28 Σεπ 2011

Happy hour!

Από την Μπήλη Στεφανή

Πέντε τρόποι γυμναστικής που σου φτιάχνουν σώμα και κέφι 

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις γυμναστική αλλά και μόνο η ιδέα σε κουράζει, σκέψου πως για να αποκτήσεις καλοσμιλεμένο και υγιές σώμα, δεν θέλει κόπο, απλά καλή διάθεση. Τα παρακάτω fitness trends έρχονται να το επιβεβαιώσουν και... να σε εμπνεύσουν!

Laughter Yoga: Όταν γελάς, -όπως ήδη θα έχεις διαπιστώσει και μόνη σου- η διάθεσή σου αυτόματα αλλάζει. Αποκτάς αμέσως μια μαγική ενέργεια σαν κάποιος να σε φόρτισε στο ρεύμα, ελάχιστα πράγματα σε ταράζουν, ενώ βλέπεις γύρω σου “happy shinny people” (και όχι εκνευρισμένους οδηγούς που κορνάρουν). Τα θετικά οφέλη του γέλιου σε σώμα και πνεύμα είναι τεράστια. Γιατί λοιπόν να μην συνδυάσεις τα ξεκαρδιστικά γέλια με τα κλασικά οφέλη που προσφέρει η γιόγκα;
Η εμπλουτισμένη αυτή μέθοδος γιόγκα όπου το γέλιο αντιμετωπίζεται σαν άσκηση, γεννήθηκε το 1995 στη Ινδία, και έκτοτε κατέκτησε και τον υπόλοιπο κόσμο. Στη συγκεκριμένη τεχνική, αυτό που απαιτείται για να θεωρηθείς καλή μαθήτρια είναι να γελάς βαθιά και δυνατά προκειμένου να ενεργοποιήσεις το διάφραγμα και  να λάβεις όλα τα οφέλη της άσκησης. Η πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόζεται και στη χώρα μας, από το «Κλαμπ Γέλιου Αθήνας» (www.laughter-yoga.gr).

Ηοοpilates: Θυμάσαι το πλαστικό στεφάνι με το οποίο παίζαμε μικρές και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε στο ύψος της κοιλιάς μας; Τα χρόνια πέρασαν και αντi το ρετρό αυτό αντικείμενο να κλειστεί στο παιδικό χρονοντούλαπο, άρχισε να στριφογυρίζει στη μέση των fitness maniacs! Το hula-hoop έγινε αγαπημένη γυμναστική αυτών που παλαιότερα έκαναν αερόμπικ ενώ μια από τις εξελιγμένες μορφές του είναι το hoopilates.
Πρόκειται για μια υβριδική μέθοδο η οποία συνδυάζει τον πλαστικό δακτύλιο με ασκήσεις εμπνευσμένες από το pilates αλλά και τη γιόγκα. Οι ασκήσεις γίνονται χωρίς τη χρήση μηχανημάτων του pilates, σε όρθια ή καθιστή θέση, ενώ το ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε όλο αυτό είναι ότι στην πορεία ανακαλύπτεις μυς τους οποίους δεν γνώριζες καν ότι είχες! Είναι δύσκολο να βαρεθεί κάποιος κάνοντας τη συγκεκριμένη άσκηση, καθώς γυμνάζεσαι αποτελεσματικά, αποκτάς μέση- δαχτυλίδι, και, το σημαντικότερο, ξεχνάς ότι κάνεις γυμναστική.

Stiletto salsa: Αφού η Sarah Jessica Parker κατάφερνε στο "Sex & the City" και έτρεχε να βρει ταξί στους δρόμους της Νέας Υόρκης ισορροπώντας στα Manolos της, μπορείς και εσύ να χορέψεις salsa φορώντας τα καινούργια σου ψηλοτάκουνα. H συγκεκριμένη μέθοδος γεννήθηκε στον Καναδά, από δυο αδερφές, τις Tina και Estelle Nicholaides, ιδιοκτήτριες σχολής χορού. Επινόησαν τη συγκεκριμένη μέθοδο όταν οι μαθήτριές τους άρχισαν να παραπονιούνται ότι δυσκολεύονταν να χορέψουν φορώντας ψηλοτάκουνα όταν έβγαιναν το βράδυ, αφού είχαν συνηθίσει να χορεύουν στη σχολή με αναπαυτικά παπούτσια. Έτσι, λοιπόν, τα ψηλοτάκουνα έγιναν κομμάτι του dress code της σχολής.
Στο μάθημα διδάσκονται θεμελιώδεις τεχνικές του μπαλέτου, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ισορροπία, τον έλεγχο των τακουνιών και την κατάλληλη χρήση των μυών για την αποφυγή τραυματισμών. Το πρώτο μάθημα γίνεται χωρίς καθόλου παπούτσια προκειμένου οι μαθήτριες ν’ αντιληφθούν πώς να χρησιμοποιούν γυμνά, αρχικά, τα πόδια τους και σταδιακά ν’ αναπτύξουν τη σταθερότητα και την ισορροπία. Όταν το πετύχουν αυτό, ανεβαίνουν στα ψηλοτάκουνα και αρχίζουν το χορό. Τα οφέλη της μεθόδου είναι πάρα πολλά καθώς δυναμώνει το πέλμα ενώ γυμνάζει αποτελεσματικά γοφούς, γλουτούς, αλλά και τη γάμπα που τα θέλει τα stilettos της προκειμένου ο μυς να δουλέψει σωστά!

Τhe Martini workout: Mπορεί το Martini να σε παραπέμπει αλλού, να είσαι όμως σίγουρη ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο, δεν θα πάρεις ούτε μισή περιττή θερμίδα. Αντίθετα, θα μειώσεις την περιφέρεια της κοιλιάς και θ’ αποκτήσεις αξιοζήλευτους κοιλιακούς.
Η πρωτότυπη αυτή μέθοδος γυμναστικής, η οποία γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Jessica Athas, αποτελεί ένα συνδυασμό pilates, στρέτσινγκ και κλασικών ασκήσεων γυμναστικής. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ξαπλώνεις ανάσκελα στο πάτωμα πάνω στο ειδικό στρωματάκι της γιόγκα, ενώ ακουμπάς στην περιοχή της κοιλιάς ένα άδειο ποτήρι Martini, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πλαστικό –έτσι δεν διατρέχεις κανέναν κίνδυνο τραυματισμού. Στόχος σου είναι να εκτελέσεις μια σειρά ασκήσεων για τους κοιλιακούς, προσέχοντας να μη φύγει το ποτήρι στο πλάι.

Υοga for Foodies: Kαι όμως υπάρχει ένας απολαυστικός τρόπος προκειμένου να συνδυάζεις τα τσάκρας με τη σοκολάτα! Η "Yoga for Foodies” αποτελεί επινόηση ενός νεαρού δασκάλου γιόγκα στις ΗΠΑ, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει μια υβριδική μέθοδο γυμναστικής.
Πώς συνδυάζεται, όμως, η γιόγκα με το φαγητό; Η ανατρεπτική μέθοδος περιλαμβάνει ένα ωριαίο μάθημα γιόγκα. Μετά την ολοκλήρωσή του, οι εξαντλημένοι μαθητές καθισμένοι στο στρωματάκι τους, έχουν την ευκαιρία να γευθούν ένα γεύμα το οποίο περιλαμβάνει pasta, κόκκινο κρασί και σοκολάτα. Στόχος του μαθήματος-τελετουργικού είναι να γυμνάσει και παράλληλα να αφυπνίσει τις αισθήσεις κάνοντας τους yogis να «κόψουν ταχύτητα» και να εκτιμήσουν την αξία των τροφών στο σώμα. Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν studio yoga τα οποία προσφέρουν επιπλέον και μαθήματα γκουρμέ μαγειρικής αλλά και γευσιγνωσίες κρασιών, ενώ, μεταξύ των μαθητών κυκλοφορούν πληροφορίες-σκονάκι, όπως ποιο studio σερβίρει τα καλύτερα muffins στην πόλη!


http://www.stylista.gr/