2 Οκτ 2011

Πες μας πώς τρως να σου πούμε ποια είσαι

Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου και τους γύρω σου απλά ρίχνοντας μια ματιά... στο πιάτο τους!

Tι αποκαλύπτει η επιθυμία για ένα κομμάτι σοκολάτας για το χαρακτήρα σου; Γιατί κάποιες φορές δεν μπορείς να αντισταθείς σε αυτή; Γιατί στο πρώτο ραντεβού ο σύντροφός σου είχε παραγγείλει γαρίδες; Εχεις σκεφτεί ότι η επιλογή αυτή μπορεί να εκφράζει κάτι για το χαρακτήρα του; Κι όμως, μια νέα θεωρία υπόσχεται να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τους άλλους και τον εαυτό σου με βάση τις διατροφικές τους ή τις διατροφικές σου επιλογές. Καλωσόρισες στην επιστήμη του foodology – της φαγητολογίας, όπως είναι γνωστή ελληνιστί! 
1. Τι είναι;
Πρόκειται για μια νέα τάση η οποία βασίζεται στη θεωρία πως η διατροφική μας συμπεριφορά (από τον τρόπο που παραγγέλνουμε μέχρι το τι ακριβώς τρώμε) υποδηλώνει σημαντικά στοιχεία για την προσωπικότητά μας. Παρατηρώντας και καταγράφοντας λοιπόν τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να αποσπάσουμε πολλές πληροφορίες για το χαρακτήρα μας, αλλά και για το χαρακτήρα των άλλων. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τους φίλους, τους συγγενείς, το σύντροφο και τους συναδέλφους μας από τις διατροφικές τους επιλογές και να αποσπάσουμε πληροφορίες για τη διάθεση ή την προσωπικότητα τους.  
2. Πού μπορεί να με βοηθήσει;
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η φαγητολογία μπορεί να σε βοηθήσει σταδιακά να αποκτήσεις καλύτερη κρίση για τους γύρω σου, καθώς και να βελτιώσεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Ακόμη μπορεί να σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά με τους άλλους και να βελτιώσεις την ερωτική σου σχέση, εφόσον θα είναι πιο εύκολο να κατανοήσεις το έτερόν σου ήμισυ. Μπορεί επίσης να έχει εφαρμογή και στη δουλειά σου, αφού, μέσω αυτής, ίσως θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα το χαρακτήρα και την προσωπικότητα των συναδέλφων σου στη δουλειά και να αποκτήσεις αρμονικότερες σχέσεις μαζί τους.
3. Μπορώ, αλλάζοντας τις διατροφικές μου συνήθειες, να αλλάξω και εγώ;
Οι ειδικοί που ασχολούνται με τη φαγητολογία ισχυρίζονται πως μπορείς, αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες, να αλλάξεις και ως άνθρωπος και να πετύχεις αυτό που θες αναπτύσσοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την επιτυχία σου. Για παράδειγμα, μπορείς να υιοθετήσεις εκείνη τη διατροφική συμπεριφορά που απαιτείται για να αποκτήσεις μεγαλύτερη πειθαρχία, επιδεικνύοντας εγκράτεια στις διατροφικές σου επιθυμίες.
4. Κάθε διατροφική μου συνήθεια σημαίνει κάτι;
Οχι. Η φαγητολογία μελετά μόνο συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες άξιες παρατήρησης, όπως είναι κάποιες από αυτές που αναφέραμε. Δεν μελετά ακόμη τις διατροφικές μας συνήθειες όταν είμαστε άρρωστοι, στρεσαρισμένοι ή πολύ κουρασμένοι, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις διαφοροποιούνται και μπορεί μην αποδίδουν την πραγματικότητα. 
 
5. Οι διατροφικές επιθυμίες εκφράζουν κάτι και για το σώμα μου;
Οι διατροφικές μας επιλογές δεν αποκαλύπτουν μόνο κάποια στοιχεία για την προσωπικότητα ή το χαρακτήρα μας, αλλά κάποιες φορές σημαίνουν κάτι και για τον οργανισμό μας. Ολοι μας έχουμε νιώσει κάποια στιγμή έντονη επιθυμία για ένα σοκολατάκι, άλλες φορές θέλουμε έντονα να φάμε κάτι αλμυρό, όπως πατατάκια. Οταν αναζητάς αλμυρά τρόφιμα, το πιο πιθανό είναι να υποφέρεις από ανεπάρκεια κάποιων μεταλλικών στοιχείων.
Η πιο συνηθισμένη έλλειψη θρεπτικού συστατικού είναι αυτή του νατρίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες φτωχές σε ασβέστιο έχουν συχνότερα επιθυμία για αλμυρά φαγητά. Οταν θέλεις μια σοκολάτα, πολλοί υποστηρίζουν ότι πιθανότατα αυτό που αναζητάς στην ουσία είναι να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σοκολάτα συμβάλλει στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, που θεωρείται η ορμόνη της διάθεσης, και είναι πιθανό τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σου εκείνη τη στιγμή να είναι χαμηλά.
6. Πού θα βρω περισσότερες πληροφορίες;Στο blog της Juliet A. Boghossian http://food-ology.com/ μπορείς να βρεις στοιχεία για τη φαγητολογία, καθώς και διάφορα τεστ για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και τους άλλους μέσα από τις διατροφικές τους συνήθειες.
.............................................................................................
Από τον Μάνο Σιγανό

http://www.preventionmag.gr/