18 Νοε 2011

Διώξτε το άγχος


Αγχολυτικές συμβουλές για να απαλλαγείτε από το στρες της καθημερινότητας.

Ενεργοποιηθείτε! Σύμφωνα με έρευνες το 60% των ανθρώπων που είναι στρεσαρισμένοι, νιώθουν έτσι, επειδή δεν δοκιμάζουν κάποιον άλλο τρόπο ώστε να περάσουν τη μέρα διαφορετικά σε σχέση με το πώς την περνούσαν έως τώρα. «Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ανησυχία, εκτιμήστε την κατάσταση και πείτε αποφασιστικά στον εαυτό σας: "πρέπει να κάνω κάτι γι' αυτό". Κινητοποιηθείτε!» λέει η Σούζυ Σαββίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του City College.
Ξυπνήστε γλυκά Το πώς θα ξυπνήσετε αύριο το πρωί -και κάθε πρωί- είναι καθαρά δική σας επιλογή. Αν όμως συνηθίζετε να πετάγεστε από το κρεβάτι σας, αναρωτηθείτε μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λιγότερο τρομακτικό ξυπνητήρι. Αγοράστε ένα με εύθυμο θέμα και όχι με ήχο κουδουνιού, σειρήνας ή συναγερμού. Προτιμήστε ένα ράδιο-ξυπνητήρι ή ένα χρονοδιακόπτη τον οποίο θα συνδέσετε με το ραδιόφωνο ή με το cd player και θα ξυπνάτε με τις ...Τέσσερις Εποχές του Vivaldi ή όποιο άλλο μουσικό κομμάτι κάνετε κέφι, στην ένταση που εσείς θέλετε και όχι το ρολόι.
Αναπνεύστε σωστά «Συχνά όταν είμαστε αγχωμένοι, αναπνέουμε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε πολύ περισσότερο οξυγόνο από ό,τι χρειαζόμαστε. Η «υπεροξυγόνωση» έχει ως συνέπεια την αύξηση της έντασης συμπτωμάτων όπως ζαλάδες, τρέμουλο, ταχυκαρδία. Έτσι, αντί να μειωθεί, το άγχος γίνεται εντονότερο. Η σωστή αναπνοή λοιπόν είναι πολύ βασική. Καλό είναι να γίνεται με τη χρήση του διαφράγματος. Για να εξασκηθείτε σε αυτή, ξαπλώστε και τοποθετήστε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι. Πάρτε μια εισπνοή από τη μύτη και νιώστε το στομάχι σας να φουσκώνει. Κρατήστε λίγο τον αέρα και εκπνεύστε αργά από τη μύτη. Επαναλάβετε κρατώντας έναν ρυθμό. Όσο εξασκείστε, θα δείτε πως ο νέος τρόπος αναπνοής είναι καλύτερος και πιο βοηθητικός» λέει η Μιράντα Βλαβιανού.
Σκεφτείτε χαλαρά Αμερικανικές έρευνες στα πανεπιστήμια του Χιούστον, της Μασαχουσέτης και του Χοκάιντο της Ιαπωνίας, δείχνουν ότι μια δυνατή μυρωδιά ή ένα τραγούδι μπορεί να μας φέρει στο νου μια ανάμνηση. «Ακόμα όμως κι αν δεν σας συμβαίνει αυτό απλά κλείστε τα μάτια και φέρτε στο νου σας μια ευχάριστη και χαλαρωτική εικόνα από τη ζωή σας. Εμπλουτίστε την με όλες τις λεπτομέρειες: θυμηθείτε χρώματα, μυρωδιές, ήχους, αισθήσεις που κυριαρχούσαν σε αυτήν. Σε συνδυασμό με τη ρυθμική διαφραγματική αναπνοή, η άσκηση αυτή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα έντασης και να σας χαλαρώσει» συνεχίζει η Μ. Βλαβιανού.
Γυμναστείτε εντονότερα Έρευνα του University of Missouri στην Columbia έδειξε ότι ένα πιο έντονο πρόγραμμα γυμναστικής 30 λεπτών μειώνει το άγχος περισσότερο από ένα πρόγραμμα μέτριας έντασης και ίδιας διάρκειας. Γι' αυτό, εντείνετε το ρυθμό και θα νιώσετε τις θετικές επιδράσεις για περίπου 4 ώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιο έντονη γυμναστική βοήθησε στη μείωση του άγχους των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα των 35 με 45 ετών. «Αν κάνετε προπόνηση δύναμης (βάρη) αυξήστε την ένταση μειώνοντας τα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ. Αν κάνετε αερόβια προπόνηση αυξήστε την ένταση μεγαλώνοντας την ταχύτητα ή την κλίση του διαδρόμου (ανηφόρα)», λέει ο Λευτέρης Καβούκης, προσωπικός γυμναστής, ειδικευμένος σε Ενεργειακές Αποκαταστάσεις.
Εκτεθείτε στο φως Οι μελετητές άρχισαν να ερευνούν το ρόλο που παίζει το ηλιακό φως στη διάθεσή μας, προσπαθώντας να μάθουν περισσότερα για το σύνδρομο SAD «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή» ή αλλιώς χειμερινή μελαγχολία. Ανακάλυψαν ότι βιώνουν λιγότερα συναισθήματα κατάθλιψης όσοι εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως, το οποίο δρα αγχολυτικά. Ελέγξτε λοιπόν το φως που μπαίνει στα δωμάτια, μετακινήστε κάποιο έπιπλο αν χρειαστεί, ανοίξτε τα παράθυρα. Θυμηθείτε: αν κάθεστε σε μια καρέκλα δίπλα στο παράθυρο, θα λαμβάνετε τέσσερις φορές περισσότερο φως.
Πείτε όχι Σύμφωνα με έρευνες στην Αμερική, οι λόγοι για τους οποίους νιώθουμε δυσκολία στο να πούμε «όχι» όταν είναι απαραίτητο, είναι πολλοί. Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους, όλοι ομολογούν ότι δεν έχουν τον έλεγχο των γεγονότων. Μην ξεχνάτε ότι οι καταστάσεις που συνδέονται με την άρνηση έχουν έναν κοινό παρονομαστή: προκαλούν άγχος. «Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να λέει «όχι» όταν χρειάζεται» τονίζει η Σούζυ Σαββίδου. «Κάντε μια πρόβα των απαντήσεων με τον εαυτό σας. Ετοιμάστε δύο τρεις κατάλληλες για την άρνηση φράσεις: «Συγνώμη είμαι πνιγμένη από δουλειά» ή «Λυπάμαι απλά πρέπει να αρνηθώ».
Αγκαλιαστείτε! Μια σφικτή αγκαλιά ανάμεσα στα ζευγάρια μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αναφέρει έρευνα του University of North Carolina. «Μέσω αυτής της δραστηριότητας αποσπάται η προσοχή από γεγονότα που μας αγχώνουν και κατά συνέπεια αυτό βοηθάει στη διαδικασία της χαλάρωσης» τονίζει η Μιράντα Βλαβιανού. Αν δεν είστε άνθρωποι της «αγκαλιάς» ακόμα και ένα δεκάλεπτο χάδι στα χέρια αρκεί για να ηρεμήσετε. Το κατοικίδιό σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μελέτη του University of Missouri στην Columbia έδειξε ότι χαϊδεύοντας έναν σκύλο (ακόμα κι αν δεν είναι ο δικός σας) μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το άγχος. Αυξάνονται τα επίπεδα χημικών ουσιών (σεροτονίνης, προλακτίνης, οκυτοκίνης), που βοηθούν στη χαλάρωση.

Από το περιοδικό Prevention
http://www.myself.gr/