Δε χρειάζονται ούτε ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε κόπος. Ο αέρας του σπιτιού σας μπορεί να είναι καθαρός και να μην σας δημιουργεί προβλήματα, αρκεί να ακολουθήσετε τους 8 τρόπους που συστήνουν οι περισσότεροι ειδικοί.
Αποφύγετε το τζάκι
Όσο ρομαντική κι αν είναι η ζεστασιά και η θαλπωρή του τζακιού, τα ξύλα που καίγονται παράγουν κάποια αόρατα σωματίδια, τα οποία περνούν στους πνεύμονες και δυσκολεύουν την αναπνοή. Όπως εξηγεί και ο Λεν Χόροβιτς, MD, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Λένοξ Χιλ της Νέας Υόρκης «Το τζάκι που καίει ξύλα παράγει διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη και μπορεί να βλάψει κάποιον ασθενή ή έναν ευπαθή οργανισμό. Άλλωστε ο καπνός ούτως ή άλλως θεωρείται βλαβερός, σε όλες του τις μορφές».
Απαγορέψτε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι
Το κάπνισμα προκαλεί περίπου το 85% των πνευμονοπαθειών και εκτός του ότι πρέπει εσείς οι ίδιοι να το αποφεύγετε, είναι απαραίτητο να φροντίζετε να μην εισπνέετε και τον καπνό των άλλων ως παθητικός καπνιστής. Απομακρύνετε όλα τα τασάκια από το σαλόνι κι επιτρέψτε σε όσους καπνίζουν, να το κάνουν μόνο έξω στο μπαλκόνι. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα τοξικά σωματίδια του καπνού παραμένουν στα υφάσματα (κουρτίνες, καναπές κ.λπ), για αρκετή ώρα από την ώρα που θα σβήσει το τσιγάρο, με αποτέλεσμα αν κάνετε μια συγκέντρωση στο σπίτι σας, κατά την οποία οι περισσότεροι καπνίζουν, για τις επόμενες ώρες ο καναπές σας θα είναι το ίδιο καθαρός με ένα γεμάτο τασάκι. Καθόλου δηλαδή.
Διώξτε τα ακάρεα σκόνης
Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στα ακάρεα της σκόνης αρέσει να «φωλιάζουν» στα κρεβάτια, τα σκεπάσματα και τα στρώματα. Πρόκειται για μικροσκοπικά παράσιτα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και τρέφονται με νεκρά κύτταρα που προέρχονται από το δέρμα μας και δεν είναι καθόλου «αθώα» ειδικά για τους ασθματικούς και όσους πάσχουν από παθήσεις του πνεύμονα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ειδικά υποαλλεργικά καλύμματα για τα στρώματα και τα μαξιλάρια σας, τα οποία προστατεύουν από τα ακάρεα και να επιλέγετε επίσης υποαλλεργικά μαξιλάρια, αποφεύγοντας τα πουπουλένια. Ακόμη, φροντίστε να πλένετε τα σεντόνια σας και τις μαξιλαροθήκες σας σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Μειώστε τη χρήση ουσιών με χημικά
Από τη μία χρειάζονται για να καθαριστεί το σπίτι από σκόνες και μικρόβια, από την άλλη τα πολύ δυνατά απορρυπαντικά ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στο αναπνευστικό. Ακόμη και το να μπαίνετε σε ένα σπίτι που μόλις έχει καθαριστεί μπορεί να σας επηρεάσει, πόσο μάλλον όταν καθαρίζετε εσείς οι ίδιοι το δικό σας κι ακόμη και η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητο ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα. Μπορείτε, όμως, αντί αυτών των ουσιών, να στραφείτε σε πιο φυσικά προϊόντα χρησιμοποιώντας ξίδι, πράσινο σαπούνι και νερό. Αποφύγετε επίσης τις λακ μαλλιών, τα αρώματα, τις κόλλες, τις μπογιές και τα αρωματικά χώρου – αν θέλετε να φρεσκάρετε τον αέρα του σπιτιού σας, απλώς καθαρίστε το!
Προσέξτε τα κατοικίδια
Φιλτράρετε τον αέρα του σπιτιού
Τα φίλτρα του αέρα μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια που ερεθίζουν τους πνεύμονες, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να αερίζετε τους χώρους του σπιτιού σας μέσω κάποιου συστήματος που φιλτράρει τον αέρα και να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα.
Κλείστε τα παράθυρα
Το όζον και οι υπόλοιπες μορφές της περιβαλλοντικής μόλυνσης, όπως επίσης η σκόνη και οι αλλεργιογόνες ουσίες μπορούν πολύ εύκολα να επιδράσουν στο αναπνευστικό σας ειδικά αν πρόκειται για εποχή με έξαρση των αλλεργιών, όπως την άνοιξη, ή εποχή που έχει πολύ αέρα. Τις περιόδους αυτές καλύτερα να κρατήσετε τα παράθυρα κλειστά, εκτός από τις ώρες που καθαρίζετε το σπίτι και πρέπει να το αερίσετε, σύμφωνα με την American Lung Association.
Νικήστε τη μούχλα
Ένα καλό σύστημα αερισμού στην κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο μπορεί να μειώσει τη μούχλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σ το αναπνευστικό. Επειδή, μάλιστα, και τα ακάρεα σκόνης αγαπούν την υγρασία, πρέπει να φροντίζετε να διατηρείτε τα επίπεδα υγρασίας του σπιτιού σε χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 40% και σε αυτό θα σας βοηθήσει ένας αφυγραντήρας.