12 Σεπ 2011

ΔΟΕ: «Η συγγνώμη δεν λύνει τα προβλήματα»

Ξεκινά η χειρότερη μέχρι σήμερα σχολική χρονιά, καταγγέλλουν οι δάσκαλοι
ΔΟΕ: «Η συγγνώμη δεν λύνει τα προβλήματα»
Πηγή: PHASMA/MICHALIS KARAGIANNIS



Η χειρότερη σχολική χρονιά για την εκπαίδευση στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους είναι η χρονιά που ξεκίνησε σήμερα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Κομνηνός Μαντάς σε σημερινή συνέντευξη Τύπου «για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις βιβλίων κάποιος πρέπει να παραιτηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η συγγνώμη της υπουργού Παιδείας μπορεί επικοινωνιακά να βρίσκει έδαφος», αλλά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν μπορεί να λυθούν έτσι απλά.

Η ΔΟΕ έδωσε στοιχεία για 68 σχολικούς συλλόγους, στους 22 από τους οποίους και τα σχολεία τους δεν έχει φτάσει ακόμη ούτε ένα βιβλίο.

Οι εκπρόσωποι της ανέφεραν ακόμη ότι σήμερα, πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, υπάρχουν 4.703 κενά σε δασκάλους δημοτικού, νηπιαγωγούς και δασκάλους ειδικοτήτων. Μόνο στα δημοτικά της Ανατ. Αττικής μάλιστα, όπως λένε εκπαιδευτικοί λείπουν 348 εκπαιδευτικοί. Πάντως, το υπουργείο Παιδείας έχει πάρει εφέτος επιπλέον πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ώστε να καλύψει κενά στις σχολικές τάξεις.

Ο κ. Μαντάς κατήγγειλε επίσης υποχρηματοδότηση των σχολείων, είπε ότι οι σχολικές επιτροπές δεν υπάρχουν πιά, αλλά έχουν αντικατασταθεί από δημοτικές επιτροπές με το 50% του προϋπολογισμού που υπήρχε τις προηγούμενες χρονιές.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα σχολεία σε λίγο θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν και λειτουργικά έξοδα (υπάλληλοι καθαριότητας, είδη υγιεινής κλπ). «Πως θα βγουν έτσι φωτοτυπίες των βιβλίων;» αναρωτήθηκε.

Τέλος ανέφερε ότι με τις περικοπές που έχουν γίνει σήμερα ο μισθός του νεοδιόριστου δασκάλου δεν ξεπερνάει τα 600 ευρώ μηνιαίως καθαρά, ενώ οι δάσκαλοι με πολυετή θητεία φτάνουν μετά βίας τα 1000 ευρώ μηνιαίως, υπενθυμίζοντας ότι η ΔΟΕ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία στις 22 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις εκφράζονται από εκπαιδευτικούς και για το νέο νόμο για τα σχολεία. Η ΕΛΜΕ Πειραιά με ανακοίνωσή της προτρέπει τους καθηγητές να μην δεχτούν να αναλάβουν συντονιστές των «ερευνητικών εργασιών», οι οποίες θεσμοθετήθηκαν εφέτος στα σχολεία και θα προσμετρώνται και στην βαθμολογία των μαθητών.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των εκπαιδευτικών: «Δεν είναι παιδαγωγικοί-διδακτικοί οι λόγοι για τους οποίους αποσπάται η ερευνητική εργασία ως ξεχωριστό διακριτό μάθημα, αλλά ότι υπηρετεί τη στρατηγική στόχευση να ελεγχθούν οι εκπαιδευτικοί πιο ασφυχτικά και για το σύστημα αποτελεσματικά στο ζήτημα του περιεχομένου και των μεθόδων διδασκαλίας, να προχωρήσει έτσι η αξιολόγηση τόσο αυτών, όσο και των σχολικών μονάδων, και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα σχολεία προς όφελος της "αγοράς"».

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, έως σήμερα βιβλία δεν έχουν παραλάβει στην Αττική οι σύλλογοι Πειραιά, Ανατολικής Αττικής, Ανω Λιοσίων, Πατησίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου – Περάματος, Κορυδαλλού, «Μακρυγιάννη» και «Περικλή».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα βιβλία δεν έχουν πάρει οι σύλλογοι Αγρινίου, Αλμωπίας, Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης Β’, Θεσσαλονίκης Γ’, Θεσσαλονίκης Ε’, Θεσσαλονίκης ΣΤ’, Θεσσαλονίκης Υπαίθρου, Ικαρίας, Βόρειας Χαλκιδικής, Κεντρικής Χαλκιδικής, Λακωνικής, Λοκρίδας, Ορεστιάδας και Φθιώτιδας.

Σχετικά με τα κενά στα δημοτικά σχολεία, τα περισσότερα καταγράφονται στον Πειραιά (372), στη Δυτική Θεσσαλονίκη (321), στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (242), στα Χανιά (229) και στην Α’ Αθήνας (214).



http://www.tovima.gr/