". Πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου "πατάει γκάζι και πηγαίνει απευθείας στον γκρεμό".

Εκ μέρους του
ΚΚΕ, ο Μ. Μαΐλης τόνισε: " Εκλογές τώρα, κάτω η κυβέρνηση", χαρακτηρίζοντας "ωμό εκβιασμό" την πρόταση του πρωθυπουργού. "Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση", σημειώνει το ΚΚΕ.

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο
ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση: "Στο επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι θέλει να την σφραγίσει, με ένα εξίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα. Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια. Καληνύχτα κ. Παπανδρέου".

"Για τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση", μίλησε ο πρόεδρος του
ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι "ο πρωθυπουργός είναι σε απελπισία", συμπληρώνοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξει μια συντριπτική υπεροχή του όχι στην υποτέλεια".

"Ας εγκαταλειφθούν οι ψευδώνυμες επιλογές και ας προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Είναι η πιο έντιμη λύση έτσι όπως είναι η κατάσταση", δήλωσε ο πρόεδρος της
Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης. "Το δημοψήφισμα είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα. Το ερώτημα ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση συναρτάται με όλα τα ζητήματα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Με βάση και το Σύνταγμα τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα", πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της
Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε άφωνη από την απόφαση Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι "ανοίγει ο ασκός του Αιόλου". "Ο πρωθυπουργός ανάμεσα στο συλλογικό συμφέρον και το προσωπικό του, διάλεξε το δικό του", πρόσθεσε. Η ίδια διερωτήθηκε πως μετά από αυτή την εξέλιξη οι τράπεζες θα μπουν στο PSI, ενώ συμπλήρωσε ότι θα καλέσει- από τη Βουλή- τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση.

"Έκπληκτος" και "αγανακτισμένος" δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ,
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή "Φάκελοι" του ΣΚΑΪ. "Μόνη μου ελπίδα είναι ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να ρίξουν τον Παπανδρέου και θα βρεθεί μία άλλη λύση" πρόσθεσε.

"Εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα για μια συμφωνία που παραμένει ακόμη θολό τοπίο, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολωτικά διλήμματα σε μια ήδη πολωμένη και καθόλου νηφάλια κοινωνία. Σκεφτείτε μόνο να είχαν κάνει δημοψήφισμα το καλοκαίρι για τις συμφωνίες της 21ης Ιουλίου που τότε εκθειάζονταν και σήμερα απορρίπτονται από όλους ως ανεπαρκείς και μη βιώσιμες", σημειώνουν οι
Οικολόγοι- Πράσινοι. Και προσθέτουν: "Αναπόφευκτη είναι συνεπώς η προσφυγή στις κάλπες για να οργανωθεί η όποια προσπάθεια εξόδου από την πολύπλευρη κρίση".

"Άλλοθι για αυτούς που επιθυμούν μόνο την καρέκλα της εξουσίας" χαρακτήρισε την πρόταση του πρωθυπουργού,
ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών, Γ. Δημαράς.

"Το ζεύγος Παπανδρέου-Βενιζέλος για να αποσείσουν τις προσωπικές τους ευθύνες για την κατά 50% πτώχευση της Ελλάδας καταφεύγουν στον εκβιασμό του  δημοψηφίσματος", σημειώνει σε ανακοίνωση της η
Δράση.
Λάβετε μέρος στη σχετική ψηφοφορία του nooz.gr στο μέσον της κεντρικής σελίδας
http://www.nooz.gr