Το Labroides dimitiatus βοηθά άλλα ψάρια να «χαλαρώσουν»
ΛονδίνοΕίναι γνωστό ότι υπάρχουν διάφορα είδη ψαριών που ζουν κοντά σε άλλα, μεγαλύτερα ψάρια και τα καθαρίζουν από διάφορους οργανισμούς ή άχρηστα υλικά που υπάρχουν πάνω τους, βρίσκοντας έτσι την τροφή τους. Ερευνητές στη Πορτογαλία διαπίστωσαν ότι ένα από αυτά τα ψάρια το Labroides dimitiatus προσφέρει άλλη μια υπηρεσία. Κάνει μασάζ στο ψάρι Ctenochaetus striatus και του μειώνει το στρες.
Θαλάσσιο μασάζ
Το Labroides dimitiatus που μοιάζει με μικροσκοπικό χέλι πηγαίνει σε άλλα ψάρια και καθαρίζει τα λέπια τους. Ένα από τα ψάρια στα οποία το Labroides dimitiatus προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του είναι το Ctenochaetus striatus, ένα αλγοφάγο ψάρι του Ειρηνικού Ωκεανού. Το Labroides καθαρίζει το Ctenochaetus από παράσιτα και από νεκρό δέρμα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου ISPA στη Λισσαβόνα διαπίστωσαν ότι οι κινήσεις του Labroides όσον αφορά το Ctenochaetus έχουν μια ακόμη σημαντική ωφέλεια. Το Ctenochaetus όπως και άλλα ψάρια στρεσάρεται από την προσπάθεια να αποφύγει τους εχθρούς του και από την αναζήτηση τροφής.
Το Labroides τρίβει τα πτερύγια του Ctenochaetus, κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται στο αλγοφάγο ψάρι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του στρες.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές δεν αποκλείεται το «μασάζ» που δέχεται το Ctenochaetus να μην λειτουργεί μόνο χαλαρωτικά αλλά και απολαυστικά για αυτό.
Ανακάλυψη έκπληξη
Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί η λειτουργία της χαλάρωσης μέσω της επαφής στο ζωικό βασίλειο θεωρούνταν αποκλειστικό προνόμιο των θηλαστικών και είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται και σε άλλα είδη.
«Κανονικά η φυσική επαφή που δέχεται ένα ψάρι από κάποιο άλλο θα έπρεπε να αυξάνει τα επίπεδα του στρες υπό τον φόβο ότι η επαφή προέρχεται από κάποιο εχθρό. Σε αυτή την έρευνα όμως έχουμε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Ίσως τελικά ο μηχανισμός επεξεργασίας των αισθήσεων στα ψάρια να έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με τον αντίστοιχο μηχανισμό των ανθρώπων από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι πηγαίνουν για μασάζ όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή όταν απλά θέλουν να αισθανθούν καλύτερα. Ίσως το ίδιο ακριβώς να ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτών των ψαριών» υποστηρίζει η Τοντ Άντερσον, βιολόγος του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο που δεν μετείχε στην έρευνα αλλά ειδικεύεται στην θαλάσσια οικολογία και έμεινε έκπληκτη από την ανακάλυψη. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communication.
http://www.tovima.gr