30 Σεπ 2011

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


Φυσικά βότανα, βιταμίνες και διατροφικά συμπληρώματα διορθώνουν τα πάντα, από απλό συνάχι ως τον πονόδοντο και την κατάθλιψη. Από τη Μελίνα Σπαθάρη.
 
ΑΫΠΝΙΑ: To διασημότερο φάρμακο όλων των εποχών για τις νευρικές νύχτες είναι το απλό χαμομήλι. Άλλα φυσικά υπνωτικά είναι η βαλεριάνα, ένα ηρεμιστικό χωρίς εθιστική δράση, η πασιφλόρα και η σκουτελάρια. Εξαιρετικά δραστικό είναι ένα μπάνιο έχοντας ρίξει δυο σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομηλιού και σανταλόξυλο κάτω από το τρεχούμενο νερό. Αν τοποθετήσεις βαμβακερές κομπρέσες με τσάι χαμομηλιού στα μάτια σου και μείνεις ακίνητη για δέκα λεπτά στο νερό, κινδυνεύεις να κοιμηθείς πριν βγεις από την μπανιέρα. 

ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: Φτιάξε ένα ζεστό κοκτέιλ με τα εξής συστατικά: 4 καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο, ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, έξι φυλλαράκια μέντας και 6 κόκκους μαύρου πιπεριού. Βράσε όλα τα υλικά σε νερό και άφησε το αφέψημα να κρυώσει. Πιες το αφού το σουρώσεις. Επίσης, δοκίμασε το σιρόπι από λάχανο, σε δόσεις των 10 ml. 

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ: Δοκίμασε βάμμα από βατόμουρο, το παραδοσιακό φάρμακο των Ινδιάνων. Ο φλοιός του περιέχει τεράστιες ποσότητες από τανίνες, που δρουν στυπτικά στο έντερο. Άλλα βότανα με έντονη στυπτική δράση είναι το αγριογεράνι, η ποτεντίλη και, ιδιαίτερα για παιδιά, το αγριμόνιο. Καλό είναι να βρίσκονται πάντα στο ντουλάπι σου. 

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ: Το φάρμακο-κλειδί είναι η μεσογειακή λυγαριά, που θα τη βρεις στο γνωστό σκεύασμα Vitex Αgnus Castus. Εξισορροπεί τις ορμόνες και, εκτός από τη δυσμηνόρροια, επιδρά θετικά στην εμμηνόπαυση, στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και στην ενδομητρίωση. Πάρε το με άδειο στομάχι, νωρίς το πρωί. 20 σταγόνες βάμματος σε ζεστό νερό θα κάνουν τη δουλειά. Επίσης, ως κομπρέσα στην κοιλιακή χώρα, το χαμομήλι έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό. 

ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: Ένα θαυματουργό φάρμακο για τις πεπτικές ανωμαλίες που οφείλονται στη διαταραγμένη χλωρίδα του εντέρου είναι ο κουρκουμάς (turmeric), που θα βρεις σε κάψουλες στα φαρμακεία. Επίσης, χρησιμοποιώντας προβιοτικά για τέσσερις βδομάδες μπορεί να διορθώσεις το πρόβλημα για έναν ολόκληρο χρόνο. 

ΖΑΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΑ: Το χαμομήλι επηρεάζει ευεργετικά το πεπτικό σύστημα και έχει αντισπασμωδική δράση, ανακουφίζει τα συμπτώματα της ήπιας γαστρίτιδας και της ταξιδιωτικής ναυτίας. Θα το βρεις σε φακελάκια μιας χρήσης. 

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ: Ένα φάρμακο που έχει ανακουφίσει πολλούς ασθενείς είναι το πύρεθρον (feverfew), καθώς και το τζίντζερ. O φλοιός ιτιάς σε μορφή εκχυλίσματος περιέχει το ίδιο ενεργό συστατικό που περιέχει η ασπιρίνη, τη σαλικίνη, και μπορεί να καταπραϋνει τους πονοκεφάλους που οφείλονται σε φλεγμονές του οργανισμού και στην ένταση. Πάρε τρεις με έξι κάψουλες την ημέρα. Επίσης, για την ημικρανία δοκίμασε το κίτρινο γιασεμί (ισχυρό αναλγητικό), τη λεβάντα και το τανατσέτο (κοινώς καρυοφύλλι), το αγριολούλουδο που μοιάζει με μαργαρίτα και πρόσφατα “χρίστηκε” ως το όπλο κατά της ημικρανίας. 

ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Για ερεθισμένες θηλές, έλλειψη γάλατος, υπεράφθονο γάλα ή υπερβολικό πρήξιμο, δοκίμασε καταρχάς το λάχανο. Είναι αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό και ανακουφίζει από το πρήξιμο και τη μαστίτιδα. Εφάρμοσε νωπά φύλλα κάτω από το σουτιέν. Ακόμη, η καλέντουλα σε μορφή κρέμας είναι ένα τέλειο αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και καταπραϋντικό φάρμακο για το ξηρό δέρμα. 

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ: Περίπου το 80% των γυναικών καριέρας υποφέρει από σποραδικούς πόνους στη μέση, στον αυχένα, στα ισχία και γενικά στα κόκαλα. Εάν βρεθείς σε κρίση, το φάρμακο είναι το αρπαγόφυτο (devil's claw), ένα βότανο με αντιφλεγμονώδη δράση, που κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μορφή ταμπλέτας (απόφυγέ το αν πάσχεις από στομαχικά έλκη). Ως παυσίπονο για τους μυικούς πόνους μπορεί να δράσει και ο φλοιός της ιτιάς - πάρε τρεις με έξι κάψουλες την ημέρα. 

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Το βάλσαμο (hypericum, St John's wort) θεωρείται το prozac της φύσης. Είναι ένα ισχυρό τονωτικό για τα νεύρα, το άγχος, την ευερεθιστότητα, το οποίο επίσης ανακουφίζει από ποικίλους πόνους, εξισορροπεί τις ορμόνες στις γυναίκες και “ξυπνά” τις άμυνες του οργανισμού. Θα πρέπει να το αποφεύγουν όσοι πάσχουν από διπολικό σύνδρομο (μανιοκατάθλιψη). Κυκλοφορεί στα φαρμακεία σε κάψουλες. 

ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ και πόνοι στο λαιμό: Η εχινάκεια τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει παγκόσμια φήμη για τις αντι-ιογόνες, αντιβακτηριακές ιδιότητές της - χρησιμοποιήθηκε μάλιστα και στη θεραπεία του Aids. Για τον ερεθισμένο λαιμό βάλε 10 ml βάμμα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάνε γαργάρες.

ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ και κολπίτιδα: Το κατεξοχήν φάρμακο για τις ενοχλήσεις στον κόλπο είναι η καλέντουλα σε κολπικά υπόθετα. Πασίγνωστη για την ικανότητά της να ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα, έχει αντιμυκητισιακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορείς ακόμη να πιεις το βότανο σε τσάι, τρεις φορές την ημέρα, για να ρυθμίσεις την περίοδο και παράλληλα να θεραπεύσεις τις άφτρες σου. 

ΝΕΦΡΑ και ουρολοιμώξεις: Οι γιατροί -ακόμη και της συμβατικής ιατρικής- συνιστούν τσουκνίδα (σε αφέψημα) για όλα τα προβλήματα των νεφρών, επειδή έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες που οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ποτάσιο. Για τις ουρολοιμώξεις, εξαιρετικό φάρμακο είναι ο χυμός από cranberries ή blueberries (χωρίς ζάχαρη), που θα βρεις στα καταστήματα υγιεινών τροφών, καθώς και το βότανο uva-ursi (αρκτοστάφυλος). Ενίσχυσέ το με τσάι από δυόσμο και ρίζα αγριοραδικιού. 

ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ: Το πλιγούρι βρώμης όταν υγρανθεί γίνεται αλοιφή με εξαιρετικά μαλακτική δράση. Ρίξε δύο φλιτζάνια αλεύρι βρώμης μέσα στο μπάνιο σου ή εφάρμοσέ το σαν κομπρέσα. Επίσης, διάλεξε προϊόντα μπάνιου που περιέχουν βρώμη στα συστατικά τους. Για την ξηροδερμία του κεφαλιού, κάνε πλύσεις με βρασμένο δενδρολίβανο στο τέλος κάθε λουσίματος. Μυρίζει υπέροχα. 

ΟΔΟΝΤΑΛΓΙΕΣ: Για τους πόνους από το φύτρωμα των δοντιών στα βρέφη το ρωμαϊκό χαμομήλι σε μορφή χαπιού ή σε αραιωμένο βάμμα προσφέρει γρήγορη ανακούφιση. Αν δεν είσαι πια παιδί, μπορείς να βάλεις ανάμεσα στο πονεμένο δόντι και στο μάγουλο ένα ή δύο καρφάκια από γαρύφαλλο, μασώντας τα κάθε τόσο για να απελευθερώσουν τις ουσίες τους, και μετά γρήγορα στον οδοντογιατρό. Για τα έλκη στο στόμα δοκίμασε εκχύλισμα από γλυκόριζα σε μορφή καραμέλας.

ΠΥΡΕΤΟΣ: Πιες ένα φλιτζάνι τσάι αχιλλέας (χιλιόφυλλο). Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην επιδερμίδα. Για τα παιδιά, δοκίμασε βότανα ως εναλλακτικά των αντιβιοτικών για να ανακουφίσεις συμπτώματα από μαγουλάδες, ανεμοβλογιά, ιλαρά και άλλες λοιμώξεις. Έντονη δράση έχουν η εχινάκεια, ο ύσσωπος (και για παιδικό βήχα) και το ιαπωνικό αγιόκλημα.

ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙ και μυικοί πόνοι: Η αγγελική είναι κατάλληλη για οστεοαρθρίτιδα και ρευματισμούς. Το αρπαγόφυτο είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες, με δράση εφάμιλλη της κορτιζόνης, άριστο για την οστεοαρθρίτιδα. Ο φλοιός της ιτιάς είναι πλούσιος σε σαλικυλικά που χρησιμεύουν στις οξείς φάσεις και στους μυικούς πόνους. 

ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΚΜΗ: Φτιάξε μια λοσιόν αναμειγνύοντας στο μπλέντερ 250 γρ. νωπά φύλλα λάχανου και 1/4 λίτρο απόσταγμα λεπτοκαρυάς (φουντουκιάς). Στράγγισε και πρόσθεσε δύο σταγόνες έλαιο χυμού λεμονιού. Εφάρμοσέ τη πρωί και βράδυ στην πληγείσα περιοχή. 

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ: Είναι η νόσος της μόδας, αφού τελευταία όλο και πιο συχνά αποδίδονται σ' αυτήν οι πεπτικές διαταραχές μας. Μάλιστα λέγεται ότι η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει βαριά προβλήματα υγείας. Οι “σεσημασμένες” αλλεργιογόνες τροφές είναι το γάλα αγελάδας, το σιτάρι και το μοσχαρίσιο κρέας, συχνά όμως η αιτία είναι η καντιντίαση, δηλαδή οι μύκητες του εντερικού σωλήνα. Δοκίμασε το χυμό από το βολβό του σκόρδου, που υποστηρίζει την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου και έχει αντιμηκυτισιακή δράση. Η καλέντουλα είναι χρήσιμη για τους υπεράφθονους ζυμομήκυτες στο έντερο και η αποξηραμένη υδράστις σε κάψουλες ή χάπια ανακουφίζει την υπερευαισθησία του γαστρικού. 

ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ: Το gotu kola χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ινδική ιατρική ως το κατεξοχήν φάρμακο του άγχους. Ανακουφίζει και βοηθά το μυαλό, δίνει αίσθηση ηρεμίας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανθρώπους που δουλέουν με deadlines και πίεση (δηλαδή όλους!). Πάρε το σε βάμμα, 2-4 ml την ημέρα. Επίσης, ένα γιατρικό για το στρες είναι το μελισσόχορτο, που έχει αντικαταθλιπτική δράση, κατάλληλο ακόμη για τη νευρική δυσπεψία, την αϋπνία και τα προβλήματα μνήμης. Θα τη βρεις σε κάψουλες, αλλά μπορείς να φτιάξεις αφέψημα και να πίνεις τρία φλιτζάνια την ημέρα. 

ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΚΑΙ ΑΕΡΙΑ: Φτιάξε αφέψημα από δυόσμο, χαμομήλι, άνιθο, μελισσόχορτο, βασιλικό ή μάραθο ή ανάμειξε φρεσκοκομμένο τζίντζερ και σπόρους μάραθου σε ζεστό νερό. Το βιολογικό γιαούρτι βοηθά επίσης. 

ΧΟΛΗ: Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως συνδέεται με τους χολόλιθους και συχνά προκαλείται από τα πολλά λίπη στη διατροφή. Τα συμπτώματα-κλειδιά είναι ο βαρύς κολικός πόνος, ο ίκτερος, τα επιπλέοντα κόπρανα, ο πόνος που αντανακλάται στην πλάτη. Η λουτσιά (αλλιώς βερβεριά) και ο χιόνανθος ο βιργίνιος είναι δύο βότανα που διεγείρουν την έκκριση χολής και ανακουφίζουν την ηπατική λειτουργία. 

ΨΕΙΡΕΣ: Το παραδοσιακό λάδι από σπόρους neem χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου εδώ και αιώνες ως εντομοαπωθητικό και για την καταπολέμηση της ψείρας. Πολλά σαμπουάν λοιπόν, κυρίως οργανικά, έχουν αρχίσει να το περιλαμβάνουν στη συνταγή τους. Θα τα βρεις εύκολα. 

ΩΤΙΤΙΔΑ: Ζέστανε και ανάμειξε αιθέρια έλαια από φλόμο και σκόρδο, και, πριν από τον ύπνο, βάλε 5 σταγόνες μέσα στην ερεθισμένη περιοχή. Σφράγισε το αφτί με βαμβάκι και θα ανακουφιστείς αμέσως. 

Τα φυσικά φάρμακα μπορείς να τα βρεις στο φαρμακείο του Κορρέ (Ερατοσθένους & Ιβύκου 8, Παγκράτι), στο τεϊοποιείον Παιώνια (Αμφικτύωνος 12 & Πουλοπούλου 8, Θησείο) και στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. 

http://www.madamefigaro.gr/