11 Οκτ 2011

Κύπρος: Κινδύνεψαν προσκυνητές στον Άγιο Νεόφυτο

47Agios Neophytos Monastery Pafos 300x300 Κινδύνεψαν προσκυνητές στον Άγιο ΝεόφυτοΆμεσο κίνδυνο διέτρεξαν χθες το απόγευμα προσκυνητές στη μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο από την κατολίσθηση τεράστιου βράχου.
Η κατολίσθηση έγινε από λόφο ύψους 15 περίπου μέτρων που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του πλατειακού χώρου του μοναστηριού και που συνδέει την κεντρική μονή με την Εγκλείστρα.
Η πτώση του βράχου προκάλεσε φόβο και αναστάτωση στους προσκυνητές ενώ ο αρχιμανδρίτης της Μονής Αλέξιος Εγκλειστριώτης ανέφερε ότι «από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα».
Μιλώντας ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος αποδίδει το περιστατικό στη διάλυση του βράχου από τις ρίζες των θάμνων που υπάρχουν στην περιοχή ενώ καλεί επιτακτικά το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης να κάνουν επιτόπου μελέτες προκειμένου να ληφθούν άμεσα μετρά για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μπορεί το πρόβλημα, είπε, το οποίο υφίσταται για πολλά χρόνια να λυθεί είτε με την απομάκρυνση όλων των θάμνων, είτε με την τοποθέτηση δικτύων ώστε να εμποδίζουν την μετακίνηση τους ή ακόμα, πρόσθεσε, με την τεχνική μετακίνηση των βράχων όπως θα υποδείξει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο Άγιος Νεόφυτος στα συγγράμματα του αναφέρει ότι ενώ λάξευε την Εγκλείστρα, σώθηκε θαυματουργικά από βράχο που έπεσε και τον καταπλάκωσε.
Το γεγονός αυτό, κατέληξε θεωρήθηκε από τον ίδιο ως θεοσημία, αφού κατάφερε όχι μόνο να σωθεί, αλλά να εξέλθει αλώβητος από το ατύχημα.

http://www.onlycy.com/