5 Σεπ 2011

«Χακί» ολυμπιονίκης ζήτησε μετάθεση για Ουάσιγκτον!

Αθλητές με βαθμό αξιωματικού απολαμβάνουν ειδική μεταχείριση με μηδενική προσφορά
«Χακί» ολυμπιονίκης ζήτησε μετάθεση για Ουάσιγκτον!



«Θα ήθελα να πάω στην Ουάσιγκτον». Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αυτή την απάντηση έδωσε όμως με απόλυτη φυσικότητα στους αρμοδίους του Πενταγώνου έλληνας ολυμπιονίκης, ο οποίος φόρεσε τα «χακί» πριν από μερικά χρόνια, όταν ρωτήθηκε πού θα ήθελε να μετατεθεί.

Ο αρχικός αιφνιδιασμός των επιτελών του ΓΕΕΘΑ υπήρξε πλήρης.Το περιστατικό αυτό πάντως, βεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές, δεν ηχεί διόλου παράξενα.Είναι μόνο μία περίπτωση του χάους που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις με τους «χακί» ολυμπιονίκες. Οι περισσότεροι εξ αυτών όχι μόνον απολαμβάνουν ειδική μεταχείριση,αλλά έχουν και μηδαμινή προσφορά.Ορισμένοι μάλιστα ήταν επί μακρόν «εξαφανισμένοι» εκτός Ελλάδος χωρίς τα Γενικά Επιτελεία να μπορούν να τους εντοπίσουν! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τουλάχιστον δύο Γεωργιανών,με ελληνική υπηκοότητα, οι οποίοιενώ αρχικά είχαν δηλώσει τόπο διαμονής την Αθήναεντοπίστηκαν εκτός συνόρων και χρειάστηκε... επιχείρηση για την επιστροφή τους.

Αυτό το περιστατικό «έβγαλε από τα ρούχα του» τον κ. Π. Μπεγλίτη. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσε εντολή, από την πρώτη στιγμή της αναβάθμισής του, «να μπει βαθιά το μαχαίρι» σε τέτοιες περιπτώσεις που σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, με τις αποδοχές των στρατιωτικών να μειώνονται συνεχώς, προκαλούν και το δημόσιο αίσθημα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, «ο θεσμός των αθλητών που έγιναν έφεδροι αξιωματικοί έχει εκφυλιστεί», ενώ η προσφορά τους είναι αμελητέα. Κατ΄ αρχάς, δεν τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα ανάλογα με αυτά των μονίμων αξιωματικών. Οι περισσότεροι αναλώνονται είτε σε ανούσιες επισκέψεις σε σχολεία, ώστε να παροτρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, είτε στο να συνοδεύουν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας όταν αυτή επισκέπτεται μονάδες κυρίως παραμεθόριων περιοχών σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές.

Ο κ. Μπεγλίτης έστειλε πριν από μερικές ημέρες επιστολή στον Α/ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχο (Ι) κ. Ι.Γιάγκο με την οποία του ζητεί να εξεταστεί ακόμη και η αναδιάρθρωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) όπου υπηρετούν σήμερα οι περισσότεροι εκ των προνομιούχων αθλητών. Ζητεί επίσης να ληφθούν άμεσα μέτρα για την τοποθέτηση των «χακί» ολυμπιονικών σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Αρμόδια πηγή του Πενταγώνου τόνισε μιλώντας στο «Βήμα» ότι «το γεγονός πως οι αθλητές-αξιωματικοί, κυρίως οι μη εν ενεργεία, δεν κάνουν απολύτως τίποτε προκαλεί πολλούς μονίμους αξιωματικούς,σε μια περίοδο μάλιστα που οι μισθολογικές περικοπές είναι συνεχείς». Αλλωστε, ως αξιωματικοί, οι αθλητές απολαμβάνουν όλα τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μονίμων αξιωματικών, ενώ γίνονται και μέτοχοι των οικείων ασφαλιστικών ταμείων. Εχουν όμως και υποχρεώσεις. Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι, πέραν του γεγονότος ότι ορισμένοι εξ αυτών διαθέτουν άδεια πρακτορείου Προ-Πο ή ταξί, «κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και να αποκομίζουν σημαντικά ποσά, κάτι που απαγορεύεται». Θυμίζουν μάλιστα την περίπτωση γνωστής εμποδίστριας που διαφήμιζε παράθυρα αλουμινίου.

Οι αλλαγές στο καθεστώς των ενστόλων αθλητών σχεδιάζονται με βάση τον πρόσφατο νόμο 3883/2010 για την «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου, τον βαθμό του έφεδρου αξιωματικού μπορούν να λάβουν πλέον μόνον οι τρεις πρώτοι σε ατομικό άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως τώρα, το δικαίωμα απονομής βαθμού στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά επίσης και στο Λιμενικό Σώμα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αποκτούσαν, εκτός από τους ολυμπιονίκες, οι διακριθέντες σε παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και σε μη ολυμπιακά αθλήματα.

Το σύστημα είχε ξεχειλώσει σε τέτοιο βαθμό που τον βαθμό του έφεδρου αξιωματικού στις Ενοπλες Δυνάμεις ελάμβαναν, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ακόμη και όσοι είχαν καταλάβει σε διεθνείς διοργανώσεις την 8η θέση. «Το σημερινό σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τις προβλέψεις για να τιμηθούν ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου, το 1992.Τότε άλλωστε ξεκίνησαν όλα» σχολιάζει αρμόδια πηγή.

Το δικαίωμα αυτό πάντως δεν θα υφίσταται για όσους καταδικαστούν αμετάκλητα για παράβαση του νόμου περί ντόπινγκ. Αυτό σημαίνει ότι, αν βρεθούν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, θα εκπίπτουν αυτοδικαίως από τον βαθμό τους και θα αποβάλλονται από το Σώμα των αξιωματικών. Αρμόδια πηγή προσέθετε μάλιστα ότι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή την υπόθεση των Κ. Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, καθώς η τελική έκβασή της θα μπορούσε να κρίνει πολλά για το μέλλον των δύο πρωταθλητών στη θέση του αξιωματικού.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι από εδώ και στο εξής, αν εντοπιστούν περιπτώσεις όπως των δύο Γεωργιανών, οι αρμόδιες υπηρεσίες των τριών κλάδων καλούνται να επιβάλουν την προβλεπόμενη διαδικασία από τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει να παράσχει τις απαιτούμενες διευκολύνσεις στους ενεργούς αθλητές ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για τους μη ενεργούς όμως «τα λουριά πρέπει να σφίξουν», κατά την έκφραση στρατιωτικών πηγών. Ηδη τα Γενικά Επιτελεία έχουν καταρτίσει λίστες με τις επιθυμίες των αθλητών οι οποίοι δεν είναι ενεργοί ώστε να μετατεθούν σε υπηρεσίες όπου θα δύνανται να προσφέρουν. Τέτοιες είναι τα κέντρα κατάταξης και οι μεγάλες στρατιωτικές μονάδες, καθώς και οι παραγωγικές σχολές του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, στις οποίες οι αθλητές θα μπορούσαν να αναλάβουν την εκγύμναση των εκπαιδευομένων μειώνοντας και το σχετικό κόστος για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσπαθεί να λύσει και το πρόβλημα που ανακύπτει με ολυμπιονίκες οι οποίοι τη στιγμή που απολαμβάνουν τα δικαιώματα του έφεδρου αξιωματικού έχουν και πρακτορεία του ΟΠΑΠ ή άδεια ταξί. Το κρίσιμο ερώτημα, επισημαίνει αρμόδια πηγή μιλώντας στο «Βήμα», είναι αν τα δικαιώματα αυτά είναι σωρευτικά ή διαζευκτικά.

Η σύγχυση επιτείνεται επειδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει εκδώσει δύο αποφάσεις επί αυτού του ζητήματος: στην πρώτη έχει αποφανθεί υπέρ της σωρευτικής ερμηνείας και στη δεύτερη υπέρ της διαζευκτικής.

Σύμφωνα λοιπόν με την υπ΄ αριθμόν 152/2007 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ένας ολυμπιονίκης δύναται να διατηρεί και να εκμεταλλεύεται Πρακτορείο Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΠροΠο) για το οποίο του έχει χορηγηθεί σχετική άδεια.

Ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα, με άλλη γνωμοδότησή του (την υπ΄ αριθμόν 173/2011) με ημερομηνία 5 Απριλίου 2011, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη διαφορετικά. Το ερώτημα στο οποίο εκλήθη να απαντήσει το Συμβούλιο ήταν αν αθλητής που έχει καταλάβει μία από τις οκτώ πρώτες θέσεις σε οποιοδήποτε ατομικό ή ομαδικό άθλημα σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ή έχει διακριθεί σε Παραολυμπιακούς Αγώνες δύναται να κατέχει άδεια πρακτορείου Προ-Πο και παράλληλα να είναι δημόσιος υπάλληλος. Η αρνητική γνωμοδότηση έγινε από το Στ΄ Τμήμα του Συμβουλίου που ομοφώνως παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια.

Ο ανθυπολοχαγός Πύρρος και ο «ιπτάμενος» Κάχι

Ως σήμερα έχει απονεμηθεί ο βαθμός του έφεδρου αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε 159 αθλητές. Από αυτούς οι 54 ανήκουν στον Στρατό Ξηράς, άλλοι 54 στην Πολεμική Αεροπορία και οι υπόλοιποι 51 στο Πολεμικό Ναυτικό.Το πιο «βαρύ όνομα» στον Στρατό Ξηράς είναι ο χρυσός ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Π. Δήμας. O συνωστισμός μεγάλων ονομάτων όμως παρατηρείται στην Αεροπορία και στο Ναυτικό.

«Ιπτάμενοι» αξιωματικοί είναι, μεταξύ άλλων, ο Κ. Καχιασβίλι (άρση βαρών), ο Λ. Σαμπάνης (άρση βαρών), ο Ι. Μελισσανίδης (γυμναστική), ο Δ.Ταμπάκος (γυμναστική), αλλά και το «αμαρτωλό δίδυμο» των αγώνων ταχύτητας Κ. Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου. Στις λίστες του Πολεμικού Ναυτικού φιγουράρουν τα ονόματα του Β. Λεωνίδη (άρση βαρών), του Ν. Μουρούτσου (τάε κβον ντο), της Μιρέλας Μανιάνι (στίβος) και του Β. Μάρα (γυμναστική).

http://www.tovima.gr/