14 Σεπ 2011

ΑΠΟΕΛ για μεγάλα πράγματα…

Αυτή η ομάδα είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα, τουλάχιστον έτσι δείχνει από την μέχρι τώρα φετινή της παρουσία. Χθες βράδυ, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από μια καλύτερη και σαφώς πιο ποιοτική ομάδα, βρήκε τα αποθέματα και έφερε τα κάτω πάνω, παίρνοντας μια μεγαλειώδη και παράλληλα ιστορική νίκη.Ο ΑΠΟΕΛ με τη νίκη που πέτυχε σε βάρος της Ζενίτ έγραψε ακόμη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του, αφού είναι η πρώτη που σημειώνει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα οφέλη της χθεσινής νίκης τόσο σε βαθμολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικά. Στο πρώτο κομμάτι, η ομάδα με τους τρεις βαθμούς που πήρε βρίσκεται στην κορυφή του 7ου ομίλου με την Πόρτο και μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το Ευρωπαϊκό της μέλλον. Αν μπορέσει να εκμεταλλευτεί το ΓΣΠ στους εναπομείναντες δυο αγώνες (Πόρτο - Σαχτάρ), τότε αυτόματα θα αυξήσει και τις πιθανότητες για την κατάληψη της 3ης θέσης που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Και αυτό να μην συμβεί, σίγουρα οι γαλαζοκίτρινοι θα πραγματοποιήσουν καλύτερη πορεία από εκείνη του 2009.

Στο δεύτερο σκέλος που είναι το οικονομικό, ο ΑΠΟΕΛ θα αυξήσει κατά 800χιλιάδες τα έσοδα που θα πάρει από την ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή και την μέχρι τώρα πορεία του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αν αυτό δεν φαίνεται τόσο σημαντικό, ας αναλογιστεί κανείς ότι οι γαλαζοκίτρινοι έκαναν απόσβεση των χρημάτων που ξόδεψαν για την τριπλή μετεγγραφική ενίσχυση της 31ης Αυγούστου.

Όσον αφορά στην χθεσινή ημέρα, υπάρχουν πολλά σημεία που αξίζουν αναφοράς, ωστόσο θα εστιαστούμε σε πέντε, με πρώτο και καλύτερο τη συγκινητική κίνηση των οπαδών του ΑΠΟΕΛ. Δεν αναφερόμαστε για τη στήριξη τους, επειδή ούτως ή αλλιώς αυτή θεωρείται δεδομένη. Μιλάμε για την ώρα που οι δυο ομάδες εισέρχονταν στον αγωνιστικό χώρο και το περιβόητο σεντόνι κουνιόταν στο χώρο του κέντρου. Εκείνη τη στιγμή στη νότια κερκίδα οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ σχημάτιζαν με χαρτόνια το νούμερο «24» και από πάνω το όνομα του Χρήστου Κόντη, ως ένδειξη τιμής και αγάπης για τη μεγάλη του συνεισφορά στο σύλλογο της Λευκωσίας.


2) Ο Μαντούκα και η δικαίωση για Ιβάν

Ο Γκουστάβο Μαντούκα στο χθεσινό παιγνίδι με την Ζενίτ έκανε ένα μέτριο 70λεπτό. Ίσως το χειρότερο στη φετινή περίοδο. Υπέπεσε σε ορισμένα αχρείαστα και βεβιασμένα λάθη, που κάποιες φορές προκάλεσαν και την αντίδραση του κόσμου. Παρόλα αυτά, όμως, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς που ξέρει καλύτερα από όλους την αξία του Βραζιλιάνου, δεν παρασύρθηκε, τον κράτησε στον αγωνιστικό χώρο και δικαιώθηκε. Την κατάλληλη στιγμή βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο και με κοντινό ψύχραιμο σουτ ισοφάρισε σε 1-1, σβήνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη μέτρια του εμφάνιση.


3) Αίλτον για φίλημα…

Το πιο πιθανόν, είναι ο καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ στα Κυπριακά γήπεδα. Επιθετικός με όλη τη σημασία της λέξης, απρόβλεπτος, εκρηκτικός, εύστοχος, που μπορεί να στείλει την μπάλα στα δίκτυα με οποιονδήποτε τρόπο. Το κυριότερο του στοιχείο, όμως, και το πιο σημαντικό είναι ότι κάνει τη διαφορά στο παιγνίδι και έχει τη δυνατότητα να κρίνει αποτελέσματα. Το επιβεβαίωσε και ψες με την απόδοση του, το όμορφο και συνάμα νικητήριο τέρμα που πέτυχε, αλλά και την κόκκινη κάρτα που κέρδισε από τον Μπρούνο Άλβες.


4) Δραματικό 10λεπτό

Όταν το ρολόι του ΓΣΠ σημάδευε το 78ο λεπτό και ο Μπρούνο Άλβες αποχωρούσε από το γήπεδο με κόκκινη κάρτα, οι πλείστοι αν όχι όλοι πίστεψαν ότι τα πράγματα απλοποιήθηκαν αρκετά για τον ΑΠΟΕΛ και ο δρόμος για την πρώτη νίκη είχε ανοίξει διάπλατα. Και πώς να τους αδικήσεις, όταν οι γαλαζοκίτρινοι κέρδιζαν με ανατροπή 2-1, είχαν το αριθμητικό πλεονέκτημα και οι Ρώσοι έδειχναν «χαμένοι»; Ο αγώνας, όμως, δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν. Η είσοδος του Λάζοβιτς φρέσκαρε την ταλαιπωρημένη Ζενίτ η οποία ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση της. Η πίεση που δέχτηκε ο ΑΠΟΕΛ ήταν αφόρητη, ενώ ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην διάσκεψη Τύπου όπου χαρακτήρισε την ομάδα του τυχερή που δεν ισοφαρίστηκε στο δοκάρι του Σέρβου (87’).

Η μεγάλη πολιορκία που δέχθηκε η εστία του Χιώτη στα τελευταία λεπτά έχει μια λογική εξήγηση και είναι η απειρία που έχουν οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ σε τέτοιου είδους αγώνες. Φανερά αγχωμένοι και νευρικοί δεν μπορούσαν να κάνουν το αυτονόητο, να κρατήσουν την μπάλα και να ανταλλάξουν τρεις πάσες μεταξύ τους. Επέλεξαν να διατηρήσουν το υπέρ τους αποτέλεσμα με πολυπρόσωπη αμυντική διάταξη και παραλίγο να το πληρώσουν.


5) Και η Πόρτο με ανατροπή

Δεν είναι μόνο στο ΑΠΟΕΛ – Ζενίτ που σημειώθηκε ανατροπή του σκορ, αλλά και στο έτερο παιγνίδι του 7ου ομίλου μεταξύ της Πόρτο και της Σαχτάρ. Οι Ουκρανοί προηγήθηκαν με τον Αντριάνο, ενώ οι Πορτογάλοι ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ με τέρματα των Χουλκ και Κλέμπερ.Η ανατροπή του σκορ δεν είναι η μοναδική σύμπτωση των δυο αγώνων. Οι δυο ηττημένες ολοκλήρωσαν τον αγώνα και με 10 παίκτες. Για τη Ζενίτ αποβλήθηκε ο Άλβες, ενώ για την Σαχτάρ ο Ρακίτσκι (χάνει τον επόμενο αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ).





http://www.sigmalive.com/