29 Σεπ 2011

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη δήλωσε κατηγορηματικά ο Μπαρόζο


Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε με δήλωσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει, μέλος της ζώνης του ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο και στην ώρα τους. Με τη σειρά τους, τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν την Ελλάδα και ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη και στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο κ. Μπαρόζο, ανέφερε ακόμη ότι «η Επιτροπή εξετάζει επίσης ένα ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων για να βοηθήσει τις τράπεζες να δανείζουν και πάλι στην πραγματική οικονομία».

Λαγκάρντ: Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται στην κρίση
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα έχει «αρχίσει να ανταποκρίνεται» στην κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, έκανε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας στο «σημειωματάριο» του ΔΝΤ στο Διαδίκτυο τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Η Κ. Λαγκάρντ, γράφει ακόμη ότι κατά τις συναντήσεις, απηύθυνε μια «προειδοποίηση για την νέα επικίνδυνη φάση την οποία πλέον αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και ζήτησα τολμηρές συλλογικές ενέργειες» και αναφέρει ότι στην Ευρώπη, όλοι συμφωνούν ότι η βασική πρόκληση είναι «η αντιμετώπιση των συνδεόμενων μεταξύ τους προβλημάτων του δημοσίου χρέους και των τραπεζών».
Η κ. Λαγκάρντ, γράφει ακόμη ότι οι ηγέτες του πλανήτη δεσμεύθηκαν στην Ουάσινγκτον να αναλάβουν δράση για να αποφύγουν να υπονομεύσουν τόσο την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών, όσο και την οικονομική ανάκαμψη. Κλείνοντας, σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και ότι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας χωρίς την επιβάρυνση των ασθενέστερων και καταλήγει λέγοντας ότι όλα εξαρτώνται στο εξής από τη βούληση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

http://www.eklogika.gr