15 Σεπ 2011

«Θάλαμος αερίων» από το όζον η Αθήνα το φετινό καλοκαίρι

Ξεπέρασε επανειλημμένα τα όρια συναγερμού από τη Νέα Σμύρνη έως τη Λυκόβρυση
«Θάλαμος αερίων» από το όζον η Αθήνα το φετινό καλοκαίρι
Ζοφερή η κατάσταση λόγω όζοντος στην Αθήνα το Καλοκαίρι



«Πνίγηκε» στο όζον η Αθήνα και το Θριάσιο το φετινό καλοκαίρι. Ο φωτοχημικός ρύπος ξεπέρασε πολλές φορές όχι μόνο το όριο ενημέρωσης του κοινού το οποίο έχει οριστεί στα 180 μg/m³ (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) αλλά ακόμη και το όριο συναγερμού δηλαδή τα 240 μg/m³. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας το όζον έκανε πνιγηρό τον αέρα σε Περιστέρι, Μαρούσι, Πειραιά, Λιόσια, Λυκόβρυση, Θρακομακεδόνες, Νέα Σμύρνη και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Χθες στις 4 μ.μ. στην Ελευσίνα τα όργανα μέτρησης έδειξαν 188 μg/m³. Μέχρι στιγμής το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος παραμένει αδρανές και αναλίσκεται στην έκδοση ανακοινώσεων με τα επίπεδα της ρύπανσης και συμβουλών για την αποφυγή μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Αλλά και τα αιωρούμενα σωματίδια στον Αττικό ουρανό υπερβαίνουν σταθερά τα όρια από το 2005, οπότε άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Γιάνες Ποτότσνικ απαντώντας προ ημερών σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλη Τρεμόπουλου, επισημαίνει ότι δεν έχουν τεκμηριωθεί οι ισχυρισμοί των ελληνικών αρχών για μερική συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά όρια σε ορισμένες μόνο περιοχές, από το 2009 και μετά. Με άλλα λόγια παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση, εκτός εάν δοθεί παράταση όπως για παράδειγμα είχε γίνει και με την υπόθεση των παράνομων χωματερών.

Επιπτώσεις στην υγεία
Οι επιστήμονες συνδέουν πλέον άμεσα την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας από ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό ή την καρδιά, ακόμη και με πολύ μικρή άνοδο των συγκεντρώσεων όζοντος. Το όζον εκτός από πρόωρη θνησιμότητα, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της κατάστασης των πασχόντων από αναπνευστικά νοσήματα, μειώνει την αντίσταση σε λοιμώξεις και ερεθίζει τα μάτια και τη μύτη.

Όσο για τα αιωρούμενα σωματίδια, όσο μικρότερη είναι η διάμετρός τους τόσο πιο "φονικά" γίνονται. Υπάρχουν σωματίδια διαμέτρου μικρότερης από 1 μικρό, τα οποία μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που εισπνέονται, μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, φτάνουν στο ήπαρ, τους νεφρούς, το θυρεοειδή αδένα και προσβάλλουν όλο το καρδιαγγειακό σύστημα. Μακροπρόθεσμα πλήττουν τους πνεύμονες και συνδέονται με την πρόκληση εμφραγμάτων.


http://www.tovima.gr/