16 Σεπ 2011

Στη Σύρτη μπήκαν οι εξεγερμένοι

Στη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, τη Σύρτη, εισήλθαν οι δυνάμεις των εξεγερμένων στη Λιβύη, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και το επιβεβαίωσε την Πέμπτη η μεταβατική κυβέρνηση.


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου, οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στην πόλη από τη δυτική και τη νότια πλευρά, ενώ νωρίτερα και το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των νέων αρχών της Λιβύης εισήλθαν στη Σύρτη από τη δυτική είσοδο της πόλης.


Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μίλησαν στην πλατεία Ταχρίρ στη Βεγγάζη όπου τους υποδέχθηκε πλήθος εκατοντάδων Λίβυων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP.

«Λαέ της Λιβύης έχεις δείξει το θάρρος σου, σήμερα πρέπει να δείξεις ξανά θάρρος, θάρρος για συγχώρεση», είπε ο Σαρκοζί μιλώντας προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία. «Εμείς πιστεύουμε σε μια Λιβύη ενωμένη, όχι σε μια Λιβύη διαιρεμένη», προσέθεσε.

«Είναι εξαίσιο να βρισκόμαστε σε μία ελεύθερη Λιβύη», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός προς το πλήθος των εκατοντάδων Λίβυων που κυμάτιζαν γαλλικές και βρετανικές σημαίες. 

Ο Κάμερον και ο Σαρκοζί είναι οι δύο πρώτοι δυτικοί ηγέτες που μεταβαίνουν στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.  
http://www.star.gr/