22 Σεπ 2011

Νέα σεζόν, νέες αποφάσεις!



Νέα σεζόν, νέες αποφάσεις!Aπο την Νέλη Κωστοπούλου (mailto:nkostopoulou@imako.gr)

Δες πώς αυτή τη φορά δεν θα μείνεις στα λόγια!

Θα ξεκινήσω γυμναστήριο, θα δουλεύω λιγότερο, θα αφιερώνω περισσότερο χρόνο στα παιδιά, θα βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου, θα αγχώνομαι λιγότερο... Αποφάσεις και επιθυμίες που θεριεύουν μέσα στο θέρος και σβήνουν πριν καλά καλά τελειώσει ο Σεπτέμβρης. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που μας κρατάει πίσω και δεν μας αφήνει να τις πραγματοποιήσουμε; Γιατί δεν καταφέρνουμε να κάνουμε τα λόγια πράξη; Η Stylista μίλησε με την ψυχολόγο και συντονίστρια υπηρεσιών του “Feel Well Today”, Ιώαννα Θεοδωρακοπούλου, και σου δείχνει τον δρόμο για την προσωπική επιτυχία και ευτυχία.

Τι φταίει που τελικά κάποιες αποφάσεις μας μένουν μόνο στα λόγια; Μήπως από την αρχή το σκεπτικό μας είναι λάθος;
Πολλές από τις καθημερινές μας επιλογές στην ζωή βασίζονται στο ποιοί είμαστε και ποιοι θεωρούμε ότι είμαστε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε κατά πόσο εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ικανό τον εαυτό μας να καταφέρει κάποια πράγματα ή όχι.  Είναι σαφές ότι τα πρώτα βιώματά μας στην ζωή διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας καθώς επηρεαζόμαστε σημαντικά από τους γύρω μας. Κι αν αυτοί έχουν μάθει να θέτουν στόχους και να τους κυνηγούν, τότε το πιο πιθανό είναι να υιοθετήσουμε την ίδια προσέγγιση. Εάν όμως έχουμε αντίθετα βιώματα και δεν εκτεθήκαμε σε στόχους και διαδικασίες πραγμάτωσής τους, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε αυτή την απαραίτητη δεξιότητα για την ζωή και να γίνουμε εξίσου λειτουργικοί με τα άτομα που τα έζησαν. Αντιθέτως, θα χρειαστεί να δουλέψουμε λίγο πιο σκληρά τουλάχιστον σε αρχικό σημείο ώστε να μας γίνει δεύτερη φύση. Το κλειδί συνήθως για να ξεπεράσουμε μια δυσκολία είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει.

Πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την αδυναμία μας να πραγματοποιήσουμε όσα επιθυμούμε για τον εαυτό μας;
Είναι καθοριστικό να μην ταραζόμαστε κάθε φορά που δεν ολοκληρώνουμε έναν στόχο μας. Σίγουρα υπήρξε κάποια πρόοδος μέχρι το σημείο που φτάσαμε και η υποτίμηση του εαυτού μας δεν βοηθάει. Ο στόχος είναι επιθυμία και αυτό ισούται με πολύ έλεγχο για να το καταφέρουμε. Δεν υπάρχει λόγος να μειώνουμε τον εαυτό μας ή να του λέμε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει καθώς αυτό είναι πολλές φορές το σημείο που οι στόχοι μας στρέφονται εναντίον μας και διακόπτουμε την όποια διαδικασία. Το κόλπο είναι να μάθουμε να βλέπουμε τους στόχους μας σαν ένα ταξίδι με πολλούς ανέμους. Δεν υπάρχει κανένας τέλειος δρόμος προς την επιτυχία. Όλοι σε μια διαδικασία είμαστε, σε εξάσκηση, σε δοκιμασία, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Και εξαρτάται από εμάς να επιλέξουμε την κατεύθυνση αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε την οδό.

Τι ρόλο παίζει το περιβάλλον μας στη διαδικασία; Μήπως τελικά είναι καθαρά ένα θέμα που απαιτεί δουλειά με τον εαυτό μας;
Αυτό που λέω πολλές φορές είναι ότι παρ` όλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις συνθήκες γύρω μας, σίγουρα μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας σε αυτές. Εμπόδια μπορεί να υπάρχουν σε οτιδήποτε κάνουμε. Και είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση αυτών είτε προέρχονται από άτομα που μας περιτριγυρίζουν είτε από τις επικείμενες συνθήκες. Έτσι, πρέπει να δούμε τις δυνάμεις, τις δεξιότητες και τις κλίσεις μας στην παρούσα φάση. Τις δικές μας αδυναμίες αλλά και όσων μπορεί να εμπλέκονται στον στόχο μας (εταιρία , οικογένεια, προϋπολογισμός, κλπ.). Τις ευκαιρίες που ίσως υπάρχουν και θα έπρεπε να κυνηγήσουμε. Τις απειλές, κινδύνους και δυσκολίες στον χώρο που αφορά τον στόχο μας (εργασιακές παράμετροι ή και προσωπικοί παράγοντες που μπορεί να βάζουν φρένο στην επιτυχία μας). Ο καθένας μας έχει τους στόχους και τα όνειρά του σύμφωνα με την δική του ερμηνεία της επιτυχίας.

Πως θα βρούμε τα κίνητρα που θα μας κάνουν να μείνουμε πιστές στους στόχους μας;
Όταν μπορεί να χρειαζόμαστε την υποστήριξη άλλων στους στόχους μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ευαισθητοποιούμαστε στις ανάγκες τους. Έτσι, θα περιορίσουμε τις πιθανότητες να αποτελέσουν εμπόδια αυτά για εμάς σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο στο κυνήγι του στόχου μας. Το ιδανικό κίνητρο και στόχος, ακολούθως, είναι αυτό που σε ωθεί να βελτιωθείς ώστε να τον πετύχεις. Για κάποιους μπορεί ένας μεγάλος στόχος να είναι ένα τακτικό πρόγραμμα σωματικής εξάσκησης ενώ για άλλους `μεγάλος` να θεωρείται ο στόχος να εκμηδενίσουν το φαινόμενο της πείνας στις τριτοκοσμικές χώρες.
Ξεκινάμε λοιπόν από μια λίστα στόχων και αναζητάμε τα κίνητρα πίσω από τον κάθε ένα. Αν προσεγγίσουμε τον στόχο με λάθος συλλογισμό, μπορεί να έχουμε την τάση να τον υποτιμήσουμε κι έτσι να παρατήσουμε τους μικρούς ή μεγάλους προσωπικούς μας στόχους καθώς μπορεί να μοιάζουν ασήμαντοι όταν τους συγκρίνουμε με τους στόχους των άλλων. Έτσι, προκειμένου να νοιώσουμε καλύτερα για τον εαυτό μας και τους στόχους μας, είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψουμε εκείνους που μας κάνουν χαρούμενους χάριν άλλων που φαίνονται και ακούγονται καλοί. Κι εκεί πρέπει να είμαστε αυστηροί για να ανακαλύψουμε αν οι στόχοι της λίστας μας αφορούν περισσότερο την εικόνα μας προς τους άλλους και αν κάποιοι εξ` αυτών υπάρχουν εκεί απλά και μόνο γιατί πιστεύουμε ότι είναι πιο σημαντικοί. Η συμβουλή μου: Αμέσως αποσύρετε αυτούς από την λίστα. Τους μη-ρεαλιστικούς στόχους, σπάστε τους σε μικρότερους και ρεαλιστικούς για να σας οδηγήσουν στον μεγάλο. Κι αν έχετε πολλούς στόχους, κατατάξτε τους ιεραρχικά.

Ποιός είναι ο σωστός τρόπος και η κατάλληλη τεχνική ώστε τελικά να καταφέρουμε να πετύχουμε τις αλλαγές που θέλουμε;
Πολλοί νοιώθουν ότι δεν έχουν κανένα έλεγχο στον κόσμο που ζουν, κι ενώ δουλεύουν σκληρά, δεν βλέπουν αποτέλεσμα. Ένας λόγος που νοιώθουν έτσι είναι γιατί έχουν ξοδέψει αρκετό χρόνο να σκέφτονται τί θέλουν από την ζωή και δεν έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους. Σαφώς και ο ορισμός δεν αρκεί. Για να καταφέρουμε κάτι σημαντικό, πρέπει να δουλέψουμε. Όπως όταν φυτεύουμε κάτι, δεν βάζουμε την ρίζα και εξαφανιζόμαστε αλλά αντιθέτως το παρακολουθούμε κάθε μέρα για το πότισμά του, για το καθάρισμα των φύλλων του, για το λίπασμά του, και αναμένουμε τους καρπούς πριν πέσουν. Αν λοιπόν δράσετε, όσο και μικρή να είναι η δράση, πηγαίνετε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας και έτσι θα νοιώθετε καλύτερα, ο στόχος σας θα δυναμώνει, θα έχετε καλύτερη εικόνα και θα πλησιάζετε σε αυτό που ονειρευτήκατε. Και σε αυτό θέλει αποφασιστικότητα και πειθαρχία αλλιώς δεν θα ζήσετε το ταξίδι προς τον στόχο σας. Αν σας καθοδηγούν μόνο η διάθεση και τα πάθη σας, θα δυσκολευτείτε να θέσετε στόχους και να κάνετε τις αναγκαίες κινήσεις για να τους πλησιάσετε. Και δεν θα πάρετε το αντίτιμο που επιθυμείτε. Καλό είναι να εκφράζετε τους στόχους σας με θετικούς όρους, να είστε ακριβείς με ημερομηνίες και ποσότητες μετρήσιμες ώστε να ξέρετε πότε έχετε πετύχει τι, να θέτετε προτεραιότητες, να καταγράφετε και να διατηρείτε μικρούς λειτουργικούς στόχους, και να τους ορίζετε με βάση την προσπάθεια και όχι το τελικό προϊόν, γιατί έτσι θα έχετε τον έλεγχο της διαδικασίας και θα νοιώθετε την ικανοποίηση.

Εάν δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας που μπορούμε να στραφούμε για βοήθεια;
Αν δυσκολεύεστε, τότε θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε ειδικό σύμβουλο (personal coach) ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να αποφεύγετε την κακή κριτική του εαυτού σας και τα μόνιμα παράπονα, καθώς αυτά είναι τα συστατικά της αποθάρρυνσης του εαυτού μας και μας βάζει μονίμως σε αμυντικές στάσεις. Επίσης θα μειώσετε την ανάγκη σας να απολογείστε σε άλλους για τις πράξεις σας και να στηρίζετε τις επιλογές σας ώριμα και αποφασιστικά. Θα πάψετε να προσπαθείτε να δώσετε αξία και σημασία σε κάποια πράγματα όταν δεν έχουν, και να παραμένετε ουδέτεροι όπου χρειάζεται. Το μόνο που έχετε ανάγκη είναι δημιουργικότητα και όχι ανάλωση του χρόνου σας σε σενάρια και υποθέσεις.

Όταν γνωρίζεις με ακρίβεια τί θέλεις να πετύχεις, ξέρεις πού πρέπει να επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου και μπορείς να αποτρέψεις πιθανά κωλύματα. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αποφασίσετε τι θέλετε, να διαχωρίσουμε το σημαντικό από το φαινομενικά σημαντικό που πολλές φορές λειτουργεί αποσπαστικά, να δώσετε κίνητρο στον εαυτό σας και να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας μέσω επιτυχημένων βημάτων και την πραγμάτωση στόχων.

http://www.stylista.gr/