Αν κάτι πρέπει να αναγνωριστεί στην Τουρκία, είναι ότι έχει σταθερή εθνική πολιτική και δεν παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από αυτή, ακόμα και για την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε.. Έτσι ο Ε.Μπαγίς ξεκαθάρισε ότι "ηTουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κύπρο για χάρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε την Ε.Ε. για χάρη της Κύπρου", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς και τόνισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και να ξεκαθαρίσει κατά πόσον είναι εφικτή η λύση.
"Η τουρκική πλευρά δεν είναι μόνον ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό, αλλά χίλια βήματα", ανέφερε από την άλλη αλαζονικά ο Ε.Μπαγίς, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά πως απορρίπτει κάθε πρόταση. Στο σημείο αυτό επανάλαβε ότι η Ε.Ε. έκανε λάθος που ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στους κόλπους της και αυτό, υποστήριξε, το παραδέχονται και οι αρμόδιοι της Ε.Ε. κατά τις κατ' ιδίαν συζητήσεις των.
Όσο για το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε πως αν οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίσουν το αεροδρόμιο Τύμβου για τις διεθνείς πτήσεις, τότε και η Τουρκία θα ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της (τα οποία όπως υπενθύμισε, ήταν ανοικτά για την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι και το 1987), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων δεν σημαίνει διπλωματική αναγνώριση.
Η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Μπαγίς, αποδεικνύει πως δεν επιθυμεί τη λύση στο Κυπριακό, η οποία -όπως σημείωσε- εφ' όσον θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, θα είναι προς όφελος όλων. Μέχρι το τέλος του έτους, διεμήνυσε, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ξεκαθαρίσει κατά πόσον είναι εφικτή η λύση.
Τέλος, ο Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε «προβοκάτσια» την ενέργεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr