Για τους περισσότερους αποτελεί αληθινό
πάθος, μια καθημερινή απόλαυση. Για άλλους απλά αυτό που θα τους
"ξυπνήσει". Ο καφές, το ρόφημα που πίνεται από το 90% του ενήλικου
πληθυσμού, έχει κάποια "κρυφά χαρτιά" που τον καθιστούν ένα εκπληκτικό,
υπερδύναμο φάρμακο…
Καφές Vs καρκίνου= 1-0!
Με το σκεπτικό και την ελπίδα ότι ο καφές μπορεί να νικήσει τα πάντα, οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν αν πράγματι ο καρκίνος μπορεί να βρεί "θανάσιμο εχθρό" στο πρόσωπο του καφέ. Έτσι, τοποθέτησαν τέσσερα διαφορετικά είδη καφέ στο εργαστήριο και έκαναν πειράματα πάνω σε καρκινικά κύτταρα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ο καφές ανέστειλε την δραστηριότητα των κυττάρων του καρκίνου, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό τους. Ειδικές αναλύσεις μάλιστα αποκάλυψαν ότι συστατικά του καφέ που επιδρούσαν σε καρκινικά κύτταρα, τα ωθούσαν στο να αυτοκαταστραφούν.
Τι πιο εκπληκτικό μπορεί να "καταφέρει" το αγαπημένο ρόφημα;
"Ανασταίνει" το συκώτι
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 120.000 ανθρώπους απέδειξε ότι ο θάνατος από κίρρωση του ύπατος μειώνεται με την κατανάλωση του καφέ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε φλυτζάνι την ημέρα μειώνει κατά 22% τις πιθανότητες να προσβληθεί κανείς από τη συγκεκριμένη ασθένεια, τότε μιλάμε για ένα ρόφημα με ευεργετικότατες ιδιότητες!
"Ένα- δύο ποτηράκια την ημέρα το ρίσκο των χρόνιων ηπατικών ασθενειών τον κάνουν πέρα"! Τουλάχιστον κατά το ήμισυ, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες αμερικανικές μελέτες. Βέβαια, το να πάσχει κανείς από χρόνια προβλήματα στο ήπαρ, συνήθως σημαίνει ότι είναι είτε αλκοολικός, είτε παχύσαρκος! Ο καφές λοιπόν, μπορεί να μας προστατέψει από άλλους ανθυγιεινούς "εθισμούς", όμως, προσοχή, μόνο όταν πίνουμε το σωστό είδος. Ο κατάλληλα αλεσμένος καφές πράγματι μειώνει στο 50% τις πιθανότητες χρόνιας ηπατικής νόσου, όχι όμως και ο ντεκαφεϊνέ ή ο στιγμιαίος καφές. Αυτοί, στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο υπατικής νόσου κατά 30% (με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται 1-2 φορές την ημέρα).
Καφές- "εγκεφαλική βενζίνη"
"Ο μαθηματικός είναι μια μηχανή που μετατρέπει τον καφέ σε θεωρήματα", έλεγε ο Πάουλ Ερντις, ένα από τα πιο εξαιρετικά μυαλά στην επιστήμη των αριθμών, σημειώνοντας τη στενή σχέση του σκουρόχρωμου υγρού με τη διανοητική εργασία.
Πώς όμως δρα η καφεΐνη*, το κύριο συστατικό του καφέ, σε ένα από τα σπουδαιότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού; Το ταξίδι της καφεΐνης είναι το εξής: Από το στομάχι προχωρά στα έντερα και καταλήγει στο αίμα, φτάνοντας μέχρι τον εγκέφαλο, ένα μέρος όπου λίγες ουσίες επιτρέπεται να εισχωρήσουν. Καταφέρνει λοιπόν να σταματήσει τη δράση της αδενοσίνης. Τι είναι η αδενοσίνη; Πρόκειται για έναν νευρομετατροπέα που μας φέρνει νύστα και ρίχνει την πίεση του αίματος, Έτσι εξηγείται το γιατί ο καφές μας φέρνει αϋπνία. Με το να μπλοκάρει τη δράση της αδενοσίνης στον εγκέφαλο, η καφεΐνη μας επιτρέπει να είμαστε δραστήριοι, με αυξημένα αντανακλαστικά, με απλά λόγια, να στροφάρουμε πιο γρήγορα!
Ένας καφές χωρίς… "τάσεις αυτοκτονίας"!
Όσοι από μας έχουμε παραπονεθεί λέγοντας ότι : "Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς το πρωινό μου καφεδάκι", είμαστε κατά το ένα όγδοο σωστοί!
Μετά από αυτές τις πληροφορίες, πιθανότατα πολλοί από σας θα ανατρέξετε στην κουζίνα σας ή την πλησιέστερη καφετέρια για ένα "μαγικό" φλυτζάνι καφέ, το ρόφημα που κάποτε οι χωρικοί της Αιθιοπίας απλά ανακάτευαν στη σούπα τους για να έχουν περισσότερη αντοχή…
Πηγές: cracked.com, Τo Bήμα, Prevention
http://www.cosmo.gr