4 Οκτ 2011

Πόσο αξίζει πραγματικά η δουλειά σου;

Tι είναι αυτό που έχει σημασία στη δουλειά σου; Ο μισθός, η αναγνώριση ή οι κοινωνικές επαφές;

Έφτασε ακόμα μια φορά εκείνη η στιγμή που πρέπει να κάτσεις κάτω και να αξιολογήσεις την δουλειά σου. Η ικανοποίηση που παίρνουμε από τη δουλειά, μας προσφέρει ένα μεγάλο μερίδιο ευτυχίας. Φυσικά ο συχνότερος τρόπος μέτρησης της αξίας της δουλειάς μας είναι ο μισθός. Όμως μην αφήσεις τα χρήματα να είναι το μοναδικό μέσο μέτρησης της εργασίας σου. Η ύπαρξη των χρημάτων είναι βασική, αλλά επειδή εξατμίζονται γρήγορα δεν πρέπει να είναι και το μοναδικό σου κριτήριο για την αξιολόγηση της δουλειάς σου.

Ποια είναι τα πράγματα που αποδίδουν μεγαλύτερη αξία σε αυτό που κάνεις;

1) Τα πλεονεκτήματα της
Καθώς μεγαλώνουμε ένα καλό σύστημα ασφάλισης είναι απαραίτητο. Εάν σκοπεύεις κάποια στιγμή να παντρευτείς και να κάνεις οικογένεια τότε σίγουρα η ασφάλιση θα σου φανεί χρήσιμη. Επίσης η δουλειά σου μπορεί να σου παρέχει μεγάλες άδειες ώστε να μπορέσεις να πας διακοπές, να επισκεφτείς τους αγαπημένους σου ή να κάνεις τον γύρω του κόσμου που είναι και το κρυφό σου όνειρο. 

2) Η πρόκληση που σου παρέχει
Την ιδανική δουλειά βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο πολύ δύσκολη και πολύ εύκολη. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μυαλό του ανθρώπου λειτουργεί περισσότερο όταν βρίσκεται στα όρια του, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο όταν τα ξεπερνάει. Δίχως την πρόκληση μέσα στη δουλειά σου οι ώρες θα κυλάνε αργά και βασανιστικά και θα καταλήξεις να μισείς αυτό που κάνεις.

3) Το αντίκτυπο
Η αξία του να δουλεύεις σε μια εταιρεία που αγωνίζεται για να κάνει τον κόσμο καλύτερο είναι απερίγραπτη. Η ευκαιρία που σου δίνεται να συνεισφέρεις σε κάποιο σκοπό στον οποίο πιστεύεις μπορεί να σε κάνει να πηγαίνεις κάθε πρωί στη δουλειά με ένα τεράστια χαμόγελο στα χείλη.

4) Οι κοινωνικές επαφές
Όπως μερικές από τις καλύτερες φιλίες δημιουργούνται στον στρατό, έτσι δημιουργούνται και στη δουλειά. Από τη στιγμή που περνάμε τόσο πολύ χρόνο στη δουλειά, είναι λογικό να δημιουργηθούν στενές σχέσεις με τους συνεργάτες μας. Οι κοινωνικές επαφές που θα κάνεις στη δουλειά μπορούν να σου δώσουν από μια χαλαρή παρέα για μπύρες μετά τη δουλειά μέχρι και μια δυνατή φιλία.

5) Η αναγνώριση
Το καλό όταν κάνεις μια απαιτητική δουλειά είναι η αναγνώριση που παίρνεις όταν την κάνεις καλά. Ο έπαινος που λαμβάνεις μπορεί να είναι ένα απλό φιλικό χτύπημα στη πλάτη, όμως έστω κι αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς ότι κάνεις κάτι καλά. Ακόμα, εάν κάνεις καλά τη δουλειά σου μπορεί να δεχτείς αναγνώριση από άλλα άτομα στην εταιρεία, τους πελάτες ή ακόμα και τα media.

6) Μια επαγγελματική βάση
Έχεις κάνει ποτέ πρακτική; Εάν ναι τότε γνωρίζεις τι σημαίνει να δημιουργείς την επαγγελματική σου βάση. Πέρα από το να σχεδιάζεις πως θα βελτιωθείς στην δουλειά σου, πρέπει να κάνεις ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για το προς τα πού κατευθύνεται η δουλειά σου. Που θέλεις να βρίσκεσαι σε ένα ή σε πέντε χρόνια; Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλεις να πετύχεις μέχρι να πάρεις σύνταξη; Η τωρινή σου θέση μπορεί να είναι απλά ένα ακόμα βήμα του ταξιδιού σου. Σκέψου λοιπόν πιο θα είναι το επόμενο.

7) Η ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και στη δουλειά σου
Πολλά έχουν γραφτεί για τα όρια που πρέπει να θέτουμε ανάμεσα στη ζωή και τη δουλειά μας. Το να δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι καλό, απλά εάν οι ώρες που δουλεύουμε είναι υπερβολικές καλό θα ήταν να τις μειώσουμε. Οι εργασίες με υψηλά επίπεδα στρες που περιλαμβάνουν εκτός από όλα τα άλλα και δουλειά στο σπίτι, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή μας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κρατάμε μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δυο και να μην ξεπερνάμε τα όρια.

8) Όλα μαζί
Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς να μετριέται με τα χρήματα, αλλά στη πραγματικότητα δεν μετράει μόνο αυτό. Για να μπορέσεις να αξιολογήσεις σωστά την δουλειά σου πρέπει να σκεφτείς συνολικά όλο το πακέτο που σου προσφέρει. Πιάσε λοιπόν μολύβι και χαρτί και κάνε την αξιολόγηση σου σύμφωνα με όλα τα παραπάνω. Θα εκπλαγείς με όσα θα ανακαλύψεις. Κι αν δεις πράγματα που δεν σε ικανοποιούν τότε μήπως είναι ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου;

http://pk-news.blogspot.com