Το πιο αγαπημένο γλυκό σνακ της
παιδικής σου ηλικίας σε μία υγιεινή και light εκδοχή γεμάτο με κρέμα
σαντιγί για πλούσια και -κυρίως- ελαφριά θεϊκή γεύση.
Η συνταγή έχει 34% λιγότερες θερμίδες και 33% λιγότερο λίπος από την κανονική εκδοχή της.
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά
Υλικά για 16 κομμάτια
¾ φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
½ φλ. μαργαρίνη πλούσια σε στανόλες
1 ασπράδι αβγού
2 βανίλιες (σε ξεχωριστές συσκευασίες)
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. κακάο
1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
1 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
1 φλ. ζάχαρη άχνη
Λίγες σταγόνες λεμόνι
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 °C. Λαδώνεις ελάχιστα το ταψί που θα χρησιμοποιήσεις στο οποίο, προηγουμένως, έχεις τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί.
2. Ανακατεύεις σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Στη συνέχεια, προσθέτεις στο μείγμα μία βανίλια, το γάλα και το ασπράδι από ένα αβγό.
Ανακατεύεις καλά.
3. Ρίχνεις σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύεις καλά. Προσθέτεις σταδιακά τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάς καλά μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό. Προσθέτεις το γάλα και συνεχίζεις να ανακατεύεις ελαφρά. Στη συνέχεια, πλάθεις τα μπισκότα (με πάχος περίπου 1 εκατοστό και διάμετρο 2-3 εκατοστά) και τα τοποθετείς στο ταψί. Φρόντισε να δώσεις ομοιόμορφο σχήμα σε κάθε μπισκότο (μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κουτάλι ραντισμένο ελαφρά με νερό), καθώς και να αφήσεις μεγάλο κενό ανάμεσά τους διότι φουσκώνουν αρκετά.
4. Ψήνεις τα μπισκότα για 10-15 λεπτά και έπειτα τα αφήνεις να κρυώσουν καλά.
5. Χτυπάς την κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ), τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη μαζί με λίγες σταγόνες λεμόνι (για να «σφίξει» η σαντιγί). Ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια, γεμίζεις τη βάση των μπισκότων με την κρέμα σαντιγί. Καλύπτεις από πάνω με ένα μπισκότο και πιέζεις ελαφρά ώστε να απλωθεί καλά η γέμιση.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
231 θερμίδες, 3 g πρωτεΐνη, 42 g υδατάνθρακες, 1 g φυτικές ίνες, 6 g λίπος, 3 g κορεσμένα λιπαρά, 8 mg χοληστερόλη, 220 mg νάτριο
http://www.preventionmag.gr/
Η συνταγή έχει 34% λιγότερες θερμίδες και 33% λιγότερο λίπος από την κανονική εκδοχή της.
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά
Υλικά για 16 κομμάτια
¾ φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
½ φλ. μαργαρίνη πλούσια σε στανόλες
1 ασπράδι αβγού
2 βανίλιες (σε ξεχωριστές συσκευασίες)
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. κακάο
1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
1 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
1 φλ. ζάχαρη άχνη
Λίγες σταγόνες λεμόνι
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 °C. Λαδώνεις ελάχιστα το ταψί που θα χρησιμοποιήσεις στο οποίο, προηγουμένως, έχεις τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί.
2. Ανακατεύεις σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Στη συνέχεια, προσθέτεις στο μείγμα μία βανίλια, το γάλα και το ασπράδι από ένα αβγό.
Ανακατεύεις καλά.
3. Ρίχνεις σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύεις καλά. Προσθέτεις σταδιακά τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάς καλά μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό. Προσθέτεις το γάλα και συνεχίζεις να ανακατεύεις ελαφρά. Στη συνέχεια, πλάθεις τα μπισκότα (με πάχος περίπου 1 εκατοστό και διάμετρο 2-3 εκατοστά) και τα τοποθετείς στο ταψί. Φρόντισε να δώσεις ομοιόμορφο σχήμα σε κάθε μπισκότο (μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κουτάλι ραντισμένο ελαφρά με νερό), καθώς και να αφήσεις μεγάλο κενό ανάμεσά τους διότι φουσκώνουν αρκετά.
4. Ψήνεις τα μπισκότα για 10-15 λεπτά και έπειτα τα αφήνεις να κρυώσουν καλά.
5. Χτυπάς την κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ), τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη μαζί με λίγες σταγόνες λεμόνι (για να «σφίξει» η σαντιγί). Ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια, γεμίζεις τη βάση των μπισκότων με την κρέμα σαντιγί. Καλύπτεις από πάνω με ένα μπισκότο και πιέζεις ελαφρά ώστε να απλωθεί καλά η γέμιση.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
231 θερμίδες, 3 g πρωτεΐνη, 42 g υδατάνθρακες, 1 g φυτικές ίνες, 6 g λίπος, 3 g κορεσμένα λιπαρά, 8 mg χοληστερόλη, 220 mg νάτριο
http://www.preventionmag.gr/