Κρεβατοκάμαρα: χώρος οικολογικής αφύπνισης!
Αν πραγματικά περνάς το 1/3 της ζωής σου στο κρεβάτι (κοιμάσαι/ μετράς προβατάκια/ποστάρεις tweets), αλλά η οικολογική σου συνείδηση παραμένει ξύπνια μέρα νύχτα, δες πώς μπορείς να μετατρέψεις τον χώρο ύπνου σε χώρο eco- αφύπνισης!
Κάνε ξε-καθάρισμα: Φρέσκαρε όλα τα λευκά είδη (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, θήκες για μαξιλαράκια, κουρτίνες) πλένοντάς τα οικολογικά, δηλαδή με μαγειρική σόδα και λευκό ξίδι.
Τα βάφεις; Τα οικολογικά χρώματα είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα, αν και οι περισσότερες τα προτιμούμε για τους τοίχους του παιδικού δωματίου και μόνο. Γιατί όχι οικολογία και προστασία της υγείας και στο δικό μας υπνοδωμάτιο;
Όπως στρώσεις: Αγόρασε μερικά ζευγάρια σεντόνια από οργανικό βαμβάκι και προσπάθησε να αποφύγεις τα πατροπαράδοτα λινά, για την παραγωγή των οποίων συνήθως χρησιμοποιούνται βαφές που προέρχονται από το πετρέλαιο. Αναζήτησε και τα οικολογικά σεντόνια από μπαμπού, με ύφασμα μεταξένιο που απορροφά την υγρασία και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Και φυσικά, εάν το στρώμα σου έχει κλείσει δεκαετία, αξίζει να επενδύσεις στην αγορά ενός καινούριου ανατομικού από επιλεγμένα οικολογικά υλικά. Εκτός από τον πλανήτη, θα σε ευγνωμονεί και το σώμα σου!
Στεγνό ή αγνό καθάρισμα; Υπάρχουν ευαίσθητα υφάσματα, όπως το μετάξι και το κασμίρι, που έχουν ανάγκη το στεγνό καθάρισμα για να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Όπως και συγκεκριμένα ρούχα που έχεις στην ντουλάπα σου τα οποία αναγράφουν στην ετικέτα τους «στεγνό καθάρισμα μόνο». Πρέπει όμως να γνωρίζεις πως για να γίνει το στεγνό καθάρισμα, χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες που αφενός έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, αφετέρου μέσω της διαδικασίας απελευθερώνονται στο έδαφος, τον αέρα και το νερό. Μην ξεχνάς να ανακυκλώνεις τις πλαστικές θήκες του καθαριστηρίου, να επιστρέφεις πίσω στο καθαριστήριο τις κρεμάστρες και πριν φορέσεις τα ρούχα που έχουν υποστεί στεγνό καθάρισμα, να τα αερίζεις στο μπαλκόνι.
Έχε το κεφάλι σου ήσυχο: Για έναν ύπνο στα… πούπουλα, απόφυγε τα μαξιλάρια με συνθετικό γέμισμα, που έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως… φιλικά προς αλλεργίες, επιπλοκές άσθματος και πονοκεφάλους. Επίλεξε καλύτερα ένα ανατομικό μαξιλάρι γεμισμένο με όσο το δυνατόν πιο φυσικά, οργανικά υλικά.
Μπες στο κλίμα: Μείωσε όσο μπορείς τη χρήση του air-condition. Άνοιγε τα παράθυρα για να δημιουργείται ρεύμα ή βάλε ανεμιστήρες δαπέδου ή οροφής. Και για το χειμώνα που έρχεται, γιατί δεν αρχίζεις μια έρευνα αγοράς στα οικολογικά τζάκια;
Εποχή δια-φωτισμού: Στην κρεβατοκάμαρα το κεντρικό φως δεν χρειάζεται να είναι δυνατό αλλά σίγουρα χρειάζεσαι ένα σποτ δίπλα στο κρεβάτι, για το διάβασμα. Και στις δύο περιπτώσεις, προμηθεύσου λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, που μπορεί να είναι κατά πολύ ακριβότεροι από τους συμβατικούς, σίγουρα όμως θα κάνεις γρήγορα απόσβεση.
Στα πατώματα: Μπορεί οι μαμάδες μας να συνήθιζαν να ντύνουν το σπίτι πέρα ως πέρα, οι σημερινές όμως γενιές ακολουθούν (ή πρέπει να ακολουθούν) μια πιο αφαιρετική λογική. Για παράδειγμα, αν το πάτωμα της κρεβατοκάμαράς σου είναι επενδυμένο με ξύλο, η ζεστασιά είναι ήδη εξασφαλισμένη. Αν όχι, επίλεξε χαλάκια που τινάζονται εύκολα και απόφυγε να ντύσεις το πάτωμα με μοκέτα τοίχο προς τοίχο. Και αν πρόκειται να αγοράσεις μια μοκέτα, μια οικολογική που εμπεριέχει φυσικές κλωστικές ίνες και όχι συνθετικές, είναι σαφώς μια «πράσινη» επιλογή!
http://www.stylista.gr/