- Ραδιενεργό ξένο-133 διέρρευσε από το εργοστάσιο πριν καν χτυπήσει το τσουνάμι (Φωτογραφία: Associated Press )
Λονδίνο
Το πυρηνικό
δυστύχημα στο σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι απελευθέρωσε πολύ περισσότερη
ραδιενέργεια από ό,τι δείχνουν τα ιαπωνικά στοιχεία, περισσότερη από
ό,τι το Τσερνόμπιλ, και οι ιαπωνικές αρχές θα μπορούσαν να είχαν
αποτρέψει ένα μέρος της διαρροής, καταλήγει νορβηγική μελέτη που
υποβάλλεται τώρα σε έλεγχο από την επιστημονική κοινότητα.Η ομάδα του Άντρεας Στολ στο Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών Μελετών της Νορβηγίας χρησιμοποίησε στοιχεία από σταθμούς μέτρησης της ραδιενέργειας σε όλο τον κόσμο, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι οποίες βασίστηκαν σε δεδομένα από σταθμούς εντός της Ιαπωνίας και δεν συνεκτίμησαν τη διαρροή ραδιοϊσοτόπων στον Ειρηνικό.
Εκτός του ότι ανεβάζει την εκτίμηση για τη συνολική ποσότητα ραδιοϊσοτόπων που απελευθερώθηκαν μετά το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, το νέο μοντέλο δείχνει ότι το δυστύχημα θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις αν είχε βρέξει στο Τόκιο μετά την τραγωδία.
«Υπήρχε μια περίοδος κατά την οποία μια αρκετά μεγάλη συγκέντρωση [ραδιενεργού καίσιου-137] πέρασε πάνω από το Τόκιο, ευτυχώς όμως δεν έβρεξε. [Το δυστύχημα] θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο» σχολιάζει ο Στολ στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature.
H έρευνά του δημοσιεύεται online από την επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics προκειμένου να υποβληθεί σε έλεγχο από την επιστημονική κοινότητα.
Βασικά ευρήματα:
- Η διαρροή του επικίνδυνου καισίου-137 ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με τις ιαπωνικές εκτιμήσεις (3,5x1016 Bequerel έναντι 1,5x1016 Bq) και περίπου η μισή σε σχέση με τη διαρροή καισίου από το Τσερνόμπιλ
- Η διαρροή του σχετικά ακίνδυνου ξένου-133 ήταν μεγαλύτερη από την ιαπωνική εκτίμηση (1,7x1019 έναντι 1,1x1019 Bq) αλλά και μεγαλύτερη από ό,τι στο Τσερνόμπιλ (1,4x1019 Bq)
- Η ιαπωνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποτρέψει ένα μέρος της διαρροής καισίου-137 αν είχε διοχετεύσει νωρίτερα νερό στη δεξαμενή όπου φυλάσσονταν τα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα 4.
Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση των κανονισμών ασφάλειας στα πυρηνικά εργοστάσια, δεδομένου ότι η ιαπωνική κυβέρνηση παραδέχεται ότι το ταρακούνημα από το σεισμό υπερέβη τις σχεδιαστικές προδιαγραφές του εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταΐτσι.
Ο Άντρεας Στολ, πάντως, επισημαίνει ότι και η δική του ανάλυση εμπεριέχει μεγάλη αβεβαιότητα. «Αν κανείς κοιτάξει τις εκτιμήσεις για το Τσερνόμπιλ, η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη 25 χρόνια μετά» επισημαίνει.
Ακόμα, ο Στολ δεν επιρρίπτει ευθύνες στους Ιάπωνες συναδέλφους του για τις δικές τους εκτιμήσεις. «Ήθελαν να δημοσιοποιήσουν κάποια πράγματα γρήγορα» λέει.
Newsroom ΔΟΛ