12 Οκτ 2011

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ


9 ερωτήσεις που ζητούν απάντηση πριν επιστρέψεις στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας.
Από τη Μαρία Αθήνη
 
* Ποιος θα φροντίσει το μωρό; Η κρίσιμη ερώτηση για κάθε μαμά που θέλει να επιστρέψει στη δουλειά της είναι ποιος θα αναλάβει την καθημερινή φροντίδα του μωρού, δηλαδή, η γιαγιά, η νταντά ή ο βρεφονηπιακός σταθμός με σειρά προτιμήσεων. Δεν υπάρχει ιδανική λύση, κάθε μαμά ακολουθεί το δικό της σενάριο. Και στις τρεις επιλογές χρειάζονται οργάνωση και προετοιμασία, καθώς και να δείξεις στην επιλογή σου εμπιστοσύνη, αλλά όχι απόλυτη. Κρατώντας πάντα μια επιφύλαξη και δίνοντας ένα περιθώριο προσαρμογής σε όλους – και στο μωρό.

* Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω; Όχι πια. Αν θηλάζεις, η επιστροφή στο γραφείο δεν είναι λόγος για να διακόψεις το θηλασμό. Εφόσον θέλεις να συνεχίσεις βέβαια, θα πρέπει να απευθυνθείς σε πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας που θα σου δώσει οδηγίες για το πώς θα οργανώσεις τα γεύματα του μωρού, ώστε να υπάρχει αρκετό απόθεμα γάλακτος στο ψυγείο και να σε καθοδηγήσει στην επιλογή και στη χρήση του θήλαστρου. Στο www.mitrikosthilasmos.com θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

* Κι εμείς τι θα τρώμε; Σπιτικό φαγητό. Θα εκμεταλλευτούμε κάθε χορηγία τροφής από γιαγιάδες, θείες κ.λπ., καταψύχοντας έτοιμα γεύματα. Θα συντάσσουμε μενού για κάθε εβδομάδα. Θα μαγειρεύουμε έξυπνα και γρήγορα. Added value: κάθε νέος μπαμπάς θέλει να γίνει καλός ψήστης. Οι λόγοι παραμένουν ανεξήγητοι, αλλά ο σκοπός…

* Τι θα φορέσω; Έπειτα από κάθε εγκυμοσύνη αναζητάμε απεγνωσμένα το νέο μας στυλ. Η γκαρνταρόμπα της μαμάς που επιστρέφει στη δουλειά συνήθως χρειάζεται αναθεώρηση σε όλα τα επίπεδα, και ως προς το style και ως προς το size. Για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων, καλύτερα δοκίμασε συνολικά outfits, κάνε τις απαραίτητες προσθήκες και σετάρισε έγκαιρα τουλάχιστον το ντύσιμο για την πρώτη εβδομάδα στη δουλειά.

* Πώς θα τα καταφέρω στη δουλειά; Σωστή και δικαιολογημένη ανησυχία. Άυπνη και ταλαιπωρημένη, με ανύπαρκτο προσωπικό χρόνο, θα κληθείς να αποδώσεις παραγωγικά (και) στην εργασία. Κι όμως, το γεγονός πως θα έχεις την πολυτέλεια ενός διαλείμματος από τη συνεχή ενασχόληση με το μωρό θα σε κάνει σύντομα να νιώσεις ευδιάθετη και γεμάτη ιδέες. Πραγματικά οποιαδήποτε δουλειά μοιάζει με εκδρομή μπροστά στην καθημερινή φροντίδα ενός παιδιού, φαντάσου των δύο!

* Πώς θα μείνει το μωρό τόσες ώρες χωρίς εμένα; Μετάφραση: Πώς θα μείνω εγώ τόσες ώρες χωρίς το μωρό; Μα αν υπήρχε σεβασμός στη μητρότητα, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος και η άδεια θα διαρκούσε ακριβώς 3 χρόνια. Θα φανεί και στους δύο σας, μαμά και μωρό, παράξενο στην αρχή, αλλά θα το συνηθίσετε, αναπληρώνοντας βέβαια τις αγκαλιές όταν ξανασυναντηθείτε.

* Πώς θα τα προλαβαίνω όλα αυτά; Δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο… Θα πρέπει να ανεβάσεις την ένταση και το ρυθμό σου αλλά και να οργανωθείς σωστά. Χρειάζεσαι ψυχολογία πρωταθλητή: πας για ρεκόρ. Επίσης μπορεί και να μην τα προλαβαίνεις «όλα», οπότε θα κάνεις και τις αναγκαίες περικοπές.

* Μήπως να κάνω άλλο ένα παιδί στο καπάκι; Αυτή η σκέψη περνά από το μυαλό κάθε μαμάς μόλις νιώσει πως έχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση με το μωρό στο σπίτι. Οι γυναίκες είναι δυναμικά πλάσματα και είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Γιατί όχι λοιπόν;

* Είμαι καλή μαμά τώρα που αποφάσισα να ξαναδουλέψω; Είσαι άλλη μια μαμά που αποφάσισε να επιστρέψει στη δουλειά της. Θα μπορούσες απλά να μείνεις σπίτι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, θα ήταν απολύτως αποδεκτό και αυτό. Ωστόσο δεν θα σε έκανε λιγότερο ή περισσότερο καλή μαμά. Κάποιες μαμάδες είναι πιο executive και άλλες πιο δημιουργικές, πάντως το να είσαι μαμά είναι ούτως ή άλλως full time job και δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές επειδή προσπαθείς να είσαι εσύ. 

http://www.madamefigaro.gr/