5 Οκτ 2011

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνώρισε την Παλαιστίνη

Να στηρίξει τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής ως ανεξάρτητου κράτους στον Οργανισμό Ηνωμένων εθνών αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν το ίδιο, απευθυνόμενη κυρίως στη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τις Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γερμανία και Πορτογαλία που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (οι πρώτες τρεις ως μονιμα μέλη και οι υπόλοιπες τρεις ως μη μόνιμα για την τρέχουσα διετία).

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε μεγαλύτερη και αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ αραβικού κόσμου και Συμβουλίου της Ευρώπης. Μάλιστα, σε σχετικό ψήφισμα, εξέφρασε την πίστη ότι η σταθερότητα στον αραβικό κόσμο θα διευκολυνθεί με την εξεύρεση λύσεων στις συγκρούσεις που υπάρχουν στην περιοχή και ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δίνει η «Αραβική άνοιξη» για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι απεσταλμένοι του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία), με σκοπό να επιχειρήσουν να βγάλουν από το αδιέξοδο τον διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Το Κουαρτέτο έχει ήδη προτείνει μία ατζέντα για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και έναν χρόνο.

http://www.star.gr