12 Σεπ 2011

Μια Συγγνώμη Είναι Αρκετή;

Σε πλήγωσε ο σύντροφός σου ή η καλύτερή σου φίλη; Είναι λίγο δύσκολο να συγχωρέσεις την κακή συμπεριφορά του συναδέλφου σου ή σε απάτησε ο σύζυγός σου; Σε έναν ιδανικό κόσμο ίσως να το είχες ήδη κάνει, αλλά στην πραγματικότητα το να συγχωρέσεις χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια και αποδοχή.


Σε έναν ιδανικό κόσμο θα μπορούσαμε όλοι να συγχωρήσουμε δίχως φόβο και πάθος την κολλητή που μας πλήγωσε, τον σύντροφο που μας πίκρανε, μια συνάδελφο που φέρθηκε άδικα. Όταν όμως ένα άτομα που αγαπάς και εμπιστεύεσαι σε πληγώσει, νιώθεις σα να έχεις δεχτεί γροθιά στο στομάχι. Όχι μόνο λοιπόν δεν σκέφτεσαι τη συγχώρεση εφόσον σου ζητηθεί αλλά αντίθετα, προτιμάς να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.


Για πολλούς από εμάς, το να μη συγχωρέσουμε εκείνον που μας πίκρανε είναι ο τρόπος που έχουμε να του θυμίσουμε πόσο μας πλήγωσε, πόσο λάθος έκανε. Κι όμως, οι επιστήμονες εκθειάζουν σήμερα τη δύναμη της συγχώρεσης, όχι μόνο για το καλό που κάνει στην ψυχή αλλά και στην συνολική μας υγείας.


Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Behavioral Medicine” τονίζει πως οι άνθρωποι που μπορούν να συγχωρούν ευκολότερα, έχουν λιγότερο στρες, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, κοιμούνται καλύτερα, δεν υποφέρουν από κατάθλιψη ενώ έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα.


Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί το να κρατάς την κατάρα, το άχτι από μια σχέση που σε πίκρανε, σε κάνει να περπατάς λες και σηκώνεις στους ώμους σου φορτίου 20 κιλών. Τελικά, το μόνο άτομο που συγχωρείται είσαι εσύ. Το πρώτιστο καλό που κάνεις δίνοντας συγχώρεση είναι στον ίδιο σου τον εαυτό!


Περασμένα, ξεχασμένα αλλά πώς;

 Προφανώς, δεν είναι εύκολο να ξεχάσεις καταστάσεις που σου προκάλεσαν πόνο, θυμό και οργή. Το να ξεπεράσεις τον πρώτο θυμό, δεν σημαίνει πως γίνεσαι ικανή να ξεχάσεις όσα συνέβησαν και να δώσεις συγχωροχάρτι σε όσους σε πλήγωσαν. Σίγουρα πρέπει να προχωρήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συγχωρήσεις κάποιον για να επουλώσεις τις πληγές σου.


Η ψυχολόγος Jeanne Safer και συγγραφέας του βιβλίου “Forgiving and not forgiving” τονίζει πως έχεις κάθε δικαίωμα να μην συγχωρήσεις κάποιον, αν αυτό θέλεις να κάνεις. Στην πραγματικότητα, το να σπεύσεις σε μια ψεύτικη συγχώρεση μπορεί να σου κάνει πολύ κακό. Ίσα ίσα, που μια τέτοια γρήγορη αντίδραση μπορεί να σου δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα υγείας.



Ποιός αξίζει τελικά τη συγνώμη;

Η κακή συμπεριφορά ενός ατόμου δεν πάντα άσπρη ή μαύρη οπότε κατά καιρούς θα αναρωτιέσαι ποιός είναι εκείνος που αξίζει τη συγχώρεσή σου τελικά; Ένα κριτήριο που πρέπει να λάβεις υπόψη, είναι το κίνητρο. Τι κίνητρο είχε η φίλη που σε πλήρωσε; Ήθελε να σε κάνει να πονέσεις ή να σε ντροπιάσει ή απλά ήταν αδύναμη και δεν ήξερε το λάθος που κάνει; Το άλλο κριτήριο είναι η παραδοχή του λάθους εκείνου που σε πίκρανε. Η συγχώρεση που ζητά είναι πραγματική ή απλά θέλει να γλυτώσει από τις ενοχές του;


Αν τελικά πιστεύεις πως το άτομο που σου τη ζητά, αξίζει τη συγχώρεση, ιδού μερικά απλά τρικς για να ξεπεράσεις το τι έγινε μεταξύ σας.


Tρικ 1: Να κάνουμε αρχή από το μηδέν: για να ξεκινήσετε τη φιλία ή τη σχέση σας και πάλι από την αρχή, ένα ξεκαθάρισμα για το τι συνέβη τότε, τι σε πείραξε, είναι απαραίτητο. Μίλα για όσα σε πλήγωσαν και διασφάλισε πως ό,τι συνέβη μια φορά δεν θα ξανασυμβεί. Μόνο έτσι θα ξεπεράσεις τα παλιά και δεν θα τα ξαναθυμηθείς στον πρώτο καυγά που θα κάνεις με την φίλη.


Τρικ 2: Σκέψου πως θα πεις όσα έχεις να πεις. Προτού αντμετωπίσεις το άτομο που θέλει να ξαναμπει στη ζωή σου, κατάγραψε τα επιχειρήματά σου. Ζήτα κι από έναν φίλο να δει τη λίστα ή διάβασέ την δυνατά όπως θα κάνεις και με το άτομο που θα αντιμετωπίσεις.


Τρικ 3: Απόφυγε τον τόπο του εγκλήματος. Σίγουρα πρέπει να μιλήσεις για όλα όσα σε πίκραναν αλλά πρόσεξε μην μείνεις πολή ώρα στον τόπο του εγκλήματος. Μην μένεις κολλημένη ακριβώς σε όσα ειπωθηκαν. Το να θυμίζεις στην πρώην φίλη τα παλιά μέιλ που σας χώρισαν, τις λέξεις που ξεστομίσατε πάνω στον καυγά, ούτε σας βοηθά να προχωρήσετε, ούτε σε κάνει να ξεπεράσεις όσα σε πλήγωσαν.


Τρικ 4: Μπες στη θέση του άλλου ατόμου: οι άνθρωποι που έχουν κάνει σε άλλους, όσα πρέπει να συγχωρήσουν σε κάποιον, μπορούν ευκολότερα να μπουν στη θέση τους! Όσοι σε πίκραναν είναι πιθανό να πικραθούν με τον ίδιο τρόπο στη ζωή τους.Όταν ξεκινήσεις να βλέπεις πιο ανθρώπινα εκείνον που σε πίκρανε και να καταλαβαίνεις γιατί έπραξε ό,τι έπραξε, μπορείς πιο εύκολα να δώσεις συγχώρεση.


Τρικ 5: Πάρε μαθήματα από τον πόνο που πέρασες. Σίγουρα στεναχωρέθηκες, έκλαψες, πόνεσες αλλά η όλη εμπειρία και η διαδικασία της συγχώρεσης που καλείσαι να περάσεις, είναι εμπειρία που θα σε διδάξει και θα σου μείνει αξέχαστη. Το να βρεις ένα νόημα για όσα πέρασες, θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις ευκολότερα παρακάτω, και χωρίς να το καταλάβεις το στρες φεύγει, η απελευθέρωση από όσα σε στοίχειωσαν έρχεται.

http://www.shape.gr