5 Οκτ 2011

Η Ιαπωνία δεν υποκύπτει στις πιέσεις για τερματισμό της φαλαινοθηρίας

Σκάφος της ακτιβιστικής οργάνωσης Sea Shepherd σχεδόν εμβόλισε ιαπωνικό φαλαινοθηρικό το Φεβρουάριο του 2010
Σκάφος της ακτιβιστικής οργάνωσης Sea Shepherd σχεδόν εμβόλισε ιαπωνικό φαλαινοθηρικό το Φεβρουάριο του 2010   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Τόκιο
Οι «ναυμαχίες» ανάμεσα στους φαλαινοθήρες και τους ακτιβιστές φαίνεται ότι θα συνεχιστούν φέτος στο Νότιο Ωκεανό, καθώς η Ιαπωνία διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να υποκύψει στις πιέσεις για τον τερματισμό της πρακτικής.

Τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά σκοτώνουν εκατοντάδες φάλαινες κάθε χρόνο με την πρόφαση της επιστημονικής έρευνας, την οποία επιτρέπουν οι διατάξεις της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC). Στην πραγματικότητα, όμως, το κρέας των θηλαστικών καταλήγει σε εστιατόρια και σουπερμάρκετ της Ιαπωνίας, όπου θεωρείται παραδοσιακή λιχουδιά.

«Η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει την ερευνητική εκστρατεία της για τις φάλαινεςενισχύοντας τα μέτρα κατά των πράξεων δολιοφθοράς, πράγμα που σημαίνει πως θα αναπτύξει πλοία συνοδείας» ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αλιείας Μισιχίκο Κάνο.

Οι δηλώσεις έρχονται μετά τα γεγονότα του περυσινού Φεβρουαρίου, όταν το Τόκιο αναγκάστηκε να συντομεύσει κατά ένα μήνα το ετήσιο κυνήγι φάλαινας έξω από την Ανταρκτική. Αιτία ήταν οι παρενοχλήσεις από την αμερικανική ακτιβιστική οργάνωση Sea Shepherd.

Οι ακτιβιστές έμπαιναν στο δρόμο των φαλαινοθηρικών, πετούσαν στο κατάστρωμα δύσοσμες «βόμβες», έριχναν σχοινιά στις προπέλες και δεν σταματούσαν να καταγγέλλουν τις πρακτικές της Ιαπωνίας στα ξένα ΜΜΕ.

«Η Ιαπωνία θα ήθελε μεσοπρόθεσμα να αρχίσει και πάλι την εμπορική φαλαινοθηρία. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε την επιστημονική έρευνα» τόνισε ο Ιάπωνας υπουργός.

Τη «σταθερή αντίθεση της Αυστραλίας στη φαλαινοθηρία για εμπορικούς λόγους, περιλαμβανομένης της δήθεν επιστημονικής φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας» επανέλαβε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ».

Η Αυστραλία είχε πέρυσι αρνηθεί να εμποδίσει την επιχείρηση των ακτιβιστών, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική ένταση με το Τόκιο.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

http://news.in.gr/